Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024
Política11/09/2020

L'ANC urgeix Puigdemont i Junqueras a pactar una estratègia conjunta

Insta els partits a declarar la República si l'independentisme supera el 50% a les eleccions

Núria Orriols / Quim Bertomeu
i Núria Orriols / Quim Bertomeu

BarcelonaAquesta ha sigut la Diada més difícil de l'ANC: no només pel context –que segueix sent de repressió i de desorientació independentista–, sinó per la situació de pandèmia, que l'ha obligat a reivindicar el dret a poder-se manifestar i a limitar l'aforament de la mobilització –59.500 persones repartides en 131 punts a tot el país, segons l'organització–. Potser per aquest motiu el missatge de la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha sigut clar cap als partits independentistes: "Necessitem una estratègia ja [...]. Llegiu-vos un el llibre de l'altre, que nosaltres el que volem llegir és un nou llibre amb les vostres dues signatures", ha conclòs, en al·lusió a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i els ha urgit a pactar un pla conjunt per aturar la divisió.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la plaça Letamendi de Barcelona, on s'ha fet l'acte central de l'ANC, la imatge era inèdita: desenes de persones s'han concentrat amb mascareta, assegudes i a dos metres de distància per complir les mesures de seguretat pel coronavirus. Els manifestants han començat a arribar a partir de les 17.14 h de la tarda i s'han col·locat cadascú al seu lloc després que se'ls hagi pres la temperatura per prevenir contagis. I és que l'ANC, aquest any, no només ha hagut de reivindicar el lema de la independència, sinó també la necessitat de sortir al carrer malgrat el covid-19.

Cargando
No hay anuncios

Per a Paluzie, és precisament arran de la crisi sanitària i econòmica que es fa més necessari que mai defensar la possibilitat de ser República. "Tanquem com més aviat millor aquesta etapa sense rumb que dura massa", s'ha reafirmat, i ha reclamat acabar amb els "presidents simbòlics" i les "lleis simbòliques". L'ANC ha posat sobre la taula els passos que, creu, ha de seguir el Govern a partir de les pròximes eleccions catalanes: els partits han de treballar per superar el 50% dels vots i, si s'assoleix el llindar, declarar la República Catalana al Parlament i fer-la efectiva. "Partits independentistes, sit and talk i proposeu", ha acabat. Paluzie ha elevat el to en algunes fases del discurs: "N'estem farts de la divisió i exigim ja una estratègia", i ha avisat els partits que "la paciència de la gent no durarà per sempre".

Més enllà del que puguin fer les formacions polítiques, la líder de l'ANC ha posat deures també a la societat civil. "L'autodeterminació comença en cada un de nosaltres, amb qui ens assegurem, on ens sindiquem i a quin banc anem", ha dit. Després de titllar de "colonial" i de "demostració de poder de l'Estat" l'Agència Tributària espanyola, ha posat sobre la taula una nova proposta de l'Assemblea: una campanya de sobirania fiscal perquè sigui l'Agència Tributària catalana la que recapti els impostos i que, si és el cas, després, els trameti a l'administració de l'Estat. L'ANC ja va engegar una campanya similar el 2013, però es va acabar desactivant.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta de l'ANC no ha sigut l'única que s'ha mostrat crítica amb els partits polítics. Tot i que en menor mesura, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, també s'ha referit a la disputa interna "permanent" dins l'independentisme i ha apel·lat els polítics per no deixar-se endur pels interessos de partit. "Ja en tenim prou de baralles i de debats estèrils, la repressió de l'Estat es basa en això", ha dit, i ha advertit que la societat civil tornarà a posar-se al "capdavant". Per a Mauri, cal tenir el "diàleg per bandera", però sense renunciar a la "confrontació", intentant sintetitzar les dues estratègies de JxCat i Esquerra.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, ha optat per aparcar el debat intern de l'independentisme i fer un símil entre el Procés i la pandèmia mundial: a parer seu, fa molt temps que hi ha una pandèmia sobre Catalunya, que manté una "relació tòxica" amb l'Estat des de fa molts segles. "És igual si es tracta de monarquies absolutes, republicans o progressistes [...]. La vacuna és la independència".

La concentració ha arrencat a quarts de sis de la tarda amb imatges de les mobilitzacions escampades per tot el territori i les intervencions dels membres del secretariat de l'ANC Antonio Baños –exdiputat de la CUP– i Adrià Alsina. La idea era protestar davant els "punts de poder" de l'Estat –ha explicat Baños– per evidenciar que l'Estat té el control dels recursos de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

A part de l'acte central a Letamendi, a Barcelona també s'han concentrat desenes de persones a la plaça Catalunya davant del Banc d'Espanya i a la cruïlla d'Aragó i passeig de Gràcia davant de la seu de la Seguretat Social. A més, l'entitat també ha convocat un altre punt de protesta davant l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la ronda Universitat, malgrat que no es tracti d'un edifici estatal.

Cargando
No hay anuncios

JxCat demana superar els "retrets"

Abans de l'esbroncada de l'ANC, els partits en certa mesura han donat la raó a l'entitat independentista sobre l'estat de la situació: falta d'horitzó compartit i desconfiances. La vicepresidenta de JxCat i portaveu, Elsa Artadi, ha admès que calen "propostes concretes" i poder superar una "etapa de retrets i desavinences". Els retrets aquesta vegada han arribat de la CUP. La diputada Maria Sirvent ha acusat el Govern de contribuir a l'"ofensiva repressiva" de l'Estat contra l'independentisme per la detenció per part dels Mossos d'Esquadra durant la Diada d'un militant d'Endavant.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha redoblat la pressió que porta dies fent –sense èxit– perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, els digui com té previst respondre a la més que probable inhabilitació per part del Suprem: "Ve una setmana que pot ser crucial". En la primera Diada que JxCat i el PDECat han anat per separat com a partits a l'ofrena floral de Rafael Casanova, el líder dels segons, David Bonvehí, ha demanat "centrar el país" per la recuperació econòmica i social. Un Onze de Setembre més amb menys unitat que mai des de l'1-O.