Investidura espanyola

Puigdemont fixarà dimarts les condicions de Junts per obrir la negociació de la investidura

Junts crea un òrgan restringit per pilotar les converses, en què remarquen que l'amnistia és només "un punt de partida"

La cúpula de Junts aquest dijous a Altafulla
4 min

BarcelonaSi algú té tota la informació ara mateix sobre les converses entre el PSOE i Junts és l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Malgrat no ostentar cap càrrec orgànic al partit, és ell qui pilota l'estratègia dels juntaires i l'interlocutor amb qui se les hauran de veure els de Pedro Sánchez per aconseguir la reelecció del líder socialista. ¿I quines són les condicions que posa Puigdemont? L'expresident ha anunciat aquest dijous que farà una conferència el 5 de setembre a Brussel·les per explicar quin és el "marc" en què es mou JxCat per negociar la investidura. "Perquè es pugui tenir informació directa sobre quin és el marc que Junts proposarà a tothom que s'interessi per obrir negociacions amb nosaltres en parlaré dimarts que ve, 5 de setembre", ha dit, després de queixar-se de la "quantitat d'especulacions" sobre les converses amb els socialistes. De fet, ha negat que a hores d'ara hi hagi cap negociació en marxa sobre l'amnistia amb el PSOE o Sumar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha converses amb diferents actors polítics, com és lògic [...]. Però s’ha de vigilar molt a no confondre aquestes converses amb una negociació", deixa clar l'expresident, que rebaixa qualsevol intercanvi que hi hagi pogut haver fins ara amb Madrid. I, a més, envia un dard als republicans, que són els que van pilotar la negociació amb Sánchez la legislatura passada: "Massa temps s’ha volgut fer servir el concepte diàleg com a sinònim del de negociació [...]. El diàleg és previ a tota negociació; pot servir per fixar el marc en què aquesta pot discórrer, o pot servir per comprovar que no hi ha marge de negociació. Això ho veurem en els propers dies", ha advertit.

Què vol dir amb això? Fins ara Junts ha arribat a un acord amb el PSOE –el d'escollir Francina Armengol presidenta del Congrés de Diputats– a canvi de fer oficial el català a les institucions europees. I això, el compliment d'aquest pacte, és condició necessària per continuar parlant de la investidura, segons diverses fonts. El 19 de setembre hi ha reunió del Consell de la Unió Europea –que presideix temporalment Espanya– i és on la Moncloa s'ha compromès a canviar el reglament per garantir l'oficialitat de la llengua catalana. Si això no passa, avisen des de Junts, la partida es pot donar pràcticament per acabada. És a dir, serà molt difícil que tiri endavant la investidura de Pedro Sánchez perquè voldrà dir que no hi ha hagut compliment de l'acord i que, per a JxCat, no hi ha marge de negociació.

La Moncloa no ha tardat a respondre el missatge. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, en declaracions als mitjans de comunicació, ha recordat que l'estil del PSOE és tenir converses "discretes" i només parlar quan els acords estiguin fets i es facin "públics". "Aquesta és la nostra política i sempre ho serà [...]. Coneixen la fórmula, som discrets i quan arriben els acords es fan públics i els expliquem", ha remarcat el ministre sobre les paraules de Puigdemont.

Fonts de l'entorn de l'expresident expliquen a l'ARA que el discurs de dimarts es tracta d'una conferència "oberta a tothom", malgrat que serà el tret de sortida d'unes jornades que protagonitzaran el conjunt de grups parlamentaris de JxCat de Madrid, Barcelona i Brussel·les per encarar la darrera etapa de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. ¿Això implica que s'hi poden veure representants del PSOE o del PP? Les mateixes fonts remarquen que l'speech està obert a "tothom".

El reconeixement de Puigdemont com a interlocutor és un dels passos que des de Junts consideren necessaris perquè la negociació amb el PSOE pugui arribar a bon port. És a dir, per als juntaires és rellevant que es deixi de tractar l'expresident com un "fugit de la justícia" i se'l reconegui com un actor del tauler de joc de la política catalana i espanyola. És per això que, a més del contingut del discurs de Puigdemont, serà clau veure qui s'atansa a escoltar l'expresident i de quins colors polítics.

Nucli negociador

Paral·lelament a aquest anunci, l'executiva de Junts per Catalunya s'ha reunit de manera extraordinària a Altafulla per inaugurar el curs polític i valorar l'estratègia que ha mantingut fins ara en la negociació amb el PSOE. La trobada ha estat envoltada de secretisme: la consigna ha estat evitar filtracions, de manera que el secretari general del partit, Jordi Turull, i la presidenta de la formació, Laura Borràs, han compartit la mínima informació possible amb els membres de la direcció. Aquest hermetisme ha generat cert debat, segons diverses fonts, sobretot perquè a partir d'ara l'executiva nacional encara tindrà un paper menor: s'ha decidit crear un òrgan restringit, el secretariat permanent, perquè piloti la negociació.

Aquesta fórmula està prevista als estatuts del partit i consisteix en fer que l'executiva nacional delegui una part de les seves competències en un grup reduït de dirigents perquè actuïn com a "òrgan permanent de direcció i govern". Els seus membres han estat proposats per Turull i Borràs, perquè hi hagi un equilibri entre les ànimes de dins el partit: a banda de la presidenta de la formació i el secretari general, hi haurà els vicepresidents Anna Erra, Josep Rius i Aurora Madaula, a més del secretari d'organització, David Torrents; l'adjunt al secretari general, David Saldoni, i la secretària de finances, Teresa Pallarès, així com els representants de les diferents cambres parlamentàries, com Míriam Nogueras, Josep Lluís Cleries i Albert Batet.

Tot i que la majoria d'intervencions de dins l'executiva s'han felicitat per com s'havien pilotat fins ara les converses, també n'hi ha hagut que han demanat que es trobi la manera d'encaixar-hi la direcció del partit. És a dir, que hi pugui haver un fil conductor entre Puigdemont i el nucli negociador amb el màxim òrgan col·legiat de Junts. Cal tenir en compte que l'únic que han traslladat aquest dijous Borràs i Turull és que no hi ha cap negociació en marxa a hores d'ara amb el PSOE i que dimarts Puigdemont posarà les condicions per a la investidura. La direcció li ha donat confiança plena a Puigdemont amb la idea de mantenir el marc de l'amnistia "i" l'autodeterminació. "Per a nosaltres l'amnistia és només un punt de partida per començar la negociació", remarquen, a més de mostrar-se oberts a parlar tant amb el PSOE com el PP. Diuen que els importa el "què" més que el "qui".

¿Una consulta a les bases per ratificar l'acord?

Fins ara les grans decisions de Junts han passat per la militància. L'exemple més clar és la consulta sobre la sortida del Govern, en què les bases es van inclinar per trencar l'acord de coalició amb Esquerra. Ara bé, què passarà ara? ¿Hi haurà consulta si l'expresident Carles Puigdemont arriba a un acord amb el PSOE per investir Pedro Sánchez? Aquesta és la pregunta que ha plantejat, segons diverses fonts consultades, el diputat Joan Canadell aquest dijous a l'executiva de Junts. La resposta del secretari general del partit, Jordi Turull, és que ara mateix no és moment de parlar d'això perquè no ha començat ni la negociació. Tanmateix, la direcció sí que ha acordat la convocatòria d'un consell nacional extraordinari a mitjans de novembre per valorar la situació de la investidura. Per tant, qualsevol resultat de la negociació sí que passaria almenys pels quadres del partit.

stats