Aragonès treu ferro a les diferències dins del Govern: "Les coalicions no són fàcils"

El vicepresident defensa l'acord amb el PSOE per acabar amb el dúmping fiscal de Madrid

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest dimecres al ple del Parlament
Núria Orriols / Mireia Esteve / Xavi Tedó
02/12/2020
4 min

BarcelonaL'últim ple del Parlament va estar protagonitzat per un enfrontament públic entre JxCat i Esquerra per les filtracions de la desescalada. Aquest dimecres no hi ha hagut tensió entre els socis de l'executiu, però sí que han planat sobre la sessió de control les diferències en el discurs de la portaveu, Meritxell Budó, i la consellera de Salut, Alba Vergés, que van discrepar ahir a l'hora de dir si dilluns es passarà o no a la següent fase de la desescalada. "Les coalicions no són fàcils", ha justificat el vicepresident, Pere Aragonès, interpel·lat per la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach, que li ha retret les dissonàncies de comunicació de l'executiu i també la "falta de diàleg" amb l'oposició, patronals i sindicats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per a Aragonès, les discrepàncies en un govern forjat per més d'un partit són habituals i, traient-hi ferro, ha volgut situar el focus a Madrid, on governen el PSOE i Podem, que també mantenen diferències. "Tothom ha de mirar com té casa seva abans de criticar els altres", ha dit Aragonès a Albiach, després de l'estira-i-arronsa entre el PSOE i Podem per escollir socis en els pressupostos de l'Estat (finalment Cs ha quedat fora de l'equació) o per buscar una solució a la situació dels presos polítics, tenint en compte que dilluns el ministre socialista Juan Carlos Campo va refredar la reforma del delicte de sedició abans de les eleccions del 14-F.

Tanmateix, Jéssica Albiach no ha quedat satisfeta amb la resposta i ha reclamat de nou diàleg al Govern per consensuar la desescalada amb els sectors. "Vostès dialogaran, però ho faran després de la pressió dels sindicats, patronals i els grups. Tard i malament", ha lamentat. El líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha posat èmfasi en el pla de recuperació econòmica per sortir de la crisi.

El dirigent socialista ha posat d'exemple el seu company de files i president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ahir es va reunir amb Aragonès i va obrir la porta a un govern del PSC i Esquerra –malgrat que els dos partits ho rebutgen–. Iceta ha dit que Puig ha consensuat amb totes les institucions valencianes un pla de recuperació econòmica, a diferència de la Generalitat, que el va fer des del Govern i el va presentar al mes de juliol. "Aquest executiu no destaca per la voluntat de diàleg amb els altres", ha dit Iceta, mentre que Aragonès ha volgut demostrar el contrari exhibint la convocatòria de divendres als partits polítics per compartir el protocol de votació del 14-F.

Defensa de l'acord ERC-PSOE sobre el dúmping fiscal

Una altra de les qüestions que han aflorat en el ple, per voluntat d'Esquerra, ha sigut la del dúmping fiscal de Madrid, un dels punts de l'acord amb el PSOE per aprovar els pressupostos de l'Estat. En resposta a una pregunta del diputat republicà Ernest Maragall, Aragonès ha defensat que "les rebaixes fiscals són una competència deslleial a la resta de territoris" i ha justificat el pacte. Malgrat que JxCat no està d'acord amb l'harmonització fiscal a l'Estat que defensa Esquerra –creuen que minva competències de les autonomies–, Aragonès ha apostat per la mesura: "Volem que els rics que resideixen fiscalment a Madrid paguin el que els correspon per trencar el cercle viciós en què ens hem instal·lat".

Aragonès ha afegit que amb l'acord amb el PSOE no només combaten el dúmping fiscal, sinó també el projecte "nacionalista" per a Madrid del PP, que ha dit que l'expresident espanyol José María Aznar va idear per convertir la capital espanyola en centre econòmic de tot "l'Amèrica Llatina".

Més tard, des de JxCat ha fet evident el seu desacord amb la mesura el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, que ha assegurat que el "problema" per a Catalunya no és el dúmping fiscal, sinó el "dèficit fiscal". "Per frenar el dúmping no cal acceptar una LOAPA financera", ha dit Batet, en al·lusió als republicans. El diputat ha receptat acabar amb el dèficit fiscal perquè els diners dels catalans "no marxin" i ha afegit que la crisi sanitària i econòmica derivada de la pandèmia del covid-19 "ha fet evident que Catalunya necessita les eines d'un estat".

Tampoc agrada al PP l'intent d'harmonització fiscal pactada en la negociació dels pressupostos de l'Estat. El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha lamentat que Aragonès es dediqui a "fastiguejar" la Comunitat de Madrid en lloc de "governar bé" l'autonomia catalana. "Podrien abaixar els impostos catalans i no ficar-se amb els de Madrid", ha dit.

Més de 4.800 milions euros de despesa que el 2019

Durant la compareixença del Govern davant del ple per donar comptes de la gestió de la pandèmia, Aragonès també ha anunciat que la Generalitat tancarà l'any 2020 amb 4.801 milions d'euros més de despesa que el 2019. En resposta a la pregunta que li ha formulat el líder del PSC, Miquel Iceta, Aragonès també ha explicat que aquests diners representen 3.781 milions més del que estava pressupostat en els comptes catalans. El vicepresident ha dit que aquesta és la previsió amb la qual treballa el Govern, tot i que ha admès que la xifra encara podria augmentar. Aragonès ha afegit que no tancaran l'any amb superàvit, sinó que hi haurà dèficit i una execució "molt superior" de la prevista als pressupostos i per l'Estat.

stats