Política15/09/2017

L'Estat assumirà el control absolut de la caixa de la Generalitat

Dona 48 hores a Puigdemont perquè congeli el que li queda de pressupost

Júlia Manresa / Dani Sánchez Ugart
i Júlia Manresa / Dani Sánchez Ugart

MadridL'Estat assumeix el control efectiu de les finances de la Generalitat. Serà Montoro a partir d'ara qui pagui les partides d'educació, sanitat i serveis socials a compte dels diners que corresponen a Catalunya pel sistema de finançament autonòmic. Així ho ha anunciat aquest divendres el ministre d'Hisenda i Funció Pública, sota el que ha anomenat un "sistema innovador de control de pagaments" esforçant-se per no fer servir la paraula 'intervenció'. A la pràctica, però, l'Estat pren el control dels comptes catalans i passarà a pagar les nòmines de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ho farà? A través dels diners que corresponen al sistema de finançament, amb un mecanisme similar al que ja s'utilitza amb el fons de liquiditat autonòmic (FLA). Tal com ha explicat el ministre, l'Estat substitueix els pagaments de Catalunya "en la majoria de les partides essencials". Mensualment són uns 1.400 milions d'euros els que Catalunya rep a compte d'aquest sistema de recaptació repartiment d'impostos i que es destinen a pagar diferents partides, però també els serveis bàsics. A partir d'ara, doncs, serà l'Estat qui faci aquest pagament i el condicionarà l al fet que la Generalitat certifiqui que no els gasta en el referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Però encara hi ha uns 250 milions d'euros que corresponen a tributs propis que la Generalitat gestiona ja directament. Per controlar en què es gasta el govern català aquests diners, Catalunya haurà de comunicar tots els crèdits pendents a pagar amb un certificat signat per la intervenció de l'Estat que ratifiqui que ni un euro és per al referèndum. Montoro s'ha mostrat convençut que la Generalitat tampoc podrà justificar en què gasta els diners que gestiona directament, perquè, inevitablement, han de passar pels bancs. Montoro ja ha avisat que enviaria l'acord a les entitats de crèdit perquè "no col·laborin amb activitats il·legals i exigeixen que qualsevol pagament de la Generalitat estigui acompanyat d'un certificat de la Intervenció General de l'Estat. Si detecten qualsevol irregularitat l'hauran de comunicar a Fiscalia.

Dos dies per acceptar la intervenció absoluta

Però el control ha de ser total perquè l'Estat tingui clar que "ni un euro" va al referèndum. Per això, Montoro ha donat 48 hores a Puigdemont perquè congeli la part dels diners del pressupost d'aquest any que encara no s'han gastat però que ja té compromesos. L'Estat demana que signi un acord de no-disponibilitat amb aquests diners que afecti totes les partides menys les vinculades a sanitat, educació i serveis socials (que ja queden intervingudes 'de facto') per saber amb què té previst gastar els diners i poder controlar-ho.

Cargando
No hay anuncios

Si Puigdemont no compleix aquest acord en el termini de 48 hores posterior a la publicació d'aquestes mesures al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) serà el mateix ministre d'Hisenda qui ho faci; per tant, els comptes catalans quedarien intervinguts 'de facto'. Com ha dit el ministre, seria la Hisenda espanyola la que passaria a pagar "la majoria de les nòmines".

I encara hi ha un serrell més. Totes les mesures passen perquè totes les operacions d'endeutament públic que vulgui emprendre la Generalitat les haurà d'aprovar el ministeri d'Hisenda. Fins ara hi havia l'obligació de proposar-les a Hisenda, però haurà de ser el Consell de Ministres qui ho aprovi. Cal recordar que la Generalitat, a través del vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, ja va explicar que tenien la intenció d'abandonar el FLA i tornar als mercats l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

La primera funcionària assenyalada judicialment

El ministeri d'Hisenda, a més ha assenyalat judicialment per primer cop una funcionària de la Generalitat. En concret, ha demanat a la fiscalia que obri diligències a Rosa Vidal, la interventora de la Generalitat, que era l'encarregada de certificar setmanalment que el Govern no es gastava ni un euro en el referèndum. Vidal va remetre una carta al ministeri en la qual li comunicava que deixaria d'enviar aquests informes per ordre del conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que ja havia avisat del mateix fet el ministeri, en una altra carta. Tot i així, l'Estat sosté que la suspensió de la llei del referèndum del Tribunal Constitucional obligaria Vidal a desobeir aquesta ordre. A més, Montoro ha deixat caure la possibilitat que la Generalitat hagi incorregut en "falsedat de document públic" enviant informes que certificaven que no es gastava res per a l'1-O, tot i que sí que es feia. "Ja no m'estranyaria res", ha dit el ministre.