El nou govern de la Generalitat pren possessió i posa fi a la intervenció del 155
L'acte, amb una forta càrrega emocional, es converteix en un homenatge a presos i exiliats
BarcelonaSis mesos després de les eleccions del 21 de desembre, el nou govern de la Generalitat presidit per Quim Torra ha pres possessió aquest dissabte al Palau. El que habitualment és un acte de tràmit s'ha convertit en un esdeveniment de càrrega simbòlica sense precedents: després de set mesos s'ha posat fi a la intervenció de l'article 155 i, a més, l'acte s'ha convertit en un homenatge als membres de l'anterior Govern –bona part d'ells, presos i exiliats– i als seus familiars. L'excepcionalitat s'ha vist reflectida en les cares dels nous consellers de la Generalitat i de bona part dels assistents, visiblement emocionats per l'absència de l'anterior executiu, cessat pel 155, al llarg de tota la presa de possessió.
L'acte ha començat amb l'entrada del president de la Generalitat, Quim Torra, a un Saló de Sant Jordi ple de gom a gom acompanyat del president del Parlament, Roger Torrent. Ha sigut rebut amb forts aplaudiments, també dels seus nous consellers, que l'esperaven dins la sala a punt per prendre possessió. El moment més emotiu, però, ha sigut l'entrada dels familiars dels presos polítics i exiliats, que ha acabat amb crits de "Llibertat". De fet, simbòlicament, s'ha col·locat un llaç groc a la bancada del nou Govern per recordar la seva absència. Després de la interpretació d''El cant de la senyera', la presa de possessió ha començat amb els discursos dels familiars de Josep Rull, Jordi Turull, Lluís Puig i Toni Comín, que han renunciat al càrrec –havien estat nomenats per Torra i bloquejats pel govern espanyol–, en nom dels exmembres de l'executiu. Tot, sota la mirada atenta també de l'esposa de l'expresident Carles Puigdemont, Marcela Topor, a la primera fila dels convidats.
De fet, Puigdemont també ha enviat un missatge des de Berlín a través de Twitter: "El camí continua, i en bones mans".
La filla de l'exconseller Lluís Puig –exiliat a Bèlgica– ha sigut la primera a intervenir per llegir les paraules enviades pel seu pare, que ha agraït la confiança del president per haver-lo nomenat de nou conseller, malgrat que finalment no podrà exercir. L'ha seguit l'esposa de Josep Rull, Meritxell Lluís, que ha expressat l'honor que ha significat per a ell ser conseller de la Generalitat. "Se'ns ha empresonat per haver estat fidels al mandat de la ciutadania", ha dit en nom de l'exconseller de Territori, pres a Estremera, i ha afegit que el seu "compromís" amb Catalunya és "insubornable". En nom de l'exconseller Toni Comín, també a Bèlgica, Betona Comín s'ha compromès a "relligar" la legitimitat i l'efectivitat que representen l'anterior executiu, cessat pel 155, i el nou govern de la Generalitat. I l'esposa de Jordi Turull, Blanca Bragulat, ha llegit una carta de l'exconseller de la Presidència enviada des de la presó, en què ha renovat el seu compromís amb el Govern. "Si anem tots a l'una, som perseverants i actuem pacíficament i democràtica, ens en sortirem segur", ha expressat.
La carta de Carme Forcadell
Un dels discursos més emotius, però, ha sigut el del marit de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, Bernat Pegueroles. Ha llegit una carta de la també exlíder de l'ANC, empresonada a Estremera juntament amb l'exconsellera de Treball Dolors Bassa.
"No oblideu els que estan patint la repressió", ha demanat en nom de la seva esposa, i ha citat també Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que des del 16 d'octubre són a la presó de Soto del Real. Així, desitjant sort al futur executiu, ha implorat que tinguin sempre presents els empresonats i exiliats que es troben lluny dels seus familiars i que pateixen un "profund dolor". Tot perquè l'any passat es pogués fer el referèndum de l'1 d'octubre -ha asseverat-. I ha afegit una altra petició: que tampoc s'oblidin d'aquells ciutadans anònims que van patir la violència per voler votar i per reclamar en manifestacions la llibertat.
Quan ha acabat el discurs, bona part dels assistents al Saló de Sant Jordi s'han posat drets i el president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha atansat per abraçar-lo.
Promesa del càrrec sense referències a la Constitució
Seguidament, el secretari del Govern, Víctor Cullell, ha llegit el decret de nomenament dels nous consellers i s'ha procedit a la promesa del càrrec sense fer referència explícita a la Constitució. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha preguntat a cadascun dels nous consellers el següent: "Prometeu complir, d'acord amb la llei, les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de Catalunya?". Tots han respost amb un "Sí, ho prometo".
A mesura que han anat prometent, tots s'han abraçat amb els familiars dels presos i exiliats, antecessors en el càrrec.
Els únics que han pogut fer-ho amb els exconsellers han sigut Jordi Puigneró (Polítiques Digitals) i Ester Capella (Justícia), que tot just després de prometre el càrrec s'han anat a trobar amb l'exconsellera de Governació Meritxell Borràs i l'exconseller de Justícia Carles Mundó.
El nou Govern nomenat, el més paritari de la història –sis conselleres i set consellers–, és el següent:
Elsa Artadi i Vila, consellera de Presidència (JxCat)
Pere Aragonès i Garcia, conseller d'Economia i vicepresident del Govern (ERC)
Ernest Maragall i Mira, conseller d'Exteriors (ERC)
Miquel Buch i Moya, conseller d'Interior (JxCat)
Josep Bargalló i Valls, conseller d'Ensenyament (ERC)
Ester Capella i Farré, consellera de Justícia (ERC)
Chakir El Homrani Lesfar, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies (ERC)
Jordi Puigneró i Ferrer, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública (JxCat)
Àngels Chacón i Feixas, consellera d'Empresa i Coneixement (JxCat)
Alba Vergés i Bosch, consellera de Sanitat (ERC)
Laura Borràs i Castanyer, consellera de Cultura (JxCat)
Teresa Jordà i Roura, consellera d'Agricultura (ERC)
Damià Calvet i Valera, conseller de Territori (JxCat)
Torra, entre l'1 d'octubre i el diàleg
En acabar la presa de possessió ha agafat la paraula el president, Quim Torra, que ha agraït la disponibilitat dels nous membres de l'executiu en la situació política actual. Ha fet un discurs de reivindicació de l'1 d'octubre però, alhora, ha tornat a estendre la mà al nou president espanyol, Pedro Sánchez. Ha assegurat que l'"objectiu vital" de la legislatura és l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats, amb l'"estímul" d'arribar tard o d'hora a l'"estat independent en forma de república" fruit del resultat del referèndum de l'1 d'octubre.
"Tenim un mandat democràtic que hem de complir", ha afirmat també sobre les eleccions del 21 de desembre, tot demanant al nou executiu del PSOE que "prengui riscos" per encetar una negociació de govern a govern.
Torra també ha anunciat una de les primeres mesures que prendrà el futur executiu, que es reunirà per primer cop dimarts que ve. S'ha compromès a recuperar totes les lleis de caràcter social suspeses pel Tribunal Constitucional a instàncies del govern espanyol. Ha remarcat, així, que el seu Govern treballarà pels "set milions i mig de catalans" i per tenir "més justícia social".
Primera reunió del consell executiu
Just després de la presa de possessió, tot el Govern ha creuat per primer cop el Pati dels Tarongers per entrar a la Sala Tàpies, on es reuneix el consell executiu, tancada des de la intervenció del 155. Allà, els consellers han mantingut la seva primera reunió de treball després d'haver sigut nomenats i han pres els primers acords. Han tornat a crear les Oficines del president i vicepresident eliminades pel 155 i han nomenat els secretaris generals de tots els departaments. A la del president, ha tornat a ser nomenat Josep Rius, cap de l'Oficina del president en l'anterior legislatura de Carles Puigdemont.
Els secretaris generals dels departaments són els següents:
· Albert Castellanos, Departament de la Vicepresidència i Economia i Hisenda.
· Meritxell Masó, Departament de la Presidència.
· Mercè Salvat, Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència
· Brauli Duart, Departament d’Interior
· Núria Cuenca, Departament d’Ensenyament
· Laura Pelai, Departament de Salut
· Patrícia Gomà, Departament de Justícia
· Marta Felip, Departament d’Empresa i Coneixement
· Xavier Gatius, Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública
També han estat ratificats en el càrrec de secretaris generals Ferran Falcó (Territori); Dolors Portús (Cultura); Josep Ginesta (Treball); i David Mascort (Agricultura).
La setmana que ve es tornarà a reunir el Consell Executiu en dimarts, com és habitual. I dimecres es presentaran al Parlament, on se sotmetran a la primera sessió de control.
També serà la setmana que ve quan els membres del Govern faran el traspàs de carteres. Començaran Capella (Justícia) i Puigneró (Administracions Públiques) a la seu dels seus departaments, ja que seran els únics que ho podran fer amb els seus predecessors –Mundó i Borràs–. La resta de membres del Govern ho faran progressivament, ja que tenen la intenció d'anar a Madrid a les presons –on hi ha Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa– i a l'exili –on hi ha Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Meritxell Serret.
Així ho va fer, de fet, el president, Quim Torra, just l'endemà de ser investit al Parlament. Va viatjar a Berlín per reunir-se amb l'expresident Carles Puigdemont.
Absència del PP, CUP i Ciutadans, presència del PSC
Entre el públic –el Saló de Sant Jordi era ple de gom a gom– hi havia els membres de la mesa del Parlament Josep Costa i Eusebi Campdepadrós (JxCat), i David Pérez (PSC). També hi ha hagut representació institucional d'anteriors mandats: els expresidents Artur Mas, José Montilla i Pasqual Maragall, i els expresidents del Parlament Ernest Benach i Joan Rigol. No hi era, però, l'expresident Jordi Pujol.
A diferència del que va passar al Parlament –quan els diputats sobiranistes van ovacionar els familiars dels presos polítics i exiliats–, aquest cop els representants del PSC sí que han aplaudit quan han entrat al Saló de Sant Jordi. No ho han acompanyat, però, amb crits de "Llibertat" quan bona part del públic ha reclamat la seva sortida de la presó.
Els membres dels grups parlamentaris també hi han estat convidats. Han declinat assistir-hi, però, els dirigents de Ciutadans i del PP. Tampoc la CUP ha aparegut a l'acte de presa de possessió, argumentant que en aquesta legislatura són "oposició". Sí que hi ha hagut representació de la resta de grups: Sergi Sabrià i Gerard Gómez del Moral (ERC); Xavier Domènech (CatComú); Eduard Pujol (JxCat), i Ramon Espadaler (PSC-Units per Avançar). L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha assistit en l'acte de possessió.
L'esdeveniment s'ha produït minuts més tard que el nou president d'Espanya, Pedro Sánchez, hagi pres possessió a Madrid després d'haver guanyat la moció de censura a Mariano Rajoy, del PP.