La direcció del PDECat acorda "transitar" cap a una sola estructura de JxCat però no concreta la fórmula

L'acord se sotmetrà a votació del consell nacional i reconeixerà el lideratge de Puigdemont

El president del PDECat, David Bonvehí, acompanyat de l'executiva
Núria Orriols
13/12/2019
4 min

BarcelonaDes de les eleccions al Parlament del 2017, Junts per Catalunya viu en una interinitat permanent a l'espera d'ordenar-se i sense una estructura clara que prengui les decisions. Des de fa mesos, els actors que formen part d'aquest espai -el PDECat, la Crida i els independents- negocien com confluir en una única organització, però no aconsegueixen posar-se d'acord. Aquest divendres, però, la direcció del Partit Demòcrata ha fet un pas més per buscar aquesta unió apostant per "transitar" cap a una sola estructura amb el nom de JxCat i sota el "lideratge" de Puigdemont. El president del PDECat, David Bonvehí, ha explicat que la direcció ha arribat a aquest acord després del procés participatiu dels associats i que se sotmetrà demà dissabte a votació dels consellers nacionals. Ara bé, malgrat marcar aquest camí, la direcció no ha concretat la fórmula per transitar a JxCat i Bonvehí ha optat per no descartar-ne cap. "No farem una negociació pública sobre això", ha dit, donant-se marge per parlar-ho amb la resta d'actors. El que sí que ha deixat clar és que el PDECat ha de ser una "peça clau" del projecte de JxCat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, Bonvehí ha expressat la voluntat de fixar-ho tot "al més aviat millor" i no ha descartat acabar aquest procés amb una consulta als associats o una assemblea extraordinària. En funció de quins siguin els acords, ha dit, es decidirà quin és l'òrgan competent per ratificar-los. Preguntat reiteradament sobre la dissolució del partit, ha dit que no és "viable" en ple procés d'ordenació de JxCat i ha assegurat que, com a tal, no s'ha posat sobre la taula. "El PDECat ha de continuar sent un partit, almenys, durant molt de temps", ha conclòs Bonvehí.

El Partit Demòcrata, doncs, es dona marge per treballar en aquest mandat i intentar-ho concretar abans de les eleccions catalanes. I és que la idea de caminar cap a JxCat genera consens dins el partit, però no hi ha acord, tampoc dins la direcció del PDECat, sobre com fer-ho. De fet, tampoc ho tenen clar la resta d'actors.

A part de com transitar cap a JxCat, l'altre escull són les cares visibles que haurien de pilotar la nova estructura (amb un nou horitzó electoral a Catalunya) més enllà del lideratge de Puigdemont, ja que cada sector empeny el seu propi lideratge. Per part de la direcció del PDECat, es promou la consellera Àngels Chacón o l'alcalde d'Igualada, Marc Castells; mentre que els independents veuen amb bons ulls la diputada Laura Borràs o Elsa Artadi. El conseller Damià Calvet també és un dels dirigents amb suport.

Els acords que sotmetrà el PDECat demà a votació del consell nacional:

  • "Continuem apostant perquè l'acció política es faci a través del partit"
  • "El projecte del PDECat aspira a ser una peça clau de JxCat"
  • "El Partit Demòcrata acorda transitar a JxCat, entès com un projecte ampli"
  • "El nostre partit reconeix el lideratge del president Puigdemont".

Els escenaris per transitar cap a JxCat i l'opció que prefereix la direcció

Malgrat que Bonvehí no ha concretat quina és la fórmula que prefereix el PDECat per unir-se a JxCat, la majoria de la direcció vol que s'aprofitin les estructures del partit i que els dirigents independents s'incorporin en els òrgans de decisió. Una via que no genera consens. Aquests són els escenaris que hi ha sobre la taula:

- Creació d'un nou partit amb el nom de JxCat

Aquesta via implica crear un nou partit i deixar de banda tant el PDECat (dissolt o hibernat) i la Crida Nacional per la República, unint totes les militàncies sota un nou paraigües amb el nom de Junts per Catalunya. El president de la Crida, Jordi Sànchez, es va mostrar partidari d'aquesta via recentment en una entrevista a El Periódico. Ara bé, la fórmula que defensa el president de la Crida no és ben vista per la majoria de la direcció del PDECat, que fins ara ho ha rebutjat. En preguntar-li per aquesta qüestió, Bonvehí ha dit que no es descarta cap via, però que la dissolució no és sobre la taula. "La dissolució no és viable, no ens ho plantegem en aquests termes", ha dit.

- Aprofitar les estructures del PDECat i rebatejar-se com a JxCat

Bona part de la direcció del Partit Demòcrata veu viable transitar cap a JxCat incorporant els dirigents independents en els òrgans de decisió. Es tractaria d'una "ampliació" de la formació, aclareixen les fonts, perquè implicaria incloure els nous dirigents que s'han afegit en aquest espai a partir de les eleccions del 21 de desembre del 2017 de la mà de Puigdemont. Aquesta fórmula no és ben vista per la Crida ni la majoria d'independents.

La direcció del PDECat acorda "transitar" cap una sola estructura de JxCat, però no concreta la fórmula

- Coalició entre la Crida i el PDECat

En cas que no hi hagués acord per cap de les dues anteriors fórmules, el camí intermedi seria forjar una coalició com va ser CDC i Unió fins als anys 2000, quan es va convertir en una federació. Va ser l'expresident Artur Mas, en una entrevista a TV3, qui va posar aquesta opció sobre la taula. Quan se li ha preguntat per aquesta opció, Bonvehí ha dit que aquest "no és el mandat" dels associats i que intentarà, com a president del partit, forjar una "sola estructura".

- Escissió

Si no s'aconsegueix acordar cap de les fórmules anteriors, aquest espai de JxCat es veuria abocat a l'escissió i a confrontar-se a les eleccions. Cap dels actors descarta que això acabi així, malgrat que totes les fonts confien en arribar a un acord, almenys, in extremis. En aquest escenari, la clau de volta la tindria Puigdemont, ja que com a militant del PDECat i president impulsor de la Crida hauria de decidir per quina de les dues organitzacions opta.

stats