Puigdemont i Aragonès escenifiquen l'acostament d'ERC i Junts

El president de la Generalitat i l'expresident avisen que els indults "no són la solució política" al problema de fons

El president Pere Aragonès, amb l'expresident Carles Puigdemont.
3 min

WaterlooUna trobada institucional, de gestos i símbols, que ha servit per escenificar l'acostament entre ERC i Junts després d'unes negociacions per formar govern que van estar a punt de descarrilar. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha desplaçat aquest divendres fins a Waterloo (Bèlgica) per reunir-se per primera vegada des que va assumir el càrrec i en persona amb l'expresident Carles Puigdemont. Després d'una hora i mitja reunits a la seu del Consell per la República, els dos s'han esforçat per evitar les discrepàncies entre les dues formacions i s'han centrat en els punts de trobada. Tots dos han avisat que els indults són un pas, però no la solució última al conflicte.

L'expresident Carles Puigdemont i el president, Pere Aragonès, al Consell per la República.

"Aquesta és una trobada entre dos presidents que s'hauria de produir en una situació sense repressió, a Barcelona, al Palau de la Generalitat", ha arrencat el president Aragonès després d'una trobada que ha descrit com un "gest" de "reconeixement institucional", en què tots dos han volgut escenificar l'acostament entre Junts i ERC, tot i que el paper del Consell per la República fos un dels principals esculls per tancar l'acord de govern. Després d'haver criticat la voluntat de Puigdemont de "tutelar" el Govern des de Waterloo, Aragonès ha assegurat que la d'aquest divendres serà la primera de moltes trobades i que l'objectiu és aconseguir que es puguin produir en un context de "normalitat", una normalitat per a la qual s'ha compromès a treballar amb l'horitzó últim que exiliats puguin tornar a Catalunya.

Els indults "no són la solució política"

És en el marc d'aquesta demostració de sintonia i distensió que s'explica que els dos líders independentistes hagin volgut centrar-se en els punts d'acord i abandonar les discrepàncies. La trobada a Waterloo ha sigut el mateix dia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és a Barcelona per clausurar unes jornades del Cercle d'Economia en què el suport dels empresaris als indults ha marcat l'agenda. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va aplanar la via cap als indults quan s'hi va mostrar favorable en una carta que va publicar a l'ARA. Fa unes setmanes l'expresident Puigdemont es posicionava més aviat escèptic. Repetia que no són la solució al conflicte ni per acabar amb la repressió i desconfiava de les "paraules boniques" del govern de Pedro Sánchez.

En canvi, aquest divendres han volgut mostrar més unitat al voltant d'una mesura que sembla imminent. "Els indults no són la solució política de fons. Tots els passos que puguin suposar un alleugeriment seran benvinguts, però seguirem exigint una amnistia que doni cobertura a tota la repressió" , ha recalcat Aragonès. Puigdemont, per la seva banda, també ha rebaixat lleugerament el to: "Hem coincidit en aquesta anàlisi, després d'ells mateixos potser hi ha poques persones que puguin alegrar-se més que jo que els presos surtin de la presó". Això sí, mentre Aragonès fa mostres d'acostament amb l'Estat, tant amb el president espanyol com amb la salutació al rei Felip VI, Puigdemont s'hi manté desconfiat. "És evident que l'estat espanyol es veu abocat als indults, perquè si no pren la iniciativa altres la prendran per ell", ha dit, abans de recordar que hi hagi indults o no, "cap de les demandes històriques de Catalunya haurà quedat satisfeta".

Negociació i no diàleg

I també són cada vegada més els gestos d'acostament entre el govern espanyol i el de la Generalitat. Pedro Sánchez ha tornat a alçar la bandera de la concòrdia aquest divendres davant dels empresaris, i dilluns serà altre cop a Barcelona en un acte al Liceu per defensar els indults. Per ara Aragonès no ha rebut cap invitació formal, i es dona gairebé per fet que no hi assistirà perquè considera que un acte de president no és l'escenari de diàleg entre les dues institcions necessari per resoldre el conflicte. En canvi, Puigdemont ho ha aprofitat per criticar el concepte de la taula de diàleg. "El que caldria és el concepte de taula de negociació", ha etzibat. L'expresident a l'exili creu que dialogar és senzill, però que políticament el que requereix compromís és la "negociació", perquè és la que va carregada de política. I encara hi ha un últim gest de canvi. El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha anunciat que assistirà a la ronda de contactes amb el president Pere Aragonès el proper dimecres 23 a les 9h del matí. "Li traslladaré les reivindicacions del constitucionalisme català, amb les principals entitats del qual ens hem reunit aquests dies", ha dit a Twitter. Serà la primera vegada que Cs es reuneix amb el president des de la reunió que Inés Arrimadas va tenir amb Carles Puigdemont el 2016. Des de llavors, el partit taronja s'havia negat a assistir al Palau de la Generalitat.

stats