Política21/08/2020

Puigdemont assegura que l'única "via realista" per a la independència és la confrontació amb l'Estat

Afirma que d'Espanya no en sortirà "mai una plataforma que negociï l'autodeterminació"

Cesc Maideu
i Cesc Maideu

Prada de Conflent"L'única via transitable, realista i sense falses il·lusions és la gestió d'una confrontació intel·ligent amb l'Estat". L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont deixa aparcat el diàleg i aposta per la confrontació amb l'Estat espanyol com a estratègia per tirar endavant el procés. Per què? L'expresident no confia en el govern de Madrid, és més, creu que mai acceptarà una sortida dialogada pel conflicte català: "No proposaran una plataforma que negociï l'autoderminació". Ho ha dit a Prada de Conflent, en el marc de la 52a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La conferència que ha protagonitzat l'expresident portava com a títol una pregunta clara: "Independència desactivada?". La resposta de Puigdemont no ha estat binària, però ha remarcat que l'Estat "ha fracassat en tots els intents de desactivar els lideratges de l'independentisme". I aquest és el seu argument, si la independència estigués desactivada, el suport popular ja no hi seria, i tots els polítics catalans a l'exili o a la presó haurien renunciat a la causa. Ara, per l'expresident, toca deixar de preguntar-se si està activada o desactivada, simplement és moment de fer-la efectiva mitjançant la via de la confrontació que ha defensat en un principi.

Cargando
No hay anuncios

Perquè la confrontació "intel·ligent" amb l'Estat que cerca Puigdemont tingui futur cal, segons l'expresident, unitat estratègica: "Com més units hem anat, més forts em estat". És més, creu que aquesta unitat és possible: "Allà on hi ha divisió, hi pot haver unitat. Allà on ara hi pot haver emprenyament, hi pot haver esperança". Però, per fer-ho realitat l'expresident ha remarcat la necessitat d'obrir un espai de "debat intern". Unes paraules que van en la línia del que va dir ahir l'exconseller Toni Comín, que també en el marc de la UCE, va proposar que els partits sobiranistes siguin "meridianament clars" a l'hora d'explicar com pensen assolir la independència.

https://www.ara.cat/politica/Comin-JxCat-ERC-Hem-comencat_0_2511948958.htmlComín, sobre la relació entre JxCat i ERC: "Hem començat la guerra freda"

Cargando
No hay anuncios

Sense unitat en l'estratègia

Amb l'aposta per la confrontació amb l'Estat, Puigdemont refreda encara més la taula de diàleg que en el seu dia va pactar ERC amb el govern de Pedro Sánchez. L'expresident va en la línia, doncs, del cap de l'executiu català, Quim Torra, que fa unes setmanes en una entrevista a l'ACN va dir que el diàleg amb Madrid només s'havia traduït en "fotos". Llavors, Torra va proposar traslladar la taula de diàleg a Europa si des d'Espanya no rebien garanties que es podria negociar el dret a l'autodeterminació. Una via que avui Puigdemont no ha valorat. En tot cas, els dos líders de JxCat discrepen amb ERC, ja que els republicans encara mantenen esperances en l'espai de diàleg fins i tot després de la suspensió del tercer grau de Carme Forcadell i acusen JxCat de voler dinamitar la taula amb la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Puigdemont no només ha posat per davant la via de la confrontació que la dialogada, sinó que també ha valorat l'opció de la desobediència: "No es pot criminalitzar la desobediència cívica i pacífica, és una via completament legítima i s'ha de saber utilitzar". Tot i això, admet que és un recurs perillós: "A vegades provoca efectes no desitjats".

Cargando
No hay anuncios

La repressió com a obstacle

La principal dificultat a l'hora d'encarar el procés és, per Puigdemont, la repressió sense treva de l'Estat espanyol. "Utilitzen tots els recursos que poden. Estan disposats a perjudicar tot un país, no tenen cap mania", ha dit l'expresident, que ha dedicat bona part de la seva intervenció a fer una crítica aferrissada contra els aparells de l'Estat, que els veus "capaços de tot". "La repressió ha estat agressiva, és agressiva i duríssima", ha apuntat l'expresident, que ha afegit una pregunta retòrica: "On s'ha vist que els dos líders dels dos partits principals de Catalunya estiguin a la presó o a l'exili?". Critica l'Estat, però alhora afirma que no ha pogut amb l'independentisme: "Si fins avui no ha aconseguit doblegar-nos, sencillament és perquè no està al seu abast". Tot i això, Puigdemont no infravalora els recursos de l'Estat i admet que la "preparació a tots els nivells" ha de ser més "gran" que fa uns anys.

Cargando
No hay anuncios

I per preparat totes les estructures necessàries i superar l'obstacle de la repressió per Puigdemont cal que hi hagi un acord "entre els aliats d'una mateixa causa". "Cal abandonar el fatalisme i alhora la intransigència, cal superar la moral de derrota, cal planificar però cal acceptar que hi ha factors que no depenen de la nostra planificació i tanmateix poden ser determinants", ha dit l'expresident.

Acompanyat dels seus però sense públic

La plana major de JxCat s'ha desplaçat fins a Prada de Conflent per escoltar la intervenció de l'expresident. Han fet acte de presència Laura Borràs, portaveu de JxCat al Congrés, Albert Batet, president del grup parlamentari al Parlament, Elsa Artadi, vicepresidenta de la formació i Josep Costa, vicepresident primer de la cambra catalana. També hi han anat els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

Cargando
No hay anuncios

Els que no han pogut anar a Prada són les desenes d'estudiants que cada any omplen els seients dels actes de la UCE. Les mesures de prevenció per la Covid-19 han fet impossible la seva assistència i tot el transcurs d'aquesta edició es farà telemàticament i sense públic.