Política20/10/2017

Felip VI avala el 155 contra "un inacceptable intent de secessió en una part del territori"

El rei espanyol avisa que Catalunya "és i serà" part d'Espanya

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridMariano Rajoy ha rebut aquest divendres el suport del rei Felip VI a la seva estratègia contra el full de ruta sobiranista a Catalunya. En els Premis Princesa d’Astúries, el monarca ha avalat l’estratègia del 155. “Espanya ha de fer front a un inacceptable intent de secessió en una part del seu territori nacional, i el resoldrà per mitjà de les seves legítimes institucions democràtiques, dins el respecte a la nostra Constitució i atenint-se als valors i principis de la democràcia parlamentària en què vivim des de fa ja 39 anys”, ha dit el monarca, que ha aparegut en públic per primer cop des del seu discurs del 3 d’octubre, en el qual va situar-se sense embuts al costat de l’estratègia de Rajoy i va obviar demanar diàleg per resoldre el conflicte.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte en el qual el president del Consell d’Europa, Donald Tusk, ha lloat la unitat com a millor mostra de concòrdia, però també ha valorat la necessitat del “diàleg, que és sempre millor que el conflicte”, per sobre la “violència, que no resol res”, el monarca ha afirmat que els espanyols no poden “renunciar al que junts hem construït” i al que “a tots i cadascun ens pertany igual”. Felip VI ha dit que Espanya està “fonamentada en el desig sincer de convivència i d'enteniment; en el respecte de les normes i de les regles de la democràcia”. A més, el monarca ha denunciat “la imposició i l’arbitrarietat”, i ha reivindicat la necessitat d’allunyar-se “de la rancúnia i les fractures”.

Cargando
No hay anuncios

“Cap projecte de futur es pot construir basant-se a trencar la convivència democràtica; cap projecte de progrés i llibertat es sustenta en la desafecció, ni en la divisió –sempre dolorosa i esquinçadora– de la societat, de les famílies i dels amics, i cap projecte pot conduir a l’aïllament o l’empobriment d’un poble”, ha afirmat Felip VI, fent seves les alertes per l’empitjorament de les perspectives econòmiques per culpa de la situació política a Catalunya que aquests dies fa el govern espanyol. Felip VI, a més, ha deixat clar que “Catalunya és i serà una part essencial” de l’Espanya del segle XXI, que, ha dit, “s’ha de basar en una suma lleial i solidària d’esforços, de sentiments, d’afectes i de projectes”.

A més de Tusk, entre els premiats als Princesa d'Astúries per la concòrdia hi havia el president de la Comissió Europea Jean Claude Juncker, que ha assegurat que la força de la UE i el seu "poder suau" es fonamenta "en la regla del dret", que permet construir un espai on sentir-se protegit i en què els seus ciutadans visquin junts "en una convivència harmoniosa i respectant totes les diferències". El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, també premiat, ha defensat la importància de l'estat de dret front als que "sembren la discòrdia ignorant voluntàriament les lleis", i ha dit que, "mentre el dret no es canviï, respectar-lo no és una opció: és una obligació".