TENSIÓ A LES FILES SOCIALISTES
Política 26/04/2014

La direcció del PSC nega que el partit pateixi una crisi

Els crítics de Girona recorreran a la justícia si no hi ha congrés

S. González / J. Carreras
3 min

Barcelona / GironaTot i les dimissions a la federació de Girona i el degoteig de baixes territorials, la direcció del PSC manté que el partit no pateix una crisi i que tot s’emmarca en una estratègia d’una minoria de crítics per no perdre quotes de poder i perjudicar el partit a les portes de les eleccions europees. És justament la lectura oposada a la que fan els díscols, que després de mesos exercint d’ariet contra el full de ruta del primer secretari, Pere Navarro, creuen que l’escissió és ja inevitable perquè el partit dóna l’esquena a una consulta que volen la majoria de ciutadans. I és que la cúpula del PSC ha fet una aposta per guanyar en cohesió i convivència amb un PSOE que ha sabut lligar curt els seus socis catalans fent seva la proposta de reforma federal de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El PSC no està en crisi, qui està en crisi és la societat”, diagnostica el secretari d’acció política del PSC, Antonio Balmón, que assegura que els moviments interns que hi ha al seu partit no deixen de ser fruit d’un debat sobiranista que tensiona la ciutadania i totes les formacions polítiques. En tot cas, dimensiona els crítics i les baixes de militància com una minoria que no desestabilitza els pilars del partit i insisteix que no és la “pluralitat la que està en dubte, sinó les actituds”. La cúpula de Navarro transmet que ho té tot sota control i que té garantida la majoria dins del partit, un suport que el primer secretari buscarà avui que es faci evident al consell nacional.

Fonts de l’aparell destaquen que ja han estat triats els candidats de les principals poblacions catalanes i que justament encara no han estat escollits els de Vilanova i la Geltrú -on lidera el partit Joan Ignasi Elena- i Girona ciutat, on, asseguren, els crítics no volen fer primàries. Especialment dolorosa ha estat, asseguren, l’actitud de l’exconseller Joaquim Nadal en plegar de la presidència del partit a Girona.

“És una actitud que no l’honora, és el primer líder del PSC que marxa de la política intentant fer mal electoral al seu partit”, afirmen les fonts citades, que insisteixen que el PSC ha fet costat a Nadal en situacions tan complicades com en el cas de l’esvoranc del Carmel quan era conseller. “No, no estem crisi. No s’està en crisi quan només es perden actius ja amortitzats”, sentencia un altre dirigent de la direcció, que afegeix que alguns dels que ara critiquen que el PSC s’alineï cada cop més amb Ferraz “obliden que han viscut durant dècades del PSOE”.

Davant la línia presa per l’executiva a l’hora de gestionar el conflicte, els crítics veuen ja poc marge de maniobra per reconduir un partit que, afirmen, camina cap a la “irrellevància” i es disposen a jugar fort. D’entrada, segons ha pogut saber l’ARA, els crítics de Girona van acordar ahir a la nit demanar formalment un congrés extraordinari territorial i, si no es convoca, prendre “mesures legals” per forçar-lo. Paral·lelament, els díscols segueixen avançant en l’eventual idea de crear un nou partit i ja tenen uns quants esbossos de les condicions de la seva fundació que se sotmetran a votació a l’assemblea del 28 de juny.

Rangel, en un acte unionista

Públicament, els díscols segueixen fent gestos. Ahir van denunciar en una carta a la comissió de garanties, i firmada per l’encara dirigent de la direcció Jordi del Rio, la presència del també membre de l’executiva Joan Rangel a l’acte de presentació de la plataforma unionista Societat Civil Catalana, tenint en compte que Mohedano va ser expulsat per haver anat a un acte d’ERC.

Amb tot, la direcció dóna per fet que marxaran del partit i que aquesta fuita no implicarà cap terrabastall perquè serà “minoritària”. De l’eventual escissió en culpen, en part, ERC i ICV, a qui acusen de voler exercir de “banc dolent” de la “gent amortitzada” del PSC.

stats