Illa suma els vots del PP per convalidar el decret de la 'nova normalitat' al Congrés
Esquerra s'hi oposa pel pacte amb Cs: "El consens amb la dreta va contra la classe treballadora"
MadridEl decret de la nova normalitat i les primeres conclusions de la comissió de reconstrucció plantegen un canvi d'aliances al Congrés que preocupa Esquerra i EH Bildu, dues de les forces que van permetre la investidura de Pedro Sánchez. Aquest dijous el PP ha votat a favor de la iniciativa que regula la sortida de l'estat d'alarma i la vicepresidenta primera del Congrés, Ana Pastor, negocia amb el govern espanyol i el PSOE un possible acord en matèria sanitària. Aquesta tarda els diferents grups de treball discutiran propostes perquè en surtin quatre documents, que posteriorment hauran de confluir en un d'únic que és el que acabarà votant-se al ple. A més, el PP ja ha expressat el seu suport a la candidatura de Nadia Calviño per a la presidència de l'Eurogrup.
L'absència que més crida l'atenció en les conclusions del PSOE i Unides Podem en la comissió de reconstrucció és la de l'impost a les grans fortunes; en els últims dies el partit lila va pressionar per incloure'l. La voluntat del PSOE, però, s'ha imposat i l'esperit del text és, en general, poc concret en l'àmbit fiscal i en les polítiques socials: no es fa esment a la derogació de la reforma laboral ni tampoc a tocar l'IRPF o l'impost de societats. ERC, EH Bildu i Més País sí que han inclòs un impost a les grans fortunes i a la banca en els seus esborranys. "Semblen unes conclusions per pactar amb el PP", ha lamentat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en roda de premsa al Congrés, en referència al document del govern.
Aquesta mitjanit comença la campanya de les eleccions basques i gallegues i els primeres espases dels partits ja s'han omplert l'agenda d'actes. A Errenteria, a Euskadi, el líder del PP, Pablo Casado, ha celebrat un acte en homenatge a José Manuel Zamarreño, exregidor del partit assassinat per ETA, i ha llançat missatges sobre la "unitat", que ha vinculat també a la resposta al coronavirus. "Els espanyols demanen que remem per sortir d'una crisi econòmica i social", ha apuntat, abans d'anunciar que el seu grup parlamentari votaria a favor del decret de la nova normalitat. El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest dimarts premia la moderació d'Alberto Núñez Feijóo a Galícia, mentre que castiga la línia dura de Carlos Iturgaiz a Euskadi.
"El consens amb els partits de dreta va en contra de la classe treballadora", ha reiterat Rufián en roda de premsa, en la mateixa línia del que ha expressat la representant d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua. "Siguin valents i honestos i diguin a la cambra, als seus votants, a la ciutadania, que prefereixen la dreta. Diguin que tenen un nou company de viatge que els dona una nova majoria, sí, però que estarà basada en el neoliberalisme", ha expressat durant el debat sobre el decret de la nova normalitat, en què els abertzales han votat no.
Com Bildu, ERC hi ha votat en contra i ha tornat a expressar el seu allunyament amb l'executiu pel pacte amb Cs. El partit taronja s'ha convertit en un dels aliats del govern espanyol durant l'estat d'alarma, i el seu portaveu parlamentari, Edmundo Bal, ja ha demanat des de la tribuna "coratge" a tots els partits per posar "l'interès comú" per davant de tot i aprovar uns "pressupostos d'emergència nacional". El terreny està abonat perquè Cs s'impliqui en els pressupostos -també el PNB-, i el partit taronja ha presentat unes conclusions de reconstrucció en matèria econòmica assimilables al pacte que el 2015 el partit que liderava Albert Rivera va pactar amb el PSOE.
Però caldrà veure si el PSOE i Unides Podem volen aprovar-los amb aquests socis. "Benvinguts a les contradiccions de la coalició governamental", va etzibar Rufián al partit lila dimecres durant la sessió de control. La incomoditat de Podem l'ha fet evident el president del seu grup parlamentari, Jaume Asens, aquest dijous al ple: "No renunciem a l'impost de les grans fortunes perquè sense ell difícilment podrem impulsar les polítiques socials", ha advertit.
Pastor: "Es podria haver evitat una part de les víctimes"
El decret de la nova normalitat es tramitarà com a projecte de llei i s'hi podran introduir esmenes. De fet, aquest ha estat un dels motius que ha portat el PP a votar-hi a favor. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha mostrat obert durant el debat a incorporar-hi millores. Tot i donar-hi suport, Ana Pastor (PP) no ha estalviat crítiques a la gestió del govern espanyol i ha afirmat que "es podria haver evitat una part de les víctimes". "Les conseqüències de l'erràtica gestió d'aquesta crisi han estat dramàtiques", ha subratllat.
En la seva intervenció, Illa ha destacat que els governs autonòmics agafen el protagonisme en la prevenció del coronavirus, sobretot amb la detecció precoç. Amb tot, Pastor ha alertat que la normativa hauria d'incloure que el ministeri de Sanitat és la "màxima autoritat en salut pública". En aquest sentit, la vicepresidenta primera de la cambra baixa ha lamentat que Illa "s'aparti" i passi a les comunitats autònomes tota la responsabilitat. Finalment, el decret ha comptat amb els vots del PSOE, el PP, Unides Podem, el PNB i Cs, mentre que ERC, JxCat, EH Bildu i Vox hi han votat en contra. La CUP s'ha abstingut perquè, tot i que el decret no els genera cap contradicció -han explicat a l'hemicicle-, critiquen que al seu parer s'hagin prioritzat els interessos econòmics i no la vida i l'economia de les classes populars. Fins ara els anticapitalistes havien anat votant en contra de les pròrrogues de l'estat d'alarma.