David Fernàndez: "En l'operació Catalunya els càlculs s'han fet amb el calendari del Procés a la mà"
El periodista Carlos Quílez creu que Fernández Díaz "mentia" quan va dir que Rajoy coneixia l'operació Catalunya
BarcelonaEl periodista de 'Crónica Global' Carlos Quílez i l'exdiputat de la CUP David Fernàndez han sigut els compareixents de la segona sessió de la comissió d'investigació de l'operació Catalunya. Una operació, segons Fernàndez, que ha fet els seus "càlculs amb el calendari a la mà", en el que fa referència al Procés, però també en altres actuacions com la que es va produir contra Podem amb la publicació d'un suposat informe que apuntava al finançament il·legal de la formació en plena campanya de les eleccions del 26-J.
Fernàndez ha denunciat el relat que barreja de forma "barroera" el Procés i les pràctiques de corrupció, "que han existit". "Tenen un problema, que és que hi ha un 80% a favor del referèndum", ha assenyalat l'exdiputat de la CUP. Tot plegat, després que el diputat de JxSí Roger Torrent
ha començat la seva intervenció assegurant que l’operació Catalunya "ha existit" i que ha estat fins i tot "reconeguda per alguns dels seus membres", en referència al comissari José Manuel Villarejo.
El periodista de 'Crónica Global' ha contradit algunes de les afirmacions que van fer en la primera sessió de la comissió els periodistes de 'Público' Patrícia López i Carlos Enrique Bayo, on es van referir a una operació "transversal" de diferents poders de l’Estat. "¿Si Mariano Rajoy o Soraya Sáenz de Santamaría han exercit papers de tutela o control? La meva opinió és que no", ha sentenciat Quílez, que ha tancat el focus a un "grup reduït" i "parademocràtic" dins el cos policial. Ara bé, sí que ha atribuït responsabilitat a l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, que ha assegurat que mantenia altres comandaments de la policia al marge perquè "sabia a qui podia confiar les informacions" que es movien en l’operació. Quílez creu que Fernández Díaz "mentia" quan va dir que "el president ho sap", a les gravacions amb l’exdirector d’Antifrau, Daniel de Alfonso. "Però potser sí, és només una creença", ha matisat.
Quílez, que va ser cap d'anàlisi de l'Oficina Antifrau quan la dirigia Daniel de Alfonso, ha assegurat que no sap qui va gravar la conversa del seu superior amb l'exministre Fernández Díaz.
El compareixent ha considerat que els integrants d’aquest petit grupuscle són persones "amb noms i cognoms amb carnet polític" que han actuat com a "salvapàtries" perquè han cregut que "havien de sortir per posar fre al moviment social del Procés". En canvi, Quílez ha mantingut allunyat el cas 3% i el cas Pujol de l'operació Catalunya, tot i haver situat l'inici en el sopar a La Camarga entre Alícia Sánchez-Camacho i l'examant de Jordi Pujol Ferrusola Victoria Álvarez. "Els que confonguin clavegueres de l’estat amb corrupció de formacions polítiques i ho mirin de barrejar entren en fase de confusió", ha deixat clar.
Durant la seva intervenció, Quílez ha assegurat que té "'whatsapps' amenaçadors del mateix Villarejo" que ha posat en coneixement de la policia.
Està "tot podrit"?
Un cop acabada la intervenció de Quílez, ha comparegut David Fernàndez, periodista i exdiputat de la CUP al Parlament. Fernàndez ha constatat que "s'ha dit tot" de qui són els responsables d’aquesta "operació d’Estat", i ha subratllat la necessitat de donar una "resposta institucional i jurídica". Quílez també ha apuntat en la seva compareixença que hi ha determinades pràctiques de l'operació Catalunya que tenen "recorregut judicial".
El diputat de CSQP Albano Dante Fachin ha recordat que la periodista de 'Público' va expressar la seva "por" pel fet que les estructures de l’estat estan "corcades", i li ha demanat a Fernàndez com creu que es pot donar aquesta resposta. "Tenim un problema si no podem donar crèdit a una operació perquè el sistema està corcat", ha raonat.
"M’agradaria", ha reblat el compareixent, que ha assegurat que el més important és que els fets no quedin en la "impunitat". "Tot està podrit? Jo crec que no", ha considerat el també periodista. "Fa falta molta intel·ligència col·lectiva, i si aclarim com ha funcionat estarem ajudant les generacions futures", ha afegit Fernàndez.
Preguntat per la diputada de la CUP Mireia Boya, Fernàndez ha explicat que els noms fets públic com a presumptes responsables de l'operació Catalunya estan "desactivats", però s'ha mostrat convençut que el dispositiu "ha mutat". "¿Qui va gravar Anna Gabriel a l'aeroport de Barajas [quan viatjava a Veneçuela]?", s'ha preguntat el compareixent en relació amb la vigència de "l'espionatge" en determinades formacions polítiques.
En aquest sentit, Fernàndez s'ha mostrat convençut que la CUP és víctima d'aquest "espionatge". "Estem punxats", ha assegurat, i ha situat tant la formació anticapitalista com ERC com a "enemics segons els serveis d'intel·ligència de l'Estat".