Política12/12/2018

Sánchez confirma el gir i eleva el to d’avís a Torra

El president espanyol repta l’independentisme a dur-li una proposta “del 75%” i es compromet a vehicular-la

Dani Sánchez Ugart / Gerard Pruna
i Dani Sánchez Ugart / Gerard Pruna

Madrid / BarcelonaPedro Sánchez va consolidar ahir l’allunyament de la via del desglaç amb els independentistes en la seva intervenció durant el ple especial al Congrés sobre Catalunya i també sobre el Brexit. El president espanyol va aprofitar la coincidència dels dos debats en l’ordre del dia per establir un paral·lelisme entre el Procés i la separació del Regne Unit de la UE i acusar els promotors dels dos processos de mentir. “L’independentisme ha seguit el mateix patró d’enganys i d’exaltació de les emocions” que els brexiters, segons Sánchez. A la vegada, però, el president espanyol va reptar els independentistes a dur-li una proposta que aplegui el 75% del Parlament per resoldre la qüestió.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista va posar l’accent en la via repressora i no en la propositiva, i va continuar així el camí emprès pel seu executiu després de la clatellada a les eleccions andaluses. Per això, va amenaçar amb una resposta “ferma, serena, proporcional i contundent” a qualsevol cosa que “se situï fora de la Constitució i l’Estatut”. També va posar veu a les cartes enviades al Govern en què el seu executiu avisava que enviaria “les forces de seguretat que siguin necessàries” a Catalunya si no es garantia la seguretat per part dels Mossos i continuava la, segons ell, “injustificable inacció” de la policia per ordres polítiques.

Cargando
No hay anuncios

Davant d’una dreta que li va reclamar l’aplicació immediata del 155 i uns independentistes i nacionalistes bascos que li van demanar més valentia per arribar a pactes, Sánchez va acabar fent una aposta per explorar “el territori de l’acord” però sense propostes concretes ni fent, per exemple, referències explícites al “referèndum d’autogovern” al qual s’ha referit en altres ocasions. En termes globals, va ser un discurs de molt bastó i poca pastanaga, en què es va posar en relleu que l’auge de Vox i la pressió de la dreta han acabat fent girar el discurs del cap de l’executiu espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Casado demana la dimissió

En el torn de rèplica sí que va reptar els independentistes a trobar una proposta que sumi el 75% de la cambra, i va assegurar que, en aquest cas, el govern espanyol “la vehicularà i ajudarà a resoldre la qüestió catalana”. “Nosaltres estem disposats a dialogar, però per dialogar han de representar aquestes 3/5 parts de la societat catalana”, i no “plantejar que el 51% de la majoria del Parlament s’imposi al 49% amb una tesi que no està referendada a les urnes”, va avisar. Va ser el més semblant a una oferta que va fer Sánchez, i n’hi va haver prou perquè Pablo Casado li demanés la dimissió.

Cargando
No hay anuncios

Mentre al Congrés Sánchez confirmava el seu canvi de to respecte a l’independentisme, el president de la Generalitat, Quim Torra, compareixia al Parlament per sotmetre’s al control de l’oposició. Des d’allà, aprofitava per respondre al cap de l’executiu espanyol i demanar-li que no tanqui la porta a l’entesa amb el Govern. “Tornem a la política, tornem al diàleg”, va afirmar en resposta al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a qui va retreure que, tot i les reiterades apel·lacions a la distensió fetes pel govern socialista des que va arribar a la Moncloa, la situació respecte a Catalunya no ha canviat. “Som exactament al mateix punt on érem”, va lamentar Torra, que va criticar que l’anunci de Sánchez ahir fos d’estar disposat a enviar més policies a Catalunya.

Després de l’allau de crítiques rebut per la seva comparació amb Eslovènia -i que ahir van reproduir àmpliament els grups de l’oposició-, Torra va matisar el seu discurs. “El camí cap a la llibertat és, ha estat i serà sempre pacífic i democràtic”, va subratllar, i va justificar la seva comparació argumentant que la via eslovena va acabar amb la declaració d’independència -després d’un referèndum d’autodeterminació i unes eleccions- i, aleshores, “va començar una altra via”, en referència a la Guerra dels Deu Dies entre els exèrcits eslovens i iugoslau.

Cargando
No hay anuncios

El debat sobre la via eslovena, de fet, va estar molt present també al Congrés en el discurs de Sánchez, que va demanar “lleialtat” a Torra perquè declaracions com les del cap de setmana “no ajuden”. Una lleialtat que també va exigir a Pablo Casado i Albert Rivera -que va arribar a fer responsable Sánchez si hi hagués algun mort pel Procés-, als quals va demanar la mateixa col·laboració que va tenir ell quan era a l’oposició. Tanmateix, Sánchez va tancar la porta als projectes recentralitzadors empesos per Cs, el PP i sobretot el nou actor del tauler polític espanyol, Vox, i es va comprometre a defensar l’autogovern davant d’aquesta “retòrica”, perquè segons ell cal un “projecte comú” que abraci “l’Espanya plural” i que planti cara a la via de l’unilateralisme. I en aquest sentit, és per a ell contraproduent l’abraçada a Vox que estan disposats a fer Casado i Rivera, contra els quals va mantenir els enfrontaments més tensos ahir. Sánchez, doncs, marca distàncies amb el PP i Cs tot i apujar el to contra l’independentisme.