Aragonès reclama a JxCat una investidura "com més aviat millor"
Els republicans demanen "no esgotar terminis": "Tenim pressa"
BarcelonaCamí dels tres mesos des del 14-F, el Parlament ha celebrat aquest dijous el primer ple ordinari de la legislatura confirmant el relleu entre Jaume Alonso-Cuevillas i Aurora Madaula a la mesa i, posteriorment, oficiant la primera sessió de control al Govern en quatre mesos. Amb les negociacions obertes entre Esquerra i Junts, el vicepresident, Pere Aragonès, ha aprofitat per afegir pressió al partit de Carles Puigdemont. En resposta a una intervenció del president del seu grup, Josep Maria Jové, i abanderant el "tenim pressa" per fer govern, Aragonès ha reclamat una investidura "com més aviat millor" i que el consell executiu es posi "ja" en marxa. L'aspirant a president ha assegurat que hi ha la "necessitat" al país que el Govern disposi de "totes les seves funcions" per encarar la sortida de la crisi del coronavirus.
Josep Maria Jové encara ha sigut més explícit: "Voldríem que aquesta fos la sessió d'investidura o la sessió de control del nou Govern [...]. No s'entén que no avancem prou per formar ja un nou govern". El republicà ha demanat sortir de la "provisionalitat" amb què està l'actual executiu de la Generalitat argumentant que necessita tenir totes les facultats per encarar la sortida de l'estat d'alarma i els fons europeus. "No volem esgotar terminis. Si és aquesta setmana millor que la que ve", ha dit Jové, que ha demanat un govern "estable i fort".
El líder del PSC, Salvador Illa, però, ha considerat que Aragonès ha de tirar la tovallola. "La realitat és que vostè porta acumulats fins a tres fracassos consecutius", ha dit. "Cada ultimàtum que vostè posa sobre la taula serveix per restar-li credibilitat", ha afegit, i li ha reclamat que el faci president a ell amb una majoria d'esquerres formada pel PSC, Esquerra i els comuns.
Però Aragonès també ha contestat de manera contundent i ha recordat que els independentistes sumen majoria absoluta. "La realitat és tossuda, amb el resultat del 14 de febrer vostè no serà president", ha sentenciat.
Per la seva banda, Junts per Catalunya ha obviat les negociacions per formar govern en la seva intervenció i ha centrat la pregunta en la gestió dels fons europeus. El president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha denunciat la "centralització" d'aquests recursos per part del govern espanyol, malgrat que es va comprometre en un dels pactes per la pròrroga de l'estat d'alarma amb Esquerra que la gestió pertocaria a la Generalitat. "La Moncloa no ha escoltat la Generalitat ni té intenció de fer-ho", ha remarcat Batet.
Aragonès ha admès que Pedro Sánchez no està complint amb la "cogovernança" i que, a més, ara vol impugnar el decret que va aprovar la Generalitat per "flexibilitzar" la tramitació de les ajudes europees. En tot cas, s'ha compromès a treballar per tenir aquestes facultats i també perquè les petites i mitjanes empreses siguin també receptores dels fons de la Unió Europea.
"Com s'ho farà?", li ha preguntat la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha mostrat preocupació per com s'està plantejant la distribució dels diners europeus. "La selecció dels 27 projectes que ha fet la Generalitat no són precisament petites i mitjanes empreses", ha dit Reguant, que ha recordat que part d'elles cotitzen a l'Íbex-35. "Volem que ens expliqui detalls i no faci grans anuncis", ha afegit la cupaire.
La moratòria dels projectils de foam
Més enllà de la pressa per formar govern, una altra de les qüestions que han sorgit durant el control al Govern i que també forma part de les negociacions és la moratòria dels projectils de foam. A una pregunta dels comuns, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha defensat la revisió que assegura que s'està fent ja dels protocols i ha avisat que qualsevol moratòria ha de ser aprovada pel Parlament. "Va ser la cambra, qui en va aprovar l'ús", ha afirmat. Tanmateix, el diputat d'En Comú Podem Marc Parés ha exigit al conseller que es revisin els protocols i es facin públiques totes les instruccions d'ús de les eines d'ordre públic. A parer seu, amb Junts no es "democratitzarà" el model policial, i ha instat els republicans a fer un executiu amb els comuns i la CUP deixant al marge el partit de Carles Puigdemont.
El d'aquest dijous és també el primer ple que es torna a fer a l'hemicicle de la cambra catalana. Les tres últimes sessions plenàries (per constituir el Parlament i els dos debats d'investidura fallits) es van fer a l'auditori del Parlament per encabir tots els diputats i garantir les distàncies de seguretat. La mesa, però, ha estat treballant en els últims dies per dissenyar una proposta per tornar a l'hemicicle respectant les mesures sanitàries. Així, s'han habilitat les llotges i també la zona de públic per quan tots els diputats hagin de ser a la sala per votar presencialment qüestions com el relleu a la mesa o el candidat a la investidura.