Política07/07/2020

Sense contactes entre el Govern i la Moncloa per reunir la taula de diàleg aquest juliol

L'executiu espanyol diu que Torra actua de forma "erràtica", mentre Budó evita situar-la aquest mes

Núria Orriols / Mariona Ferrer I Fornells
i Núria Orriols / Mariona Ferrer I Fornells

Barcelona / MadridComençat ja el mes de juliol, la taula de diàleg encara no té data i, de fet, no hi ha hagut contactes entre els governs català i espanyol per reunir-la. Ho ha explicitat aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al consell executiu, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, que també ha evitat situar-la aquest mes de juliol, tal com reclama Esquerra. La portaveu ha passat la pilota al govern espanyol: "Va ser la Moncloa que va dir que no hi hauria taula de diàleg amb les eleccions a Galícia i al País Basc. Ha de decidir si vol reprendre el diàleg o no". Des de la Moncloa, al seu torn, se'n renten les mans i situen la pilota a la taulada del president de la Generalitat, Quim Torra, qui consideren que està actuant de forma "erràtica" i no deixa clar si la vol reunir o no. Admeten que encara no s'ha produït cap contacte però assenyalen que qui primer s'ha d'entendre són els socis de Govern a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la consellera Budó, la Generalitat sempre està disposada a "dialogar" perquè és la manera de resoldre el conflicte amb Catalunya. També ha assegurat que els dos socis de Govern estan d'acord sobre què han de defensar en la negociació: l'exercici del dret a l'autodeterminació i l'amnistia dels presos polítics. Ara bé, el president, Quim Torra, abans que es reuneixi la taula de diàleg vol reunir entitats i partits independentistes per abordar l'estratègia del sobiranisme. Una trobada que tampoc s'ha convocat ara per ara. "Estem intentant trobar una data que vagi bé a tothom", ha dit Budó, després d'anunciar-ho ara fa dues setmanes.

Cargando
No hay anuncios

L'actitud de la portaveu del Govern contrasta amb la d'Esquerra, que precisament aquest dilluns va reclamar celeritat a l'hora de reunir els actors independentistes i també la taula de diàleg. La portaveu i secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, davant les excuses que de moment també hi posa la Moncloa, va demanar a Torra engegar les trobades prèvies: que es comenci a preparar "al màxim" per garantir la coordinació i "maximitzar la força i la fortalesa" de la part del Govern. De fet, fonts republicanes admeten que encara confien que la reunió es produeixi aquest mes i que comencin a haver-hi senyals "imminents" de que la trobada és possible, informa Quim Bertomeu.

Cargando
No hay anuncios

Esquerra havia pactat amb el PSOE verbalment –a canvi de la seva abstenció per la pròrroga de l'estat d'alarma– que la taula de diàleg es reuniria aquest mes de juliol. De fet, el vicepresident, Pere Aragonès, fins i tot l'havia situat abans del dia 15, és a dir, abans de la setmana que ve. De moment no s'ha concretat. La Moncloa manté que la intenció del president espanyol, Pedro Sánchez, és reunir-la aquest juliol, tot i que dona poca garanties a la trobada per estar a les portes d'un nou cicle electoral a Catalunya. "No sé si hi ha unanimitat al Govern. Torra està erràtic: de vegades sembla que diu una cosa i d'altres una altra", assenyalen fonts de l'executiu espanyol.

El que ja es descarta de ple a la Moncloa és que la reunió sigui durant la primera quinzena de juliol, com demanaven els republicans. Sánchez té una intensa agenda internacional fins el 17 de juliol, quan se celebrarà el consell europeu per acordar el gran fons de reconstrucció en què el president espanyol té dipositades totes les esperances per intentar treure Espanya de la crisi del coronavirus i sobreviure la legislatura entera. Si bé ahir dilluns va viatjar a Lisboa per reunir-se amb el primer ministre portuguès, el socialista António Costa, demà dimecres rebrà a Madrid al primer ministre italià, Giuseppe Compte, i està tancant per a la setmana que ve una reunió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a més de les cites marcades ja amb el primer ministre holandès, el liberal Mark Rutte, i el de Suècia, el socialdemòcrata Stefan Löfven. Els dos últims formen part del grup de països anomenats frugals per oposar-se al fons de reconstrucció europeu.

Cargando
No hay anuncios

Sense presidents

També s'ha de concretar qui acudeix a aquesta reunió de la taula de diàleg. Després de la primera trobada al final de febrer, les delegacions catalana i espanyola van acordar que en la següent reunió no hi anirien els presidents Torra i Sánchez i només tornarien a intervenir-hi en cas que la negociació quedés encallada o s'hagués de firmar algun document. "No estava previst que hi assistissin", ha dit Budó quan se li ha preguntat per la qüestió, malgrat que també ha admès que encara no s'havia abordat el tema.

Cargando
No hay anuncios

Si no hi ha Torra ni Sánchez, tampoc hi assistirien els vicepresidents Pere Aragonès ni Carmen Calvo perquè, com els presidents, només s'hi reincorporarien si hi ha un acord que cal signar.