Política11/10/2017

Rajoy es nega al diàleg per al referèndum i demana un retorn "al catalanisme pactista"

"No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat", diu

Dani Sánchez Ugart / Ot Serra
i Dani Sánchez Ugart / Ot Serra

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, intervé aquesta tarda al Congrés de Diputats després d'haver iniciat els tràmits per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya. A l'espera de rebre la resposta de la Generalitat sobre la declaració d'independència el president espanyol ha recordat els acords del consell de ministres d'aquest dimecres al matí, i ha detallat que la resposta de Puigdemont al requeriment "marcarà el futur dels esdeveniments", entre "tornar a la legalitat" i "perllongar un període de tensions i trencament de la convivència".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A grans trets, Rajoy s'ha negat a acollir-se a una mediació i a negociar sobre un referèndum pactat, i ha carregat amb duresa contra els plans dels sobiranistes, que, ha dit, volen "imposar" les condicions d'una negociació. "Hi ha diàlegs que no són possibles: no puc dialogar amb algú per veure com ens saltem la llei, o sobre el referèndum sí o sí", ha afirmat.

"Espanya no es trencarà mentre no ho decideixin així els seus ciutadans", ha afegit Rajoy, que ha demanat que "es mantingui i s'ampliï" la unitat dels demòcrates.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy ha demanat un retorn del "catalanisme pactista i integrador", que va ser "col·laborador necessari" dels èxits col·lectius espanyols. "Sempre he sigut i segueixo sent partidari del diàleg com a solució dels conflictes, però he d'advertir que no és possible acceptar la imposició unilateral de punts de vista disfressada de diàleg", ha afegit Rajoy, que ha assegurat que no es pot dialogar "sobre el que està expressament prohibit a l'article 2 de la Constitució", que és la unitat d'Espanya i la sobirania nacional.

"No hi ha mediació possible entre la llei democràtica i la desobediència o la il·legalitat", ha continuat el president espanyol, que també ha negat l'existència del dret a decidir i l'autodeterminació en el cas català. "Jo mai no m'he negat a dialogar, i estem disposats a treballar en la comissió de modernització de l'estat autonòmic, i no ens neguem a parlar de la reforma de la Constitució, però a allò que no podem renunciar és a defensar el que pensem", en el sentit de defensar la unitat d'Espanya, ha afirmat Rajoy.

Després, el president espanyol ha fet el seu diagnòstic de la situació a Catalunya: "Som davant del qüestionament a requisits previs a qualsevol discussió política". És el qüestionament, també, a la "llibertat, pluralitat i legalitat", ha dit.

Rajoy ha qualificat d'"escalada d'irracionalitat, desobediència i tumults" els fets de les últimes setmanes i ha insistit que s'ha assaltat "la convivència entre ciutadans". El president espanyol ha assegurat que el "desordre" al carrer i la fugida d'empreses són "conseqüència" de la "fallida de la llei", i per això "el que no és legal no és democràtic".

Cargando
No hay anuncios

"El referèndum il·legal ha fracassat rotundament", ha insistit Rajoy, que ha considerat que cap "suposat resultat" pot legitimar "cap decisió política i encara menys la independència de Catalunya". La celebració del referèndum, ha dit, "va ser l'últim episodi" de l'estratègia per "imposar una independència que volen pocs i no convé a ningú".

Per explicar l'origen de la voluntat de fer el referèndum, Rajoy s'ha remuntat al 2012, quan l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, va sol·licitar un concert econòmic per a Catalunya. "Li vaig respondre que no tenia cabuda al nostre ordenament", ha dit. I ha afegit: "I la resposta va ser o referèndum o referèndum".

En aquest punt, el president espanyol ha dit que "sempre" ha estat obert al diàleg, i que ha tingut "més contactes" amb els responsables de la Generalitat que amb els de qualsevol altra comunitat autònoma. "Els responsables de la independència no poden al·legar que no es va dialogar amb ells perquè senzillament no és veritat", ha continuat.

"Tenen legitimitat suficient per governar la comunitat autònoma, però no per derogar l'Estatut o la Constitució", ha dit, i ha considerat això el "primer vici" de l'estratègia independentista.

Cargando
No hay anuncios

Després, el president espanyol s'ha referit als plens del 6 i 7 de setembre al Parlament, que van "demostrar la naturalesa autoritària i excloent" dels governants catalans.

"Es va desactivar l'estratègia logística del referèndum", ha dit Rajoy, oblidant que hi va acabar havent urnes, paperetes i cens, i ha recordat aleshores que totes les normes relacionades amb la consulta van quedar anul·lades pel Tribunal Constitucional. Rajoy ha dedicat bona part del seu discurs a assenyalar la suposada falta de garanties del referèndum, i ha dit que "no hi ha un sol país al món que s'hagi pres seriosament el que va passar el dia 1".

El president espanyol també ha tingut paraules d'agraïment per a la policia i la Guàrdia Civil i ha afirmat que "a ningú li pot agradar el que es va veure el dia 1", però "els únics responsables" són "els que es van entestar a seguir el seu desafiament a la Constitució".

Aleshores el president espanyol ha fet una defensa dels "procediments i regles" com a eina indispensable per a la democràcia, i ha assegurat que el "mantra" de "Votar és democràcia" no se sosté en "la farsa de l'1 d'octubre". "Tot el que ha passat després d'això han sigut les conseqüències inevitables", ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios

"S'han produït més avisos a viatgers internacionals com a conseqüència dels fets d'aquests dies que pels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils", ha arribat a afirmar el president espanyol per intentar demostrar l'impacte econòmic negatiu de l'1-O: "L'independentisme és a punt de fer anar en orris la millor època de Catalunya".

Robles li retreu que "va a remolc" de Puigdemont

Tot seguit ha sigut el torn de la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, que ha lamentat que Rajoy no hagués comparegut l'endemà de l'1 d'octubre. "Ho ha fet a remolc del que va passar ahir al Parlament", li ha recriminat. Dit això, la portaveu socialista ha volgut refermar el compromís del seu partit amb els "valors de la Constitució" i la "defensa de l'estat de dret". Sota aquesta premissa, Robles ha assegurat que no pot "acceptar" el que va passar els dies 6 i 7 de setembre, en què es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat, perquè, ha apuntat, es van vulnerar "les regles mínimes". Per això ha subratllat que el PSOE no pot donar validesa a "suposades declaracions unilaterals que deixen fora" una part de la societat catalana.

Robles ha mantingut el posicionament del seu partit i ha situat la comissió d'estudi sobre el model territorial com el lloc on començar a abordar el conflicte català. També hi ha convidat, si així ho desitja, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a qui ha demanat que respongui al requeriment previ a l'aplicació del 155: "Que torni a la legalitat".

Cargando
No hay anuncios

Iglesias: "No apliquin l'article 155"

Al seu torn, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat a Rajoy que "no apliqui l'article 155" per no continuar amb el seu camí de "trencar Espanya". En el seu discurs, Iglesias l'ha acusat de protagonitzar la ruptura de la unitat d'Espanya utilitzant Catalunya per mantenir els seus "interessos de partit". El líder de Podem ha etzibat al president que el PP "es va equivocar amb l'Estatut" i que, des d'aleshores, ha anat allunyant Catalunya. Per això li ha demanat que accepti un referèndum pactat per solucionar el que és un problema polític i no "d'ordre públic ni de legalitat". "Ahir Puigdemont va escoltar Donald Tusk i va deixar d'escoltar Artur Mas", ha destacat Iglesias, que ha instat Rajoy a "posar-se davant de la negociació" amb la Generalitat.

Així, Iglesias ha recomanat a Rajoy que "desconfiï" d'Albert Rivera, el líder de Ciutadans, perquè la seva estratègia està "avalada per Aznar" i "no el vol a vostè".

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, per la seva banda, ha tornat a demanar diàleg al president espanyol i l'ha instat a abandonar les "mesures repressives". El líder dels comuns ha recriminat a Rajoy que no parlés de solucions polítiques i ha retret que vengui la imatge de l'1-O com un "èxit estatal". "Van dir que no hi hauria urnes i n'hi va haver, i van dir que no es votaria i es va votar", ha recordar Domènech. "Es van encarregar que no hi hagués garanties", ha afegit. Amb una percepció absolutament divergent del diàleg que es necessita per resoldre el conflicte, Domènech ha criticat a Rajoy que posi línies vermelles i descarti d'inici "el que desitgen el 80%" de catalans.

Cargando
No hay anuncios

Rivera: "No tinc complexos a coincidir amb Rajoy"

On sí que ha trobat complicitat Rajoy és en el discurs d'Albert Rivera, que ha denunciat el "cop a la democràcia" que, ha considerat, es va produir al Parlament amb la declaració d'independència. "Vam advertir que el nacionalisme pretenia dividir la societat, treure'ns d'Espanya i d'Europa i això és el que està succeint", ha assenyalat el líder de la formació taronja, que ha demanat la unitat de les forces constitucionalistes per donar resposta a l'independentisme. "No tinc complexos a coincidir amb Rajoy, Sánchez, Felipe González o Aznar", ha avisat Rivera a Iglesias.

En el seu discurs, Rivera ha assegurat que se sent "més a prop dels que respecten les lleis que dels que se les volen saltar". "Si no apliquem la Constitució qui s'acabarà enfadant és la majoria de la ciutadania espanyola", ha avisat. "Si Rajoy no apliqués la llei estaria prevaricant", ha afegit. En català, Rivera ha manifestat: "Votarem" en unes eleccions amb "cens legal" i amb "garanties democràtiques per fer fora Puigdemont de la Generalitat". Així, ha defensat una vegada més l'aplicació de l'article 155 per "parar el cop", convocar eleccions autonòmiques i "tenir un nou interlocutor". "M'agradaria que Puigdemont contestés que torna a la llei. Però no siguem ingenus, no ho farà", ha sentenciat.

Tardà: "Per a vostès la unitat d'Espanya preval sobre la democràcia"

Durant la seva intervenció, el diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà ha retret a Mariano Rajoy que hagi "optat per la via autoritària", quan en la resolució del conflicte català tenia dues opcions: o autoritarisme o diàleg. En aquesta línia Tardà ha apuntat que a Espanya és "possible que hi torni a haver presos polítics, som a les portes que això passi". El diputat d'ERC també ha criticat que Felip VI hagi "legitimant la repressió que vostè [per Rajoy] va dissenyar l'1 d'octubre, una repressió inaudita a Europa". Tardà ha instat al president del govern espanyol a seguir l'exemple d'altres països: "La Cort Suprema del Canadà no va fer servir la constitució del país, que no preveia el dret a secessió del Quebec, perquè va acceptar la voluntat del poble de decidir el seu futur".

Cargando
No hay anuncios

Tardà també ha apuntat que el govern espanyol "parteix d'una visió, no franquista, que no els vull ofendre, però sí fraguista [de Fraga] sobre la unitat d'Espanya, que preval per sobre de la democràcia". Ha afegit que "estan disposats a tot per preservar la unitat, fins i tot a vulnerar drets civils, i a no desautoritzar el diputat Casado [...] que ens va recordar que tenim un president a qui van afusellar". Sobre l'aplicació de l'article 155, Tardà ha apuntat que això només "ho aplaudiran els pocs feixistes que queden en aquest país; la majoria de catalans no aplaudiran aquesta solució".

Campuzano: "El 155 seria un error majúscul"

El portaveu del PDECat ha començat la seva intervenció denunciant la violència policial de l'1 d'octubre, que "és impròpia d'un país de la UE i marcarà diverses generacions de catalans". Sobre això, Carles Campuzano ha dit que és "imprescindible que el ministre de l'Interior dimiteixi, que s'obri una investigació i que demanin disculpes". Sobre la declaració de Puigdemont, Campuzano ha considerat que va ser un "acte de tremenda generositat i d'altura política" per "obrir la porta al diàleg i a la mediació" i ha demanat a Rajoy que "aprofiti aquesta oportunitat, que podria ser l'última, per assolir una solució bona per a tothom".

La intervenció del president del govern espanyol ha sigut, per Campuzano, un discurs de "to apocalíptic". "No ha fet cap concessió, cap autocrítica, ni assumit cap responsabilitat". Sobre el requeriment fet a Puigdemont, el portaveu del PDECat ha dit que "no és ni prudent, ni sensat, ni responsable respondre a una oferta de diàleg amb l’amenaça de suspendre l’autonomia". Per a Campuzano el debat és sobre "si es reconeix a Catalunya com a subjecte polític" i que això implica "acceptar que els catalans tenim el dret a decidir". També ha dit a Rajoy que "la comunitat internacional li demana diàleg sobre això".

Cargando
No hay anuncios

El diputat també ha dit que les intervencions d'Albert Rivera eren "pròpies d'un falangista". "Vostè vol tornar als temps de Franco", ha dit.

Finalment Campuzano ha demanat al govern espanyol que "restauri el control de les finances, retiri el decret que convida les empreses a abandonar Catalunya" per crear un "clima polític diferent". Ha sentenciat que "el 155 seria un error majúscul" i que "Catalunya resistirà, ho ha fet en altres moments de la història".