Política03/05/2018

L'independentisme retira la comissió d'investigació sobre l'espionatge dels Mossos i encén l'oposició

JxCat, ERC i la CUP volen estendre la investigació a tots els cossos policials que operen a Catalunya

Anna Mascaró / Núria Orriols / Mireia Esteve
i Anna Mascaró / Núria Orriols / Mireia Esteve

BarcelonaEl ple del Parlament d'aquest dijous ha començat amb polèmica. Just abans que s'iniciés la sessió, a les 11 del matí, JxCat, ERC i la CUP han fet valdre la seva majoria a la junta de portaveus per fer caure de l'ordre del dia la proposta de crear una comissió d'investigació sobre "l'espionatge a periodistes i polítics per part del Govern", que havien presentat conjuntament Ciutadans, el PSC-Units, Catalunya en Comú-Podem i el PP. Aquesta decisió ha enervat tota l'oposició en bloc, que tot just començar el ple ha demanat que fossin tots els diputats els que votessin si estaven d'acord en la supressió d'aquest punt a l'ordre del dia. El ple ho ha desestimat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria independentista defensa que la investigació que demanen els grups de l'oposició s'hauria d'estendre a tots els cossos policials que operen a Catalunya i no s'hauria de centrar només en els Mossos d'Esquadra. Per això, demana que aquesta comissió es debati més endavant. Però aquests arguments no han convençut els grups de l'oposició, i el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha denunciat tot just començar que la supressió d'aquest punt a l'ordre del dia del ple "suposa una flagrant vulneració del dret dels diputats a veure reflectit i substanciat en el ple el que es va decidir a la Junta de Portaveus, i estableix un gravíssim precedent".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la diputada del PSC Assumpta Escarp ha etzibat: "No deixa de ser curiós que el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa es deixi d'incloure una comissió d'investigació que estudia entre altres coses l'espionatge a periodistes". El diputat del PP Alejandro Fernández també s'ha afegit a les crítiques i la portaveu de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha retret: "A deu minuts de començar un ple ens sembla molt 'cutre' afirmar que és per un tema formal que avui no podem encomanar una comissió d'investigació d'aquestes característiques. A qui li fa por la transparència?" Segons els grups independentistes, es va acordar que en aquest ple cada grup només podia presentar una proposta de resolució, però fonts de l'oposició asseguren que també es va acordar que la comissió d'investigació sobre aquest presumpte espionatge no comptava.

La retirada d'aquest punt de l'ordre del dia també ha encès la xarxa, on la portaveu socialista, Eva Granados, i la diputada de Catalunya en Comú-Podem Marta Ribas han expressat les seves crítiques a través de Twitter:

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

El ple que ha començat aquest dijous també ha de debatre diferents propostes de resolució que han presentat tots els grups parlamentaris, però també la reforma de la llei de la presidència, prevista per demà al matí. Abans d'entrar en el debat de les propostes de resolució, el ple ha aprovat la modificació de la llei per demanar l'acreditació d'una tercera llengua dels universitaris, proposada pel PSC-Units. El ple ha aprovat que els estudiants acreditin els coneixement d'una tercera llengua en el nivell equivalent al B2 d'una llengua estrangera.

Aval a l'actuació dels mitjans públics de la CCMA

D'altra banda, el ple d'aquest dijous i divendres també ha de debatre altres propostes de resolució, com ara la que ha presentat el PP sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que s'ha acabat rebutjant. La diputada del PP Andrea Levy ha carregat contra l’actuació de TV3 i Catalunya Ràdio en els últims mesos. "Quan era necessari que cridessin a la calma, el que van fer va ser, ser més sectaris i adulterar el debat polític a Catalunya", ha criticat. Levy ha reiterat que els mitjans públics catalans "no representen tots els catalans" i ha tornat a denunciar les "amenaces a les formacions polítiques amb representació parlamentària de recórrer a l'àmbit judicial davant les legítimes crítiques per l'actuació dels mitjans públics" que hauria fet el director de TV3, Vicent Sanchis. A més, els populars també reclamen que la CCMA deixi de donar instruccions per "evitar que es faci apologia dels actes violents dels CDR".

Cargando
No hay anuncios

Una petició que la diputada de Catalunya en Comú-Podem Jèssica Albiach ha posat en dubte. Albiach ha demanat als populars que ho justifiquin. A més, ha ironitzat sobre el fet que el PP demani "pluralitat" en els mitjans públics, i ha posat TVE, Canal 9 o TeleMadrid com a exemples de la "manipulació informativa" dels populars. "Precisament perquè volem uns mitjans públics catalans més plurals, més neutrals i més diversos, el PP no pot marcar la pauta", ha conclòs la diputada dels comuns.

El diputat del PSC David Pérez ha contestat a les crítiques que li ha fet Levy en la seva intervenció, quan li ha retret que no demanessin la intervenció dels mitjans públics a través de l'aplicació de l'article 155. "Vostès tenen majoria absoluta al Senat, haurien pogut votar en contra de la no intervenció, si ara té mala consciència perquè Ciutadans els colla, no ho pagui amb nosaltres perquè no tenen raó", ha replicat Pérez.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Fernando de Páramo ha retret a la televisió i ràdio públiques que hagin actuat de forma "descontrolada, és a dir, que no han estat sotmesos a cap tipus de control". En aquest sentit, ha assegurat que la Junta Electoral ha fet més del que ha fet el CAC en els últims anys. De Páramo ha demanat al director de TV3, Vicent Sanchis, que no participi en mítings polítics mentre sigui el titular de la televisió pública. "Està reprovat, fins i tot la CUP el va reprovar. És l'únic que ha aconseguit posar d'acord a tota l'oposició i la CUP, però ell segueix sent el director i segueix fent mítings pagats per tots", ha etzibat el diputat de Ciutadans.

Per la seva banda, els grups independentistes han sortit en defensa dels mitjans de comunicació públics catalans. El diputat de JxCat Pep Riera ha retret que Ciutadans i el PP hagin posat en valor les decisions de la Junta Electoral contra alguns professionals dels mitjans públics, "la mateixa Junta Electoral que va prohibir el color groc". Riera els ha retret que "no vulguin uns mitjans públics millors, els volen per controlar-los a la seva manera, per atiar a l'odi quan els hi convé". I ha afegit: "No els agrada com és aquest país. No els agrada que els mitjans públics catalans siguin un reflex de la veritable complexitat i diversitat de la societat a Catalunya". Aquestes crítiques han enervat la bancada de Ciutadans, i el diputat Fernando de Páramo ha demanat la paraula per criticar les paraules del diputat independentista: "Nosaltres som tant part de Catalunya com vosaltres".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, s'ha expressat el diputat d'ERC David Rodríguez, que ha retret al PP "la manca de pluralitat informativa dels mitjans de comunicació espanyols", que ha qualificat "d'alarmant". "Hem de treballar per millorar els mitjans catalans, però des de l'honestedat de plantejaments", ha demanat. "Si de veritat els preocupa la pluralitat, per què no fan res per canviar els mitjans espanyols?", ha preguntat.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha retret la gestió que ha fet el PP dels mitjans de comunicació espanyols i ha etzibat: "L'única premsa que volen és la que emet la seva pròpia propaganda". "Davant dels governs que usen la repressió no hi pot haver neutralitat, els periodistes són garants del dret a la informació", ha afirmat. Natàlia Sànchez també ha tingut paraules per a JxCat i ERC, a qui ha "exigit amb tota la vehemència que no es reparteixin la direcció" de la Corporació, sinó que s'elegeixi d'una forma que garanteixi la "pluralitat".

Cargando
No hay anuncios

El ple d'avui i demà també debatrà dues propostes de Catalunya en Comú-Podem i el PSC sobre la renda garantida de ciutadania. A més, Ciutadans també ha presentat una proposta de resolució sobre la neutralitat política dels sindicats. I JxCat, ERC i la CUP n'han presentat una de conjunta per denunciar "la criminalització dels Comitès de Defensa de la República".

La CUP i el PP podran votar per separat a la comissió de l'estatut dels diputats

Abans de començar el ple, la mesa s'ha reunit i ha resolt una de les qüestions que van quedar en l'aire ahir. Es tracta de la participació dels subgrups que formen el grup mixt, la CUP i el PP en la comissió de l'estatut dels diputats. Els dos grups no es van posar d'acord sobre quin dels dos havia de votar en aquesta comissió i van deixar-ho en mans de la mesa, que ahir va encarregar un informe als serveis jurídics. L'òrgan ha decidit avui que tots dos participaran com a subgrups en aquesta comissió i podran votar de forma ponderada. Això implica que es desencalla l’elecció dels senadors autonòmics. La comissió de l’estatut dels diputats es reunirà al llarg del dia d’avui per dictaminar sobre les propostes dels grups per designar senadors i divendres es farà un ple específic per escollir-los. Amb la nova elecció, Xavier Garcia Albiol deixarà de ser senador (el PP no en pot designar cap).