En directe
29/07/2024

En directe: Silenci al PSC davant del preacord anunciat per Esquerra sobre el concert econòmic

Segueix en directe la roda de premsa després de l'executiva d'Esquerra

Lluís Llach (ANC), a ERC: "Votar aquest acord és enviar el partit a la paperera de l'independentisme"

El president de l'ANC, Lluís Llach, clama perquè la militància d'Esquerra no avali el preacord al qual ha arribat la direcció del partit. En un missatge a les xarxes socials, assegura que donar-li llum verda significa "enviar el vostre partit centenari a la paperera de l'independentisme". "Per Catalunya, NO!!!", sentencia Llach.

UGT i CCOO valoren positivament el preacord anunciat per ERC

CCOO i UGT beneeixen l'anunci del preacord que ha fet Esquerra Republicana aquest vespre. El secretari general de l'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha valorat que el preacord "posa les bases per un finançament just i solidari", mentre que des de CCOO a Catalunya, el seu secretari general, Javier Pacheco, ha remarcat que l'acord "avança en el marc d'autogovern".

Junts valorarà demà el preacord ERC-PSC per investir Illa

Junts ha convocat per demà a las 11.00 hores la seva executiva nacional amb l'objectiu d'analitzar el preacord entre ERC i el PSC per investir Salvador Illa. Els juntaires volen valorar-lo "un cop s'hagi conegut el document" que el recull, i que a hores d'ara encara no s'ha fet públic. De fet, només els republicans han avançat el seu contingut, mentre que el PSC no l'ha ni confirmat ni desmentit.

Serà clau saber què pensa Junts del pacte per un finançament singular, ja que el partit de Carles Puigdemont havia situat l'exigència que Catalunya tingui la clau de la caixa per a pactar amb el PSOE els propers pressupostos de l'Estat. La millora del finançament català també formava part dels compromisos que el PSOE va tancar amb Junts per la investidura de Pedro Sánchez.

Fernández (PP) reacciona a l'acord dient que l'actual model de finançament i lingüístic ja és fruit d'un pacte entre ERC i PSC

El líder del PP al Parlament, Alejandro Fernández, ha estat dels primers a reaccionar a l'anunci d'Esquerra Republicana. El diputat popular diu que els actuals models lingüístics i de finançament "ja els van pactar PSC i ERC", i que els resultats han estat dolents: "Menys diners que mai, menys ús social del català que mai, però això sí, més multes per retolar en castellà que mai", ha escrit a X.

Silenci al PSC davant del preacord anunciat per Esquerra sobre el concert econòmic

Davant l'anunci d'Esquerra del preacord per investir Salvador Illa, el PSC es manté en silenci. Des del partit no es pronuncien sobre un pacte que, segons els republicans, permetrà que Catalunya surti del règim comú i recapti el 100% dels impostos. Fins ara, el PSC havia rebutjat que Catalunya tingués la clau de la caixa amb un finançament singular i apostaven per un consorci tributari per recaptar els impostos que paguen els catalans des de Catalunya.

Per altra banda, el PSOE reunirà demà la seva executiva a les 13.00 hores.

ERC assegura que l'acord pel finançament té "la validació del PSOE"

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha assegurat aquest dilluns que l'acord per avançar cap a la sobirania fiscal amb el PSC té "la validació del PSOE" i, per tant, tirarà endavant amb les modificacions legislatives necessàries per fer-se efectiu. "Hi ha hagut moviments del PSOE a última hora", ha afirmat. La portaveu ha defensat que el concert econòmic és una "reivindicació històrica" de l'independentisme.

A banda, ha explicat que també s'ha pactat un consorci per impulsar les inversions pendents a Catalunya.

Raquel Sans (ERC): "Catalunya surt del règim comú i recaptarà el 100% dels impostos"

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha assegurat que el pacte entre els republicans i els socialistes preveu que Catalunya tingui un finançament singular i contribueixi a les despeses de l'Estat a partir d'un fons de solidaritat. "Catalunya surt del règim comú i recaptarà el 100% dels impostos", ha dit en roda de premsa. Segons ha dit, el calendari està pactat i la Generalitat ja podria recaptar l'IRPF de 2025, que es recaptarà el 2026. També recaptarà, gestionarà, liquidarà i inspeccionarà l'impost de successions i l'IVA. Tot plegat es faria a través de l'Agència Tributària de Catalunya.

La consulta a les bases d'ERC serà divendres de 9 a 20 hores

La consulta a les bases d'ERC sobre el preacord d'investidura de Salvador Illa se celebrarà aquest divendres entre les 9.00 i les 20.00 hores. Serà en format presencial i telemàtic i serà vinculant, segons ha confirmat en roda de premsa la portaveu, Raquel Sans.

ERC situa la llengua i el conflicte polític com dos punts claus de l'acord

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha explicat que el preacord al qual ha arribat l'equip negociador del partit inclou la continuïtat de les polítiques lingüístiques del govern de Pere Aragonès, la creació d'un departament de Política Lingüística, promesa de Pere Aragonès durant la campanya electoral, i davant l'"ofensiva judicial a l'escola", mantenir l'aposta per la immersió també a les activitats extraescolars o en àmbits com la salut. També ha assegurat que es mantindria el Departament d'Igualtat i Feminismes si es dona llum verda a Salvador Illa.

Sans també ha anunciat que el preacord inclou establir una convenció nacional per la resolució del conflicte polític, que ha detallat que presidiran els republicans, amb totes les forces polítiques: "És important arrossegar el PSC a reconèixer que existeix un conflicte i és hora que digui quina és la seva posició".

ERC defensa que els "avenços" pactats en matèria fiscal permeten preparar millor Catalunya per a la independència

ERC ha defensat que el preacord per investir Salvador Illa (PSC) inclou "avenços" en la carpeta del pacte fiscal perquè Catalunya recapti els impostos que s'hi paguen i tingui la clau de la caixa. "El preacord permet estar més ben preparats de cara a la independència de Catalunya. Tenir la clau de la caixa i la sobirania fiscal era un element fonamental", ha dit la portaveu, Raquel Sans, en roda de premsa. A més, ha assegurat que els socialistes els han donat "garanties" que la modificació "estructural" que suposa el que s'ha pactat en matèria de finançament es mantindrà amb independència de qui governi.

Comença la roda de premsa d'ERC sobre l'acord

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, compareix en roda de premsa des de la seu d'ERC per donar explicacions sobre el preacord per investir Salvador Illa. L'acompanyen membres de l'executiva republicana, però no Marta Rovira i Josep Maria Jové, que estan explicant el contingut del pacte a la militància.

"Hem validat un preacord que considerem molt positiu", ha anunciat a l'inici de la seva intervenció.

L'acord ERC-PSC inclou posar en marxa una conselleria de Política Lingüística

L'acord ERC-PSC inclou posar en marxa una conselleria de Política Lingüística, segons ha pogut saber l'ARA. És un dels compromisos per la llengua que inclou l'acord que hauran de votar les bases republicanes en una consulta telemàtica el divendres. En campanya, el PSC s'havia mostrat partidari que les polítiques lingüístiques passessin a dependre de la conselleria de la Presidència, com es va fer en temps de l'expresident Pasqual Maragall.

La nova legislatura catalana

L'executiva d'ERC dona via lliure a investir Illa a l'espera de les bases

Mireia Esteve

Esquerra convoca una assemblea telemàtica urgent amb les bases per informar sobre les negociacions

Esquerra ha convocat una sessió informativa telemàtica d'urgència per aquest dilluns a les 19.30 hores per informar les seves bases de l'estat de les negociacions i el preacord per investir Salvador Illa (PSC). És el pas previ per assemblees a tot el territori i la consulta on els militants hauran de pronunciar-se sobre el possible pacte. Aquesta convocatòria arriba després d'una jornada que ha arrencat amb una reunió de l'executiva d'ERC a les 9.30 hores i que encara continua (hi ha hagut dos recessos, un al matí i l'altre a la tarda). Aquesta sessió informativa per a les bases serà just mitja hora abans de la roda de premsa convocada per informar de la decisió del partit.

Acaba la reunió de l'executiva del PSC a l'espera d'ERC

La reunió de l'executiva del PSC convocada aquest dilluns a la tarda a la seu del partit ja ha acabat. Ha començat cap a les 16.30 hores i ha acabat a mitja tarda, mentre la direcció d'ERC continua reunida per valorar el preacord per investir Salvador Illa. Els republicans han fet dos recessos i continuen amb el debat sobre què cal fer amb la negociació amb els socialistes.

Esquerra convoca una roda de premsa a les 20h per explicar la decisió de l'executiva

Després de nou hores de reunió i dos recessos (el partit també ha fet entrar alguns entrepans), Esquerra ha convocat una roda de premsa per a les 20 h per explicar la decisió que ha pres l'executiva. Investir Salvador Illa o no genera divisió al partit i la mostra és la maratoniana reunió que ha mantingut el partit aquest dilluns. Segons fonts republicanes, en paral·lel al debat, al llarg del dia s'han anat tancant "serrells" de la negociació amb el PSC. Els republicans exigien "garanties" als socialistes per blindar l'eventual pacte sobre el finançament encara que hi hagi canvis de govern a Madrid. Si l'executiva finalment dona el preacord per tancat, serà la militància qui haurà d'avalar la decisió en una consulta.

La nova legislatura catalana

L'executiva d'ERC dona via lliure a investir Illa a l'espera de les bases

Mireia Esteve