Política03/12/2019

El PSOE permet l'entrada de Vox a la mesa del Congrés per assegurar-se la vicepresidència primera

El bloc progressista aconsegueix sis dels nou llocs del màxim òrgan de la cambra baixa.

Laia Forès / Germán Aranda / Ot Serra
i Laia Forès / Germán Aranda / Ot Serra

MadridLa renúncia del PSOE a imposar sense ambigüitats un cordó sanitari a Vox ha fet possible que l’extrema dreta estigui representada per primera vegada a la mesa del Congrés de Diputats. La XIV legislatura arrencava aquest dimarts amb la constitució de les Corts i molta incertesa respecte a la formació de la mesa, però finalment Vox ha aconseguit una vicepresidència que ocuparà el valencià Ignacio Gil Lázaro. Tot i l’entrada del partit de Santiago Abascal, els grups progressistes tindran una àmplia majoria: el PSOE i Unides Podem han aconseguit tres cadires cadascú, mentre que Vox i el PP només en sumen tres. Ciutadans en queda fora.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les esquerres havien demanat un pacte entre totes les forces per aïllar Vox i evitar la seva entrada a la mesa. El PP l’havia rebutjat però els populars no havien aconseguit tancar cap acord amb Vox, mentre que formacions nacionalistes com ERC, JxCat i el PNB havien anunciat que se sumaven al cordó sanitari. Amb aquest escenari, el PSOE tenia a les seves mans impedir que Vox entrés a la mesa, però no ho ha fet per poder garantir-se la vicepresidència primera.

Cargando
No hay anuncios

Tant el PSOE com Unides Podem només han presentat un candidat cadascú per a les vicepresidències, deixant via lliure així a Vox per aconseguir la quarta vicepresidència. Si haguessin presentat un segon candidat, com han fet posteriorment a la votació de les quatre secretaries, Vox hauria quedat exclòs de la mesa. Fonts del partit liderat per Pablo Iglesias han lamentat que el PSOE hagi renunciat al cordó sanitari perquè la seva prioritat era aconseguir la vicepresidència primera, la més important. És la figura que substitueix el president en els moments que aquest deixa de presidir un ple, una situació molt habitual atès que les sessions plenàries duren moltes hores. En l'última legislatura, al PSOE se li va escapar la primera vicepresidència, que va anar a parar a mans de Podem. Ara volia garanties d’obtenir-la.

Cordó sanitari només a l'última votació

En la tercera votació, per escollir els secretaris de la mesa, Unides Podem ha rectificat i ha decidit presentar dos candidats per evitar que Vox aconseguís una altra cadira. D'aquesta manera, les esquerres sí que han aplicat el cordó sanitari i Vox no ha aconseguit una segona plaça. Els quatre secretaris seran la socialista Sofia Hernanz; Gerardo Pisarello i Javier Sánchez Serna, tots dos del grup d'Unides Podem, i Adolfo Suárez, del PP.

Cargando
No hay anuncios

Fonts del PSOE han atribuït a la negativa del PP i Cs a un cordó sanitari el fet que Vox hagi entrat a la mesa i han valorat positivament que els socialistes i Podem hagin obtingut sis llocs a la mesa davant els tres de la dreta. "Estem molt satisfets", han assegurat les fonts. Els socialistes es justifiquen assegurant que no era possible excloure Vox perquè si el PP li cedia vots, presentar un tercer candidat a la vicepresidència només hauria implicat perdre la primera vicepresidència i no impedir l'entrada de l'extrema dreta. La qüestió és que els conservadors no han atorgat vots a Vox i, per tant, s'ha demostrat que no hi havia pacte entre les dues formacions de la dreta.

En qualsevol cas, algunes fonts socialistes asseguren que inicialment la idea era no presentar dos candidats a cada votació, però al veure el resultat de la votació de les vicepresidències, el partit liderat per Pedro Sánchez ha canviat d’estratègia i ha pactat amb Unides Podem que el partit lila presentés dos candidats per evitar que Vox guanyés una segona cadira de la mesa. La instrucció hauria vingut directament de Sánchez, segons les fonts consultades. Des de la formació lila, la versió és diferent. Argumenten que el PSOE volia assegurar-se la primera vicepresidència i que des d’un primer moment s’havia pactat “despistar” en la votació dels vicepresidents –deixant que Vox guanyés un lloc– per després presentar dos candidats i robar a Vox la segona cadira. De fet, Unides Podem s’atribueix l’estratègia, que l’hauria traslladat tant al PSOE com a la resta de forces disposades a col·laborar amb el cordó sanitari.

Cargando
No hay anuncios

Batet i Llop, presidentes

La socialista catalana Meritxell Batet també ha sigut reelegida presidenta del Congrés en segona votació per 166 vots a favor. Batet s'ha imposat a la candidata del PP, Ana Pastor, que ha obtingut 140 vots. La vicepresidència primera l’ocuparà el socialista Alfonso Rodríguez, la segona Pastor, la tercera Gloria Elizo, d’Unides Podem, i la quarta Ignacio Gil Lázaro, de Vox. Al Senat, ha sortit escollida com a presidenta la socialista María Pilar Llop.

Cargando
No hay anuncios

La votació per constituir la mesa del Congrés deixa tocada la dreta, incapaç d'arribar a cap pacte. El PP, que comença a veure les dificultats que tindrà durant la legislatura per arribar a consensos amb Vox i fer front comú davant el bloc progressista, ha carregat contra el partit de Santiago Abascal per negar-se al pacte i per evitar que Ciutadans ocupi una cadira a la mesa. El líder popular, Pablo Casado, creu que la divisió de la dreta és el "salvavides" de Pedro Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Vox, en canvi, considera que la culpa que el bloc progressista tingui una clara majoria a la mesa és del PP.

Cargando
No hay anuncios

Com ja ha passat en anteriors ocasions, els diputats d'ERC, de JxCat i de la CUP han promès la Constitució amb fórmules alternatives, permeses per la presidència de la cambra, com l’acatament ”per la llibertat dels presos polítics” o “per fidelitat al poble de Catalunya”. Els diputats de Vox també han utilitzat una fórmula alternativa: "Per Espanya, sí, ho juro". Les fórmules –només les dels independentistes– han aixecat les crítiques dels partits de la dreta. De fet, el PP i Vox han anunciat recursos davant els tribunals.

L’agitada jornada constitutiva fa intuir una legislatura moguda, amb una dreta dividida i crispada, un Parlament més fragmentat que mai i la incertesa de la formació del govern. Davant de la perspectiva d’una legislatura complicada, Batet ha fet en el seu discurs una crida al respecte, la comprensió i el diàleg. “Una comprensió que ha de néixer de l'escolta i el diàleg amb qui pensa diferent, o contrari, al que nosaltres pensem", ha apuntat Batet, que ha afegit: "A Espanya, el que és veritablement revolucionari és el respecte".