Política22/03/2018

El Parlament rebutja Turull per l'abstenció de la CUP i deixa la investidura en mans de Llarena

El candidat estén la mà al diàleg i esquiva tota referència a la República i al procés constituent

Maiol Roger / Aleix Moldes
i Maiol Roger / Aleix Moldes

Barcelona(Si veus aquest contingut amb una aplicació mòbil, clica aquí per veure la retransmissió en directe)

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ha acabat amb la incertesa de la investidura pocs minuts abans que comencés el ple. Les seves quatre abstencions han impedit que Jordi Turull sigui investit aquest dijous en primera volta. Els 64 vots de JxCat i ERC no han superat els 65 de Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú-Podem i el PP, que amb les quatre abstencions dels anticapitalistes s'han imposat a les principals forces independentistes. Aquest divendres Turull visita Pablo Llarena al Tribunal Suprem i a les seves mans està la possibilitat de tornar a ingressar a presó i condicionar la seva candidatura a la presidència. El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que dissabte a les 10h del matí se celebrarà el segon debat, en el qual valdria la majoria simple perquè Turull fos president.

Cargando
No hay anuncios

En aquest context, el candidat a la presidència de la Generalitat ha fet un discurs basat en el diàleg amb l'Estat i ha esquivat qualsevol referència a la República, al procés constituent i, fins i tot, al referèndum de l'1 d'octubre, que només ha citat per referir-se a l'actuació policial. Tampoc ha parlat del Consell de la República, que Carles Puigdemont està determinat a impulsar des de Brussel·es.

Cargando
No hay anuncios

Turull ha remarcat que el problema entre Catalunya i Espanya només es resoldrà políticament i ha instat directament el rei Felip VI i el president espanyol, Mariano Rajoy, a entomar el repte de seure a dialogar. "Diàleg, diàleg i diàleg. Que el món vegi que seguim demanant diàleg a l'Estat", ha remarcat, tot recordant que aquest ha estat sempre el tarannà dels catalans: "O és que no va negociar el president Macià amb la República espanyola? O és que no va negociar Tarradellas amb el govern de Suárez?", s'ha preguntat.

"Per què no ha de ser possible el diàleg entre el president que investeixi aquest Parlament i el president espanyol, Mariano Rajoy?", ha insistit. Segons Turull, si en altres moments històrics Catalunya i Espanya han negociat per resoldre políticament els seus problemes, ara no hauria de ser una excepció. "O és que la veu de més de 2 milions de catalans no mereix ser escoltada?, ha preguntat en relació als votants independentistes del 21-D. En aquest sentit, ha insistit que si ell fos president hi hauria "mà estesa si hi ha la més mínima possibilitat de rebre resposta per part del cap de l'Estat i del govern espanyol".

Cargando
No hay anuncios

De fet, el candidat a la investidura no ha fet servir cap dels termes que creen al·lèrgia a la Moncloa: no ha parlat ni de República, ni de procés constituent, ni de cap element dels recollits al pacte que s'oferia a la CUP, com la proposta de constitució catalana. Això sí, ja al final del discurs ha parlat de "la victòria a les urnes" i de la dignitat de "vèncer la por i les gravíssimes amenaces de l'Estat".

En el torn de rèplica, Turull ha demanat Arrimadas que no "menystingui" els vots independentistes i ha demanat un reconeixement. Ha criticat que no busqui el diàleg amb la "voluntat majoritària" de Catalunya. També ha estat dur amb Iceta, a qui l’ha acusat de ser responsable de l’aplicació de l’article 155. "Vostè és tan responsable com aquells que el van signar", ha asseverat. El to ha sigut diferent amb els comuns, que ha agraït l’actitud que han mantingut en relació al 155 tot i marcar distàncies ideològiques.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres, Turull i cinc diputats més (Marta Rovira, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa) compareixeran davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena amb la possibilitat de ser empresonats un cop s'obre contra ells la interlocutòria de processament, probablement pel delicte de rebel·lió. El discurs de Turull ha evitat de forma evident qualsevol element que pugui ser considerat pel jutge com una reiteració del delicte pel qual se l'investiga.

Turull ha combinat el català amb l'aranès i també amb el castellà. Fent servir "l'idioma de Machado", el candidat de JxCat ha recordat als ciutadans espanyols que "Catalunya està exercint la democràcia". "És un poble pacífic que ha lluitat amb les urnes com a única arma", ha subratllat tot seguit.

Cargando
No hay anuncios

Un record a Puigdemont i Sànchez

Turull ha començat el seu discurs recordant els presos polítics, els exiliats i, especialment, els candidats a la investidura que han anat caient per les decisions judicials: "No soc jo qui hauria de ser aquí", ha dit, però ha assenyalat que la seva candidatura també representa la legitimitat del Govern caigut amb el 155. "Em sento part de la baula de la cadena que relliga els dies que han passat amb els que vindran".

Cargando
No hay anuncios

Seguint el guió habitual en un ple d'investidura, Turull ha dibuixat el pla de Govern que seguiria si fos escollit, dividit en cinc grans eixos: la restauració democràtica de les institucions; les polítiques de cohesió i progrés social; l'economia; la presència de Catalunya al món; i la governança compartida. Tot, detallat en polítiques concretes, d'entre les quals ha destacat especialment les dedicades a mantenir el model d'escola català. També ha apostat per destinar els diners de la taxa turística a polítiques d'habitatge per evitar la gentrificació, o per impulsar polítiques que acabin amb les llistes d'espera.

El candidat, que demà s'enfrontarà a Llarena, ha destacat que fa el pas malgrat que hi ha hagut gent que l'ha intentat convèncer que prioritzi la seva situació personal i judicial. "Em deien que pensés en mi i en la meva família", ha dit, abans de concloure: "Prefereixo assumir el risc de ser víctima d'injustícies que d'ajupir el cap". "Assumeixo l'encàrrec amb totes les conseqüències", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

La citació del Tribunal Suprem a Turull per divendres va precipitar dimecres la convocatòria per part del president del Parlament, Roger Torrent, de la sessió parlamentària. Ho va fer, tal com va explicar ahir en una compareixença realitzada a última hora, perquè els diputats puguin decidir si investeixen Turull abans que ell hagi de comparèixer a Madrid davant el jutge Pablo Llarena.

Després d'una tarda d'intenses reunions entre JxCat, ERC i la CUP, Torrent va accelerar ahir la ronda de consultes als diferents grups parlamentaris, que va realitzar per telèfon. Aquest matí, JxCat i ERC havien plantejat a la formació anticapitalista una oferta d'última hora per obtenir els quatre vots favorables dels seus diputats: una proposta que incloïa que el president de la Generalitat se sotmeti a una qüestió de confiança d'aquí un mes. No obstant això, mitja hora abans de l'inici del ple la CUP ha anunciat que manté les quatre abstencions, impedint així la investidura de Turull.