Aragonès consultarà els grups de l'oposició abans d'anar a la taula de diàleg
La CUP i el PSC pressionen sense èxit el nou president perquè aclareixi si està a favor de l'ampliació del Prat
BarcelonaPrimera sessió de control al Parlament dirigida al nou Govern i al nou president, Pere Aragonès. Els flamants consellers s'han assegut per primera vegada als seus llocs a la cambra i han rebut les primeres preguntes de l'oposició: més de tres mesos després de les eleccions del 14-F, la legislatura -ara sí- arrenca definitivament en plenitud. En la seva primera intervenció al ple com a president, Aragonès ha aprofitat l'ocasió per refermar-se en la via del diàleg amb l'Estat. "En la via del diàleg ens hi trobaran", ha proclamat, i ha assumit el compromís de consultar els grups de l'oposició abans de la reactivació de la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat. Això suposarà que, al marge dels partits i entitats independentistes que integraran de l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, es reunirà segur amb el PSC i els comuns, ja que el PP, Vox i Cs difícilment voldran abordar el tema.
Les paraules del president, en tot cas, evidencien que la legislatura a Catalunya comença pendent de si es confirma un nou intent de desglaç entre els governs català i espanyol. Aragonès va explicar aquest dimarts que trucarà aquesta mateixa setmana al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l'objectiu de fixar una trobada presencial "com més aviat millor" i que aquests contactes derivin en la reactivació de la taula de diàleg. "Tota la voluntat de trobar solucions polítiques als problemes polítics", ha afirmat davant la cambra.
En aquest aposta pel diàleg tindrà l'aval escèptic de JxCat i la CUP, que li han donat dos anys perquè la taula funcioni, però també el suport més entusiasta dels comuns. La líder parlamentària d'aquest grup, Jéssica Albiach, ho ha expressat aquest dimecres davant del ple: "Som els del diàleg ahir, avui i demà". Tot i això, ha reclamat contrapartides: la primera, que l'independentisme avali la reforma de la sedició que vol impulsar el govern espanyol, i també que, abans de posar en marxa la taula del diàleg, Aragonès posi en marxa també la taula catalana de partits perquè es consensuï quina ha de ser la posició de la Generalitat en la seva negociació amb l'Estat. "S'ha de convocar la taula de partits a Catalunya abans de la taula de diàleg", ha proclamat Albiach. Aragonès no li ha garantit, però sí que s'ha compromès a fer, com a mínim, consultes individuals grup a grup.
En primer lloc, però, Aragonès ha explicat que es reunirà "en els propers dies" amb representants dels partits i entitats independentistes per engegar l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, espai que el president va prometre articular abans de reprendre la negociació amb el govern espanyol. Aragonès ha dit que vol "obrir" el consens contra la repressió i a favor d'un referèndum a tot aquell que defensi una "solució democràtica" al conflicte i la fi de la "causa general contra l'independentisme", apel·lant indirectament als comuns. "Estic convençut que sumarem moltíssima gent", ha sentenciat.
Controvèrsia per l'ampliació del Prat
Qüestió nacional a banda, el que podria convertir-se en un dels primers temes clau de la legislatura és si cal o no ampliar l'aeroport del Prat, un tema sobre el qual els tres partits independentistes ja han donat símptomes de no tenir la mateixa posició. El diputat de la CUP Daniel Cornellà ha aprofitat la seva intervenció per exigir "la paralització immediata" del projecte d'ampliació d'aquesta infraestructura. Per als anticapitalistes es posaria en risc el medi ambient de la zona, i creuen que no hi ha cap necessitat de fer-ho. En canvi, uns minuts abans el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró (JxCat), havia ofert mostres de ser-ne partidari: "Catalunya no es pot permetre luxe de no tenir un aeroport preparat per a l'economia del segle XXI", ha dit.
I ERC què en pensa? Aragonès ha insistit que encara no pot oferir una resposta i que primer vol reunir la taula de treball institucional que va anunciar aquest dimecres per trobar un consens entre tots els agents implicats, entre els quals l'Estat, i un equilibri entre "competitivitat" i respecte de la biodiversitat. En definitiva, vol guanyar un cert marge de temps. Però no tindrà fàcil mantenir-se en la indefinició. Si la CUP el pressiona perquè digui no a l'ampliació, el PSC ho el pressiona en la direcció contrària. El líder parlamentari dels socialistes, Salvador Illa, li ha exigit claredat: "¿Hi està a favor sí o no?", li ha etzibat. L'exministre ha lamentat que l'independentisme faci sempre "escarni" del fet que el govern espanyol no dispensa un bon tracte a Catalunya i, en canvi, ara al president de la Generalitat no abraci sense fissures "una proposta concreta per ampliar la principal infraestructura econòmica de Catalunya".
Els prejudicis a Economia i els Mossos
Han sigut diversos els consellers que han debutat per primera vegada davant la cambra. Per exemple el d'Economia, Jaume Giró, que ha rebut les primeres crítiques dels comuns per la seva "proximitat amb l'Íbex-35", segons li ha retret el diputat dels comuns Joan Carles Gallego. Giró ha replicat prometent "sensibilitat social" en les seves polítiques i citant el científic Albert Einstein: "És més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici". "Però confio que alguns prejudicis també es puguin desintegrar", ha afegit.
El nou conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, també ha pogut comprovar que el seu àmbit serà un dels preferits de l'oposició a l'hora de desgastar el Govern. De moment, ha intentat començar el seu mandat amb un missatge conciliador tant amb els Mossos d'Esquadra, que ell dirigeix, com amb aquells que volen canviar alguns mètodes de la policia catalana, com la CUP. "Hem de treure la seguretat del debat partidari i traslladar-la a un debat polític d'alçada", ha reclamat.