Política06/09/2017

El Parlament aprova la llei del referèndum després de 12 hores de debat crispat

JxSí i la CUP aproven la llei amb Cs, PSC i PP fora de l'hemicicle i CSQP fracturat

Gerard Pruna / Maiol Roger / Aleix Moldes
i Gerard Pruna / Maiol Roger / Aleix Moldes

BarcelonaL'1-O ja té llei que l'empari. Gairebé 12 hores després de començar el ple, el Parlament ha aprovat la llei del referèndum d'autodeterminació. Ho ha fet després d'un debat tens, a estones esgotador, trufat d'interrupcions -han calgut fins a cinc reunions de la mesa- motivades per uns grups de l'oposició que han acusat la majoria independentista de vulnerar els seus drets. Finalment, però, la llei s'ha votat i Junts pel Sí i la CUP han fet valer la seva majoria -amb el vot també del diputat no adscrit Germà Gordó- per aprovar la llei de l'1-O amb 72 vots a favor, 11 abstencions de CSQP -que tanmateix ha evidenciat la seva fractura durant el ple- i cap vot de Cs, PSC i PP, que han abandonat l'hemicicle en protesta.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació, que l'independentisme ha presentat com el dia que el Parlament "passa de l'autonomia a la sobirania", ha tancat una jornada maratoniana a la cambra catalana, que ara continuarà però amb la reunió del Govern al mateix Palau del Parc de la Ciutadella per signar el decret de convocatòria de l'1-O.

Cargando
No hay anuncios

El debat, que s'ha acabat amb els diputats cantant 'Els segadors', ha tingut una última imatge curiosa quan la diputada de CSQP Àngels Martínez s'ha aixecat de l'escó per retirar les cinc banderes espanyoles que els diputats del PP havien deixat al seu escó al costat de cinc senyeres que sí que s'han mantingut a l'hemicicle.

Pel que fa al debat, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Lluís Corominas, ha carregat contra l'oposició pel seu intent "d'enredar". Fins i tot ha assegurat que dos grups parlamentaris -no ha explicat quins- han proposat a la junta de portaveus que s'endarrerís el referèndum fins a novembre i es tramités la llei per la via ordinària. Segons Corominas, els dos grups asseguraven que donarien suport a la proposta, a la qual el líder de Junts pel Sí ha respost indignat: "Per què no ho sostenen aquí? Perquè ho amaguen", els ha reptat.

Cargando
No hay anuncios

"Tinc una mala notícia: això és la proposició de llei del referèndum, i avui la votarem", ha proclamat Corominas mirant a la bancada de l'oposició, i ha afegit que "és ben trist" haver de fer una llei "per poder votar". El líder de Junts pel Sí, que ha tingut paraules de suport per a la mesa del Parlament -ell en formava part fins fa poques setmanes-, ha mantingut que "avui comença tot" i ha tingut paraules de record per a Muriel Casals. "Premem amb el cap ben alt el botó del 'sí', amb l'orgull de votar un 'sí' a la democràcia, un 'sí' al nostre futur i un 'sí' a una Catalunya lliure i independent".

"A les seves mans està que hi hagi urnes, paperetes, targetes censals... Necessitarem desobediència institucional i social. Si vostès assumeixen la seva responsabilitat, no tinguin cap dubte que la gent assumirà la seva i anirà a votar", ha continuat. La diputada de la CUP, que ha negat que la llei sigui un "cop d'estat", s'ha adreçat directament a la resta de grups per dir que no entén com ells "accepten aquests límits i s'hi senten còmodes".

Cargando
No hay anuncios

L'oposició carrega contra la llei

Divisió a Catalunya Sí que es Pot

La fractura interna de Catalunya Sí que es Pot s'ha fet evident en el seu torn de paraula. El diputat de Podem Joan Giner ha demanat compartir temps amb el cap de grup, Lluís Rabell, i el portaveu, Joan Coscubiela, l'hi ha impedit. Davant d'això, diversos diputats del grup -fins i tot Joan Josep Nuet, des de la mesa- han abandonat el ple. En la seva intervenció, Rabell ha justificat l'abstenció del grup per les "reserves" que senten envers la llei però ha reconegut el "bloqueig i les amenaces" del govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Rabell ha afirmat que hi ha hagut una "degradació de la qualitat democràtica del Parlament" i, després de pronosticar una vida curta a la llei de l'1-O, ha assegurat que "tindrà conseqüències" en la vida parlamentària.

Cargando
No hay anuncios

Iceta acusa l'independentisme de "trepitjar la legalitat catalana"

En el seu torn, el primer secretari del PSC ha criticat l'actitud de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant la jornada i li ha retret que no s'hagi comportat com "la presidenta de tots". Pel que fa a la llei, ha avisat que amb la generació d'expectatives que no es podran complir es corre el risc d'endinsar-se en una "etapa de desconcert i desànim".

Cargando
No hay anuncios

Iceta, que ha defensat l'aposta per una Espanya federal com la millor sortida al Procés, ha carregat contra l'independentisme perquè pretengui "liquidar una relació de més de cinc segles" amb un referèndum "organitzat en tres setmanes" que portarà "conseqüències molt negatives" perquè no té empara legal. "No volem ni podem avalar un procés il·legal i sense garanties", ha continuat Iceta, que ha acusat l'independentisme de trepitjar la legalitat catalana.

Arrimadas acusa JxSí i la CUP d'actuar com una "majoria absolutista"

L'última a intervenir ha sigut la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha carregat amb duresa contra Junts pel Sí i la CUP, als quals ha acusat d'actuar com una "majoria absolutista trepitjant amb una majoria d'escons i una minoria de vots els drets dels ciutadans representats per l'oposició".

Cargando
No hay anuncios

La cap de l'oposició encara ha anat més enllà i ha avisat l'independentisme que "ni els seus els donen la raó, ja", en al·lusió al fet que tant els lletrats del Parlament com el Consell de Garanties Estatutàries han qüestionat l'actuació de JxSi í la CUP durant el ple.