Política01/09/2020

Budó refreda ara les eleccions malgrat que admet que tots els escenaris estan "oberts"

Condiciona la taula de diàleg a poder parlar d'amnistia i autodeterminació

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaSi ahir el president, Quim Torra, no va aclarir quan seran les eleccions a Catalunya, tampoc ho ha fet aquest dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, després de la reunió del consell executiu. Tot i això, la consellera de la Presidència sí que ha dit que ara l'executiu està centrat en la crisi econòmica i sanitària i que la gent vol "solucions" i no eleccions.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Vol dir això que el president no avançarà els comicis i que, per tant, serà el Tribunal Suprem qui prendrà el control del calendari electoral a Catalunya si inhabilita el cap de l'executiu? No necessàriament. Budó ha admès que ara per ara tots els escenaris estan "oberts" i que serà el president Torra qui comuniqui el seu pla quan ho cregui oportú.

Cargando
No hay anuncios

I és que malgrat que el cap de l'executiu assegura que té "clar" quan han de ser les eleccions, no ho ha compartit al Govern ni tampoc al vicepresident, Pere Aragonès, que ha insistit aquest dimarts a El matí de Catalunya Ràdio que cal convocar els comicis abans de la sentència del Suprem. "La decisió de convocar eleccions és del president i no del Govern", ha remarcat Budó.

Ja fa temps que l'escenari electoral sobrevola l'executiu, però segons Budó la crisi del coronavirus ha ajornat la decisió de Torra. De fet, el president es decantava en un primer moment per convocar eleccions a l'octubre, però els rebrots durant l'estiu, i també condicionat pel seu propi partit, JxCat, l'han obligat a posposar l'avançament electoral. De fet, una de les portaveus de Junts més explícita ha estat Elsa Artadi, que ha demanat centrar-se en la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios
Escenaris

  • Avançar eleccions abans que es pronunciï el Tribunal Suprem: una de les opcions és entre el 17 de setembre –quan està convocada la vista per revisar la sentència de desobediència al Suprem– i el dia 23 –quan va a declarar per una segona causa de desobediència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

  • Convocar els comicis un cop s'hagi pronunciat el Tribunal Suprem sobre la seva inhabilitació: una de les opcions que han estudiat els serveis jurídics és que Torra convoqui eleccions entre el moment que es fa pública la sentència sobre la seva causa i que se li notifica formalment. Hi ha dubtes sobre si l'Estat podria impugnar els comicis.

  • No avançar eleccions i que sigui el Tribunal Suprem qui controli el calendari: aquesta opció comporta que si Torra és inhabilitat assumeixi les seves funcions el vicepresident, Pere Aragonès. Llavors s'obre un període per investir un nou president al Parlament, malgrat que Torra ha demanat als partits independentistes que no presentin cap candidat.

Condicions per a la taula de diàleg

Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, hagi obert la porta a negociar els pressupostos de l'Estat amb ERC i a reunir la taula de diàleg aquest mes de setembre, la portaveu del Govern ha reclamat concrecions en l'ordre del dia. A parer seu, abans que es torni a trobar –només hi ha hagut una reunió– hi ha d'haver una feina prèvia dels equips i un pla de treball en què es pugui abordar la qüestió del dret a l'autodeterminació i l'amnistia dels presos polítics i exiliats. "La Generalitat sempre estarà disposada a seure a negociar, però no participarem en uns jocs florals", ha dit, acusant la Moncloa de buidar de contingut la negociació.

Cargando
No hay anuncios

La Moncloa ha descartat ràpidament parlar d'autodeterminació perquè al seu parer són assumptes que "estan fora de la realitat" i ha acusat Torra de torpedinar la taula de diàleg. "Si ERC la vol reunir, primer ha de parlar amb ell", ha dit la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, en roda de premsa després del consell de ministres. També ha posat el dit a la llaga en la guerra oberta entre Junts per Catalunya i el PDECat i ha ironitzat que potser Torra amb qui hauria de parlar és amb els expresidents de la Generalitat Carles Puigdemont o Artur Mas, informa Mariona Ferrer i Fornells.

Cargando
No hay anuncios

Aquest debat, de fet, no és nou. En un primer moment la taula de diàleg –que es va reunir al mes de febrer– s'havia de celebrar cada mes, però la pandèmia ho va impossibilitar. ERC i el PSOE, a canvi de la darrera pròrroga de l'estat d'alarma, van pactar reprendre-la el mes de juliol, però es va incomplir. El president de la Generalitat va demanar gestos a Pedro Sánchez després de la recentralització de les competències per la crisi sanitària, mentre que els socialistes van acabar refredant la possibilitat de fer-la per l'acostament a Ciutadans –amb qui ara també esperen negociar els pressupostos.