Política26/06/2020

La direcció del PDECat s'enfronta a Puigdemont i rebutja la proposta de confluir en nou partit

S'oposa al plantejament dels presos i insta Bonvehí a seguir negociant amb Sànchez

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaSi la negociació entre el PDECat i la Crida fos una sèrie, els seus protagonistes estarien ara a l'últim capítol de l'última temporada. Des que es va forjar la candidatura de JxCat per a les eleccions catalanes del 2017, el conflicte –ja sigui estratègic o de poder– entre l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont i la direcció del Partit Demòcrata ha sigut permanent en els intents d’ordenar l’espai en una sola formació política. El primer va ser el congrés del PDECat del 2018, quan va dimitir l’excoordinadora general del PDECat Marta Pascal per discrepàncies amb l’expresident, i dos anys després es viu l'últim i probablement definitiu tour de force dins l'espai de JxCat, que pot acabar, fins i tot, en un trencament. Aquest divendres la direcció de David Bonvehí ha rebutjat la proposta de confluència cap a un nou partit que han elaborat els presos polítics del PDECat, avalada per Puigdemont, per una àmplia majoria.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Només quatre de la vintena de membres de l’executiva –segons fonts de la direcció– s'han mullat a favor del plantejament de Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Joaquim Forn, que aposten per crear un nou partit a través d’una assemblea constituent i decidir en un termini de sis mesos si el PDECat es dissol. En canvi, l’executiva ha avalat l'equip negociador encapçalat per David Bonvehí (amb Ferran Bel, Marc Solsona i Marc Castells) per seguir negociant amb el president de la Crida, Jordi Sànchez, i mantenir la proposta de fer una coalició 50-50. Una fórmula que permetria al PDECat mantenir la seva personalitat i no diluir-se en un nou projecte.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu del PDECat, Marc Solsona, ha defensat la “voluntat del partit de seguir existint” i mantenir la línia de negociació actual després de la reunió, que s’ha allargat cinc hores. “En cap cas contemplem la possibilitat de dissoldre el nostre partit”, ha assegurat Solsona.

Cargando
No hay anuncios

El posicionament de la majoria de la direcció del PDECat es contraposa amb les pretensions de Lledoners i de Puigdemont. Ell mateix, després de molt temps de silenci sobre aquesta qüestió, s’ha alineat amb els presos del PDECat. “El que han proposat mereix un aplaudiment, per la seva responsabilitat i empatia en un moment decisiu per al nostre espai polític”, ha afirmat a través de Twitter per expressar el seu suport explícit.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara l’expresident no havia dit res públicament sinó que havia delegat les negociacions a Jordi Sànchez. En aquestes converses, la Crida ha defensat formar un nou espai polític “sense quotes ni exclusions” que “sumi persones” i “no organitzacions” polítiques. Solsona ha carregat obertament contra aquesta proposta i l'ha acusat de voler reduir el debat a una qüestió organitzativa. “No només es tracta de fórmules, sinó també a qui ens volem adreçar”, ha dit. A parer seu, el plantejament de la Crida, que vol incloure també persones d’esquerres o de l’“anomenada CUP de dretes”, no és una bona via. I és que el PDECat es vol dirigir al votant tradicional de CDC que situen al centredreta: “Volem que es reconeguin els nostres actius”.

La batalla al consell nacional

Malgrat que la majoria de la direcció hagi tombat la proposta dels presos, la partida no s’ha acabat. El resultat, de fet, era d'esperar perquè Bonvehí compta amb un suport ampli a la direcció. La batalla real serà al consell nacional, que la seva presidenta, Mercè Conesa, va anunciar que convocaria aquest mes de juliol. L’entorn més pròxim de Rull i Turull –els consellers Damià Calvet, Miquel Buch i Meritxell Budó– pretén portar la proposta dels presos a debat al consell nacional, en què creuen que poden obtenir més suports que la direcció. Aquest és el màxim òrgan del partit entre congressos i està format per uns 400 quadres territorials. És possible que aquesta proposta es contraposi amb una altra de l'executiva de Bonvehí, que creu que també pot sortir guanyadora del consell nacional.

Cargando
No hay anuncios

Els presos s’agafen als estatuts aprovats a l’assemblea del 2018 del PDECat per defensar que la seva proposta s’ha de sotmetre a consideració dels quadres. “Qualsevol decisió final respecte la naturalesa i fórmula d’adhesió del Partit Demòcrata a un nou espai polític haurà de ser aprovat pel consell nacional i ratificat en una consulta vinculant amb totes les persones associades", diuen els estatuts.

Cargando
No hay anuncios

La reunió d’aquest divendres ha començat amb la intervenció de Bonvehí, que ha explicat l’estat de les negociacions. Ha dit que Sànchez proposa un nou partit mentre que el PDECat ha defensat una coalició 50-50 o qualsevol altra fórmula que impliqui mantenir el partit, ja sigui una federació o una fusió de les organitzacions. Després d’això s’ha obert un torn d’intervencions de tots els membres de la direcció, que és quan s’ha tensionat. A parer d’un membre de la direcció, el plantejament dels presos s’ha rebutjat més per un tema de “formes” que de fons, ja que ha aparegut a última hora en la negociació i l’executiva ho debatia al mateix temps que es feia pública. "És una qüestió de dignitat", ha afegit un altre dirigent del PDECat, que defensa que els presos negociïn la seva proposta amb la direcció. "Les coses s'han de parlar –es reafirma–. L'amenaça de trencament ara no funcionarà".

D'altres membres de la direcció, però, apunten raons de fons de la proposta dels presos per rebutjar-la, ja que creuen que porta “implícitament” a la dissolució del partit. Des de l’entorn dels presos ho neguen. Afirmen que la fórmula passa per crear un nou partit que es digui JxCat i que el PDECat permeti la doble militància en un primer moment. Seria després de les eleccions catalanes, en un termini de sis mesos, quan el Partit Demòcrata hauria de decidir si es dissol en funció de l’experiència. “És una clàusula de salvaguarda”, afirma un dels seus partidaris.

Cargando
No hay anuncios

"Ningú vol ser el responsable de trencar"

Les negociacions entre la Crida i el PDECat estan en un punt en què cap de les dues parts vol cedir, però tampoc aixecar-se de la taula. “Ningú vol ser el responsable de trencar”, opina un membre de la direcció del PDECat. Així doncs, aquesta setmana l’únic que han fet els negociadors és reforçar-se en els seus posicionaments per afrontar la recta final. Dilluns el govern de la Crida es va reunir per avalar l’estratègia de Sànchez de fer un nou partit polític i seguir negociant. El PDECat ha fet el mateix aquest divendres. La majoria de la direcció ha reafirmat Bonvehí i l’ha emplaçat a seguir negociant en la línia del que havia fet fins ara. “No ens aixecarem de la taula”, ha dit el portaveu, Marc Solsona.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, el temps s’acaba i no sembla que es pugui allargar més enllà del juliol. A banda de la cita del consell nacional del PDECat, els impulsors del nou espai polític també tenien previst que es fes l'assemblea constituent de JxCat. De fet, en les últimes hores ha circulat una carta entre diputats i alcaldes de la formació per reclamar ja que es constitueixi aquest nou partit.

Si en un termini breu la Crida i el PDECat no arriben a un pacte, es presentaran per separat a les eleccions.