Política27/10/2017

Rajoy rep l'autorització del Senat per intervenir Catalunya: "Espanya té dret a defensar-se"

El PP, el PSOE, tret de Montilla, i Ciutadans avalen l'aplicació de l'article 155

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
i Dani Sánchez Ugart / Ot Serra

MadridEl Senat dona llum verda a l'aplicació del 155 a Catalunya. Els vots de PP, PSOE, Ciutadans, Coalición Canaria, Foro Asturias i Unión del Pueblo Navarro han ratificat l'acord del consell de ministres d'aquest dissabte, que preveu suspendre l'autonomia per la via del cessament de tot el Govern i la presa de tots els departaments de la Generalitat. També, faculta el govern espanyol per dissoldre el Parlament i forçar noves eleccions a Catalunya. La mesura ha comptat amb 214 vots a favor, 47 de contraris –de Podem, ERC, PDECat, PNB i Bildu– i una abstenció. El plenari no ha votat al complet per l'absència del senador del PSC José Montilla, expresident de la Generalitat, que ha abandonat l'hemicicle quan s'ha cridat a votació.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació ha arribat amb la República Catalana ja proclamada al Parlament i després de més de sis hores de debat. Mariano Rajoy s'ha expressat de seguida a través de Twitter en veure el que ha passat a la cambra catalana i ha demanat "tranquil·litat" a tots els ciutadans espanyols perquè, ha assegurat, és "restaurarà la legalitat a Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

Un cop s'ha dut a terme la votació a la cambra alta, Rajoy ha constatat "com era de necessari aplicar el 155", després d'haver vist el que ha passat al Parlament: "Un delicte, declarar la independència de Catalunya". Rajoy ha anunciat que celebrarà un consell de ministres aquesta tarda ordinari a les 17.00 i un d'extraordinari a les 18.00 per començar a aplicar "ja" les mesures del 155. El president espanyol ha assenyalat que "les coses es faran bé, amb mesura i eficàcia", i que l'Estat "reaccionarà a l'altura de les circumstàncies". El PP preveu que el desplegament del 155 aquest divendres sigui "ampli". "Hi ha d'haver un moviment essencial", han afirmat fonts del partit, que han anticipat que aquesta primera fase de la intervenció anirà més enllà de la destitució del Govern. Les mateixes fonts han recordat que l'acord del 155 habilita una intervenció robusta, però que les decisions es poden prendre de manera gradual.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy ha iniciat el debat al Senat, on ha afirmat que l'aplicació del 155 és una "mesura excepcional" per unes circumstàncies igualment "excepcionals". En el ple del Senat que ha d'aprovar la intervenció de l'autonomia de Catalunya, Rajoy (llegeix aquí la seva intervenció completa) ha exposat la posició del govern espanyol, en una intervenció sense límit de temps i en la qual ha fet l'habitual repàs als esdeveniments succeïts a Catalunya des dels dies 6 i 7 de setembre, amb l'aprovació de la llei del referèndum i la de transitorietat. El president espanyol ha comparat aquell ple amb l'intent de cop d'estat del 1981: "Ha sigut la burla més gran a la democràcia [des d'aleshores]". I ha preguntat als senadors que què pensarien si això hagués passat en aquesta cambra o al Congrés, i si el president de la cambra suspengués el control al govern espanyol, com passa al Parlament des de l'1-O. Irònicament, si s'acaba aplicant el 155, el Parlament de Catalunya perdrà les atribucions de control a la Generalitat, que al seu torn perdrà el president i els consellers.

"No acceptar categories de ciutadans"

"Avui es debat si Espanya té dret a defensar-se apel·lant a la Constitució i a les lleis", ha dit per demanar l'autorització del Senat, abans d'assenyalar que "el desafiament afecta Espanya sencera". El president espanyol ha explicat aleshores una de les claus de la seva mà dura contra el Procés, quan s'ha preguntat si "a canvi d'assossegar el desafiament cal acceptar l'existència de categories desiguals entre ciutadans". "Aquesta és la inquietud que hi ha al darrere del requeriment". Reconeixia Rajoy així que l'existència de la sobirania catalana o d'un fet diferenciador és inacceptable per a ell, i que només li val l'homogeneïtat entre autonomies.

Cargando
No hay anuncios

La seva recepta per respondre-hi és suspendre l'autonomia, perquè, ha dit, "no hi ha alternativa: l'única cosa que es pot fer és acudir a la llei per fer complir la llei". El president espanyol ha definit el 155 com un mecanisme "legal" i pactat "entre tots" que, a més, és "similar als que hi ha als països del nostre entorn". El cap de l'executiu ha considerat que el 155 s'inicia "carregat de raons" i ha recordat que es podria haver posat en marxa la iniciativa "molt abans", però ha justificat per què no ho van fer: "Ens va semblar que les coses encara podien tornar als seus camins normals".

Rajoy també s'ha referit a la jornada d'ahir, quan durant unes hores va ser sobre la taula la convocatòria d'eleccions per part de Puigdemont: "El que va passar ahir no pot ser jutjat sense caure en la impietat". Per tot plegat, Rajoy ha demanat suport a les mesures, entre les quals ha ressenyat que se cessaria tot el Govern, i el Parlament es quedaria sense atribucions per nomenar un president o un nou executiu. A més, l'executiu espanyol podria entrar fins a la cuina de tots els ens dependents de la Generalitat, inclosa TV3 i els Mossos.

Cargando
No hay anuncios

El president espanyol ha considerat que Puigdemont no ha tingut mai voluntat de diàleg sinó d'imposició, i ha posat com a exemples la seva absència a la Conferència de Presidents, al febrer, i també a la sessió d'ahir de la comissió del 155, i avui mateix a aquest ple. Rajoy ha considerat que el referèndum de l'1-O va ser il·legal, en un "procés continuat de decisions antidemocràtiques i contràries a la llei", a més dels "comportaments normals" de qualsevol democràcia. I ha considerat que Puigdemont "no va respondre" al requeriment del 155 i va preferir "enviar dues cartes –la segona especialment– realment desafortunades". Per això, ha dit, "només" Puigdemont és responsable que la tramitació del 155 seguís endavant.

Cargando
No hay anuncios

Suport garantit

El PP té assegurat l'èxit de la iniciativa al Senat, gràcies a la seva majoria absoluta, però també als vots del PSOE i de Ciutadans. El 155 tirarà endavant amb tota seguretat, després que els socialistes hagin decidit retirar l'esmena que preveia la suspensió del precepte si el president de la Generalitat convocava eleccions en el marc autonòmic. El portaveu socialista, Ander Gil, però, n'ha anunciat la retirada en veure la proposta de resolució de JxSí i la CUP que s'ha de debatre al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Gil ha celebrat que Rajoy hagi acceptat una altra esmena per aplicar de manera "gradual" i "responsable" el 155. Encara que ha intentat fins al final evitar que s'aprovi aquest article, ha expressat el posicionament del seu grup favorable a "l'estat de dret i no al govern espanyol". Així, el portaveu socialista ha assenyalat que el PSOE defensa la Constitució però s'ha adreçat directament a Rajoy per fer-li saber que "cal reformar-la".

Abans ha intervingut el portaveu del PP al Senat, José Manuel Barreiro, que ha deixat clar el seu suport a Rajoy "per lleialtat a Catalunya i a Espanya, més enllà de l'afinitat ideològica i de pertinença al mateix grup polític". Barreiro ha agraït la "valentia" del president espanyol a l'hora "d'afrontar" el Procés, que ha qualificat com a "victimista, intransigent i fals". Amb vehemència, Barreiro ha assegurat que "Catalunya és Espanya i que Catalunya serà sempre Espanya". També ha mantingut un to bel·ligerant el representant de Ciutadans Francisco Javier Alegre, que ha destacat que el seu partit fa "11 anys que avisa de la fractura social causada pel nacionalisme". En el seu discurs ha retret al PP que hagi pactat els últims anys amb Convergència al Congrés i al Parlament de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Aplaudir les mesures més dures del 155

Després ha sigut el torn del senador d'En Comú Podem Óscar Guardingo, que s'ha mostrat sorprès per la gran ovació que hi ha hagut quan Rajoy ha anunciat que cessaria Puigdemont, Junqueras i tots els consellers del Govern. "Només podem entendre que ni estimen Espanya ni estimen Catalunya", ha lamentat el senador de l'esquerra alternativa, que ha recordat el discurs de l'expresident de la Generalitat José Montilla al Senat fa 10 anys, quan va advertir de la "desafecció" a Catalunya per les retallades a l'Estatut. Guardingo ha acusat el PP de no tenir "vergonya" a l'hora d'aplicar el 155. "Quan es tracta de ser autoritari, no deixen escapar l'oportunitat", ha sentenciat: "Les mesures que plantegen són una barbaritat". Al seu torn, el portaveu de Podem al Senat, Ramón Espinar, ha criticat l'actitud del PP contra Catalunya. "No poden tenir aquestes ganes de revenja i venjança", ha recriminat a la bancada popular.

Cargando
No hay anuncios

L'ha succeït la portaveu d'ERC, Mirella Cortès, que en un discurs pedagògic ha volgut negar que hi hagi adoctrinament a Catalunya. "Nosaltres respectem que a Espanya una majoria s'identifiqui amb la idea d'Espanya que tenen vostès i que no ho fan enganyats, però acceptin que a Catalunya hi ha una majoria que vol crear una República", ha defensat. Cortès, que ha vist el seu discurs interromput unes quantes vegades vegades per la remor de la cambra, ha denunciat la repressió policial durant el referèndum de l'1 d'octubre, fet que ha provocat un clam de lament irònic: "Oh...!" En acabar la intervenció, Cortès s'ha dirigit a Rajoy per regalar-li el llibre 'Catalunya para españoles', de Salvador Giner, i el president espanyol l'ha bescanviat per una Constitució, episodi que ha provocat l'aplaudiment de tota la bancada popular.

En la línia del senador d'En Comú Podem ha arrencat el seu discurs Josep Lluís Cleries, del PDECat, que ha assegurat que en la intervenció de Rajoy ha "sentit la música de l''A por ellos'". "Amb l'afegit de l'entusiasme del seu grup, m'ha provocat una gran tristesa i pena per la democràcia", ha lamentat. Fixant la mirada en el president espanyol, Cleries li ha fet saber que els catalans "no permetran" que sigui ell el "pròxim president de la Generalitat". "¿Vostès garantiran la convivència a Catalunya? Si l'1 d'octubre van venir amb les porres!", li ha recriminat el representant sobiranista, que ha acusat "d'adoctrinament" el govern espanyol amb RTVE, fet que "l'invalida per garantir la pluralitat" als mitjans públics catalans. Entre aplaudiments de la bancada del PDECat i ERC, Cleries ha retret a Rajoy que hi hagi "presos polítics en democràcia" a l'estat espanyol, amb referència als presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Abans de Cleries ha intervingut el portaveu del PNB, Jokin Bildarratz, que ha mostrat el posicionament contrari del seu grup al 155 per "pura democràcia". "Vostès saben que això no solucionarà el problema. La decisió és desproporcionada", ha assenyalat el senador basc, que ha clamat que "la nació basca i la catalana existeixen", paraules que han provocat l'aplaudiment de les forces independentistes.

La intervenció de Rajoy al Senat