Mesa del congrés: Lluís Puig Gordi (que presidirà el congrés), Elena Fort, Montse Rosell, Raül Garcia, Imma Gallardo, Jordi Sendra, Glòria Freixa, Ricard Pérez i Meritxell Masó.
Puigdemont constitueix el nou partit sense acord amb el PDECat
Erigeix JxCat com el "carril central" de l'independentisme i promet fer un partit "no sectari"
BarcelonaLa llista electoral de Junts per Catalunya que va néixer en un hotel de Lovaina (Bèlgica), el novembre del 2017, és ja un partit polític. Després de dos anys i mig d'estira-i-arronsa amb la direcció del PDECat, l'expresident Carles Puigdemont s'ha decidit a impulsar la seva pròpia formació política per incorporar (o això pretén) tothom que forma part ara de l'espai de JxCat –persones del Partit Demòcrata, independents i de la Crida–. "Som el carril central", ha proclamat aquest dissabte l'expresident en l'acte de constitució del partit. "No hi sobra ningú, ens necessitem a tots", ha afegit, prometent fer un partit "no sectari" ni "excloent". Ara bé, aquest primer pas l'ha donat sense acord amb la direcció del Partit Demòcrata, que rebutja diluir-se en el nou partit de l'expresident i està disposada, diu, a presentar-se si cal en solitari a les eleccions.
En el seu discurs, Puigdemont ha fixat la independència com a objectiu, tot i que no ha detallat amb quina estratègia vol assolir-la. Ha assegurat que el rumb del partit es prendrà de manera "consensuada" amb els militants –a través de la ponència política del congrés, que s'allargarà fins al 3 d'octubre–, i també s'escolliran els "candidats" a les eleccions per mecanismes democràtics. "El camí cap a la independència és ple de dificultats [...]. Hem d'enfortir-nos internament per arribar al final", ha reblat.
L'acte ha sigut similar a un programa de televisió, gravat divendres i emès aquest dissabte al matí pel canal de YouTube de JxCat. S'ha fet de manera telemàtica arran dels brots del coronavirus i ha comptat amb la presència de tots els presos polítics del PDECat, a més de Jordi Sànchez, el president, Quim Torra, i també els exconsellers exiliats Toni Comín i Lluís Puig. També hi eren els líders de les cambres parlamentàries Albert Batet, Josep Lluís Cleries i Laura Borràs, i les portaveus de Junts, Elsa Artadi, Gemma Geis i Marta Madrenas. "JxCat ha de ser el pal de paller de l'independentisme", ha expressat Joaquim Forn, mentre Josep Rull i Jordi Turull han fet una crida a sumar-se al projecte reivindicant la seva procedència de Convergència. Segons Jordi Sànchez, que es perfila com una de les peces clau de la futura direcció, el nou partit ha d'aglutinar des de la socialdemocràcia al liberalisme, passant per la democràcia cristiana. El gran absent de tot plegat, però, ha sigut l'expresident de la Generalitat Atur Mas.
I és que una de les rèmores de la fundació de JxCat és el desacord amb el PDECat, del qual Mas va ser màxim dirigent i fundador. L'expresident s'ha volgut mantenir al marge de la polèmica i hi ha qui li retreu que no s'hagi mullat públicament per David Bonvehí. "No anirà en contra de Puigdemont", asseguren, en canvi, des de l'altra banda.
La decisió pendent del PDECat
Divendres Bonvehí va enviar una carta als associats assegurant que el "trànsit" del partit cap a JxCat –tal com va mandatar el consell nacional del partit– no ha sigut possible perquè Puigdemont no ha acceptat que s'hi incorporés el PDECat com a organització. Puigdemont manté que tots els militants de la nova formació, també els del Partit Demòcrata, hi han d'entrar d'un en un i amb els mateixos drets, descartant així una coalició amb el PDECat o una fusió d'estructures –orgànicament el PDECat podria quedar contaminat patrimonialment pel cas Palau o el 3% de CDC.
Davant la creació del partit de Puigdemont, l'executiva de Bonvehí es reuneix dilluns per abordar què fer. Fonts de la direcció consultades per l'ARA expliquen que prepararan el consell nacional que han de fer el dijous 30 de juliol. Allà, els quadres del partit prendran una decisió que podria, simplement, constatar el desacord i que cal fer un camí propi. "Estic gairebé segur que un gruix es quedarà al PDECat i ens presentarem a les eleccions", assegura un diputat de la formació. "Bonvehí no pot guanyar Puigdemont, però li pot fer perdre les eleccions", assevera un observador intern de la pugna. Des de l'entorn de l'expresident volien, en canvi, que en aquest consell nacional es formalitzés la doble militància. "No està sobre la taula", afirmen des de l'entorn de Bonvehí.
Un altre alt dirigent del PDECat treu ferro a l'engegada de JxCat, ja que considera que 2.400 associats –els que han anunciat des que van obrir inscripcions la setmana passada– són pocs en relació amb la militància del PDECat i que això implica que no hi ha hagut un gruix important d'associats que s'hagin fet ja de la formació de Puigdemont. Des de l'entorn de l'expresident, en canvi, avisen que diverses comarcals del partit de Bonvehí estan marxant "en bloc" cap a Junts.
Divendres el portaveu del PDECat, Marc Solsona, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va demanar als seus associats, precisament, que es donin de baixa si es fan del partit de Puigdemont. Ara per ara el Partit Demòcrata no expedientarà els que vulguin compatibilitzar la militància, però sí que estudia mesures en el cas dels càrrecs orgànics. La primera que ha marxat de la direcció ha sigut Montserrat Morante (que va participar en l'operació perquè Puigdemont es quedés les sigles de JxCat), però la mateixa vicepresidenta, Míriam Nogueras, o Lourdes Ciuró es mantenen a l'executiva malgrat participar en la constitució del nou partit.
En tot cas, aquesta setmana que ve es dibuixa decisiva. Des de dilluns fins dissabte es poden presentar les candidatures que aspirin a dirigir JxCat i la clau de volta seran els noms –Puigdemont i Jordi Sànchez es perfilen com a màxims dirigents–. Una manera d'incloure la direcció actual del PDECat seria incorporar dirigents a la candidatura, però des de l'entorn de Bonvehí ho refreden: "No és possible sense un "acord global". La mutació de l’espai postconvergent pot acabar passant per la divisió.
Les votacions
A partir d'ara i fins aquest diumenge a les tres de la tarda començaran les següents votacions per ratificar els membres de la mesa del congrés –que pilotarà tot el procés fins al 3 d'octubre–, de la ponència organitzativa i la política:
També es ratificarà el reglament per escollir la direcció, a la qual pot presentar-s'hi més d'una candidatura. L'executiva del nou partit es triarà el 9 d'agost, però les candidatures es podran presentar fins dissabte que ve.
- La presidència es votarà juntament amb les vicepresidències, que poden ser fins a quatre. Serà escollit president el més votat de les candidatures que es presentin. Les vicepresidències es podran votar també nominalment i per ser escollides han de superar el 50% dels vots del total de la candidatura.
- Seguint el sistema anterior, la candidatura a la secretaria general es votarà conjuntament amb la secretaria de finances i la d'organització. Seran escollides per a aquests dos últims càrrecs les persones de la llista més votada, sempre que superin el 50% dels vots emesos a la seva candidatura.
- Les persones afiliades podran votar de manera individual els 18 membres que es presentin per ser a l'executiva nacional. Si hi ha dues o més llistes, entraran els més votats del conjunt. Per garantir la paritat, el nombre de vots efectuats ha de ser igual d'homes i de dones.
Només els que s'hagin afiliat al partit podran participar en aquestes votacions, però el cens pot ser diferent en cada fase del congrés (ara hi ha 2.400 persones, segons l'organització). A la d'aquest cap de setmana només podran votar aquells que ja hi estiguin inscrits; per a la direcció, es tancarà el cens el dia 5 d'agost (les votacions seran entre els dies 7, 8 i 9), i per a les ponències organitzativa i política els afiliats podran sumar-s'hi fins al 17 d'agost (es voten el dia 3 d'octubre).
Suspensió de militància als associats a qui obrin un judici oral per corrupció
Els membres de la ponència organitzativa començaran a treballar sobre una proposta d'estatuts que ja està inscrita al registre de partits (és necessària per fer el tràmit). JxCat ja estava registrada com a marca, de manera que ara compta amb un president, una secretària general i un tresorer provisionals –l'alcalde de Balenyà, Carles Valls, com a president; Montserrat Morante, fins ara membre de la direcció del PDECat, com a secretària general, i Irene Negre, exmembre de l'ANC, com a tresorera–. Un cop sigui escollida la nova direcció, el 9 d'agost, seran substituïts.
Sí que se suspendrà "automàticament l'afiliació" a les persones que estiguin sotmeses a un procés penal i s'hagi dictat la interlocutòria d'obertura de judici oral "per un delicte relacionat amb la corrupció". En cas que siguin condemnades, seran expulsades del partit.