Política16/07/2021

Les municipals del 2023 i l'encaix amb Podem: reptes de la tercera assemblea dels comuns

La direcció proposa el 20 i 21 de novembre per celebrar el congrés

BarcelonaLa direcció de Catalunya en Comú proposa celebrar la seva tercera assemblea nacional el 20 i 21 de novembre. Serà tres anys després que el partit celebrés la seva segona assemblea, l'abril del 2018, que va servir per aprovar tots els documents organitzatius de la formació, que feia tot just un any que havia començat a caminar –l'abril del 2017 es va celebrar l'assemblea fundacional–. El consell nacional d'aquest dissabte ha d'aprovar la data d'aquesta tercera assemblea –només hi ha aquest punt a l'ordre del dia–, així com els punts a debatre-hi.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'assemblea acordarà l'estratègia política de la nostra organització per als pròxims anys", exposa el document que s'ha de sotmetre a votació aquest dissabte, al qual ha tingut accés l'ARA. Així, l'assemblea ha de servir, entre altres coses, per aprovar la ponència d'estratègia política i d'organització. Els documents polítics i organitzatius s'han d'elaborar i treballar de cara als pròxims mesos i s'haurien de presentar el 2 d'octubre en consell nacional. L'objectiu és preparar l'espai de cara al nou cicle polític que s'obrirà a partir de la tardor, amb les eleccions municipals i també generals del 2023 a la vista, i l'estratègia política a adoptar pel partit.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament a l'assemblea, i també de cara a aquesta tardor, s'haurà d'abordar la renovació dels òrgans de direcció. Fonts de la direcció, però, remarquen que és un procés que queda fora de l'assemblea. El 2 d'octubre s'hauria d'aprovar el calendari per aquestes eleccions internes. Els estatuts del partit marquen que la renovació dels òrgans s'ha de fer cada dos anys i l'última vegada va ser la tardor del 2019, amb l'elecció d'Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López com a coordinadores nacionals. El partit ha anat perdent veus des dels seus inicis, sobretot de la part més sobiranista, com Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet –tots dos a ERC ara– o el mateix Xavier Domènech, excoordinador del partit. Fa dos anys, el sector anticapitalista, Desbordem, també va decidir que no optaria a formar part dels òrgans de direcció per discrepàncies amb l'estratègia política del partit, sobretot arran del pacte de govern amb el PSOE a l'Estat.

Abordar el possible encaix amb Podem

Entre els altres punts que s'hauran d'abordar en aquesta tercera assemblea nacional, també s'hi ha incorporat una possible modificació dels estatuts. És en aquest punt que algunes fonts apunten que es podria ampliar la renovació dels òrgans de direcció de dos a quatre anys. Però també podria servir per incloure-hi un eventual acord per la confluència amb Podem Catalunya. En el document que s'ha enviat als membres del Consell Nacional no es concreta aquesta qüestió, només s'exposa com a objectiu polític "consolidar l'espai polític i electoral d'En Comú Podem vertebrant i coordinant l'acció conjunta arreu del territori amb Podem Catalunya". Fonts de la direcció no descarten que aquest punt serveixi per abordar aquesta qüestió.

Cargando
No hay anuncios

Des de fa setmanes hi ha obert un espai de negociació entre els dos partits per abordar l'encaix amb el partit lila, l'eterna assignatura pendent. L'objectiu és que En Comú Podem passi a ser el subjecte polític del conjunt de l'espai i no només una coalició electoral. S'hi van comprometre les dues formacions abans de les eleccions del 14-F i després d'anys de turbulències entre els dos partits. A hores d'ara hi ha un espai de coordinació que serveix per abordar l'acció política a les institucions on comparteixen grup. Ara bé, l'espai també hauria de servir per abordar la confluència a nivell orgànic. El que des del partit lila havien deixat clar és que la formació no es dissoldria encara que finalment apostessin per la confluència amb els comuns. Caldria veure com quedaria muntat l'espai organitzativament.

Les mateixes fonts de la direcció remarquen que actualment la relació a les institucions i als espais que comparteixen és "bona" i no veuen com un fracàs arribar al novembre sense la confluència amb Podem tancada. Des del partit lila prioritzen l'estratègia territorial, és a dir, evitar que les dues formacions es tornin a presentar en candidatures separades en alguns municipis com va passar el 2019. I, un cop es posi fil a l'agulla en aquesta qüestió, abordar la part orgànica de la confluència.

Cargando
No hay anuncios

A banda de l'encaix amb Podem, els comuns remarquen en el seu document la necessitat de "reforçar l'espai confederal" a tot l'Estat, just en el moment en què l'espai s'està reconfigurant arran de la marxa de l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias. Així, aposten per enfortir "les aliances polítiques al conjunt de l'Estat, amb les diferents expressions polítiques de transformació i de canvi, territorials i municipalistes".

Modificar l'ideari de Catalunya en Comú?

Aquests són els principals punts a l'ordre del dia que hauria de tenir l'assemblea, a més de l'aprovació de l'informe de gestió de la direcció i de la carta financera. Ara bé, el corrent dels comuns federalistes no ha negat mai que quan es convoqués una assemblea nacional el seu objectiu seria intentar forçar una modificació de l'ideari del partit, en concret la part que es refereix a la qüestió catalana. I a hores d'ara encara no ho descarten. Ara bé, la direcció és partidària de blindar-ho.

Cargando
No hay anuncios

Un any abans de la trobada del 2018, el partit va celebrar la seva assemblea fundacional a la Vall d'Hebron de Barcelona. La reunió va servir per aprovar l'ideari de la formació que defensava el dret a l'autodeterminació. Fa poques setmanes es va presentar públicament el col·lectiu Un Sol Poble, que aplega persones del partit que busquen reforçar, precisament, el model ideològic aprovat l'abril del 2017 i potenciar, a més, el vessant sobiranista del partit, perquè consideren que en els últims mesos no s'ha explicat prou públicament.

Els estatuts del partit aprovats en l'assemblea de l'abril del 2018 apunten que "com a mínim cada dos anys" s'ha de convocar una assemblea nacional. Els comuns van tard, perquè ja farà més de tres anys des que es va convocar la segona assemblea nacional. És cert, però, que entremig ha esclatat la pandèmia de covid-19 i fonts de la direcció admeten que l'assemblea estava prevista que es convoqués l'any passat, però que es va haver de posposar. Si el consell nacional d'aquest dissabte valida la proposta de la direcció, Catalunya en Comú s'encaminarà a la seva tercera assemblea nacional quatre anys després del seu naixement.