Mena, a Sánchez: "O s'obre a parlar amb altres partits o aquest govern podrà fer molt poques coses"
El portaveu de CatComú insta el president espanyol a buscar "camins" per "distensionar" la política
BarcelonaEl dia que es reuneixen el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, Antoni Bassas ha entrevistat a l'Ara.cat el portaveu de Catalunya en Comú i diputat d'En Comú Podem al Congrés de Diputats, Joan Mena. Sobre la taula, el debat sobre l'aprovació dels pressupostos que el govern espanyol ha pactat amb Podem. "Li hem de recordar a Sánchez que té 84 diputats. O s'obre a parlar amb altres forces polítiques, o aquest govern podrà fer molt poques coses", ha apuntat Mena, després que el president espanyol llancés un dard a Iglesias pel fet d'anar a negociar els pressupostos amb ERC a Lledoners. "S'emmarca dins d'unes trobades normals entre líders", ha anotat Mena en referència a la visita del líder de Podem a Junqueras, i ha recordat que Xavier Domènech, Ada Colau o Gerardo Pisarello han fet visites als presos els últims mesos. Ha remarcat, però, que és una "anomalia" que Iglesias s'hagi de desplaçar fins a Lledoners.
"La presó preventiva és un escàndol i s'hauria d'acabar", ha admès Mena, que ha instat el govern espanyol a "distensionar" la situació política entre Catalunya i Espanya, per bé que ha apuntat que els comuns no són qui li ha de dir a Pedro Sánchez "quins camins" hi ha per abordar aquesta qüestió. En una entrevista a TV3 aquest dijous, però, Mena sí que va ser explícit i va apuntar que el govern espanyol podia influir l'Advocacia de l'Estat.
A parer del portaveu de CatComú, parlar dels pressupostos a l'Estat "ha de permetre parlar de tot" i ha desvinculat la situació dels presos de l'aprovació dels comptes. "No és incompatible sortir de la presó amb apujar el salari mínim", ha opinat, i ha restat importància al fet que l'executiu espanyol no hagi fet encara cap gest que satisfaci les peticions del PDECat i ERC. "No és el govern del canvi que nosaltres volem", ha reconegut Mena, però ha tret importància a les manifestacions de determinades figures del PSOE, com les de Josep Borrell, o al fet que la vicepresidenta, Carmen Calvo, afirmés que a Escòcia no hi havia hagut un referèndum pactat.
Així, Mena ha demanat el suport de les formacions independentistes als comptes del govern espanyol apel·lant a la majoria parlamentària que va fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa a través d'una moció de censura, en la línia del que ja va proposar fa dies l'alcaldessa de Barcelona: arribar a acords per tirar endavant els comptes també de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona. En resposta a una pregunta sobre si aquesta iniciativa pot ser el preludi d'un futur tripartit, Mena ha puntualitzat que "no aniria tant enllà".
En relació a la situació interna dels comuns, Mena ha atribuït les dissonàncies a la "pluralitat" de l'espai, que veu com una "riquesa". "Aquesta transversalitat es gestiona de manera normal", ha assegurat el portaveu de CatComú, que ha negat les crítiques a la portaveu parlamentària, Elisenda Alamany. "Se la va ratificar com a portaveu, ha de continuar i està continuant", ha anotat. Tot i la insistència, Mena ha reiterat que s'està treballant "cohesionadament" al grup parlamentari i al partit, i ha negat que Domènech abandonés l'espai a causa de les "travetes" de diferents sectors.
Quan se li ha demanat directament si Adrià Alemany, membre de la direcció de Barcelona en Comú i del consell nacional de Catalunya en Comú, és un "poder fàctic" del partit, Mena s'ha limitat a dir que els òrgans de direcció dels comuns s'escullen democràticament i ha acabat afirmant que "no hi ha poders fàctics" a la formació.
Defensa de l'escola pública en català
Mena va copar el focus mediàtic ara fa un any després d'una intervenció potent al Congrés en defensa de l'escola pública catalana. Ho va fer en resposta al diputat de Cs Toni Cantó, que va acusar d'adoctrinament el sistema educatiu català. "A mi ningú em pot dir que s'adoctrina perquè he estudiat a l'escola pública i soc professor de l'escola pública", ha dit el diputat, que ha revelat que fins i tot alguns membres de la formació taronja el van felicitar pel seu discurs a la cambra baixa.
El portaveu dels comuns ha expressat la seva preocupació perquè s'amplifiqui des dels mitjans la "catalonofòbia" de Cs, així com pel fet que el PP també s'hagi sumat a aquest relat. "Hem de recordar que la llei de normalització lingüística i la immersió van néixer al Parlament sense cap vot en contra, tampoc del PP", ha afirmat, i ha destacat la "irresponsabilitat" dels populars "d'assimilar conceptes" com els que propugna el partit liderat per Albert Rivera.