La direcció d'ERC exigeix a tots els seus militants que cessin dels càrrecs al Govern
El partit convocarà oficialment aquest dilluns el congrés del 30 de novembre
BarcelonaQueden encara més d'un 20% d'alts càrrecs del govern de Pere Aragonès a l'actual executiu de Salvador Illa, segons les dades analitzades per aquest diari a partir de la informació pública que la Generalitat té penjada a la seva pàgina web. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ja va demanar fa unes setmanes a tots els militants que continuaven al govern del PSC que l'abandonessin, però aquest dilluns hi ha insistit la portaveu del partit, Marta Vilalta, després que encara hi hagi diverses persones que continuen en el càrrec. "És una incoherència i haurien de repensar aquesta situació", ha afirmat en roda de premsa. L'executiva ha abordat aquesta tarda aquesta qüestió. Més tard, en la reunió de l'executiva el partit ha acordat reclamar al PSC que acceleri les destitucions.
"És un procés que s'està produint i que no va tan de pressa com hauríem volgut o com hauria de fer el nou Govern", ha afegit Vilalta. De fet, ha qualificat l'executiu del PSC de "façana" perquè considera que no té prou gent per fer el relleu de tots els alts càrrecs. "Estem a l'oposició política i entenem que aquesta és la posició que han de tenir militants que han treballat per a l'anterior Govern. Demanem coherència amb el projecte polític, i al Govern, la màxima celeritat perquè acabi de fer tots els relleus", ha exigit la portaveu dels republicans. Ara bé, ¿prendrà alguna mesura el partit si hi ha alts càrrecs que es queden a l'executiu? Vilalta ha evitat respondre a aquesta pregunta. "Analitzarem la situació més endavant", ha afegit.
Entre els alts càrrecs que continuen al Govern, n'hi ha al departament d'Interior, com la directora general d'Agents Rurals, Elisenda Pérez, o també d'entitats públiques vinculades a aquesta conselleria, com el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, o la directora del 112, Irene Fornós. Al departament d'Acció Climàtica, continuen també alts càrrecs com el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, o la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes. També hi ha gairebé la meitat del sottogoverno del departament de Salut i gairebé un 70% a la conselleria d'Universitats.
El govern de Salvador Illa va anunciar fa unes setmanes que havia decidit mantenir 47 alts càrrecs de l'anterior executiu –entre secretaris i directors generals–, tot i que d'aquests més d'una trentena eren funcionaris, van explicar fonts governamentals. El PSC, en aquest sentit, nega que la continuïtat (per ara) d’alguns càrrecs d’Esquerra al Govern formi part de cap pacte entre les dues forces polítiques. "El PSC no té cap acord amb cap partit per mantenir càrrecs al govern de Catalunya", ha afirmat en roda de premsa la número 2 dels socialistes catalans, Lluïsa Moret, que a més va ser una de les negociadores de l’acord d’investidura. La tesi que el PSC ha defensat és que si s’ha quedat algun càrrec del Govern anterior, ha estat tenint en compte la seva vàlua professional i trajectòria. Pel que fa al director del Port, Lluís Salvadó, ell mateix ha explicat a la Cadena SER que deixarà el seu càrrec un cop acabada la Copa Amèrica.
Moret no ha volgut aclarir què farà el Govern amb els càrrecs amb carnet que encara hi són. També ha evitat confirmar o desmentir si l’expresident d’ERC Oriol Junqueras va contactar amb el president Salvador Illa per mirar que dirigents de la seva confiança mantinguessin el càrrec al capdavant d’algunes entitats del sector públic on encara no hi ha hagut relleu, segons va publicar RAC1 –i va negar Junqueras–. En tot cas, des de l’executiu recorden que la renovació en els càrrecs a l’administració és escalonada: s’ha començat pel sottogoverno i en algun moment s’arribarà als altres ens públics dependents de la Generalitat. Aquesta és, almenys, la previsió de l’executiu català, informa Martina Alcobendas.
El calendari fins al congrés del 30 de novembre
El cessament d'alts càrrecs també ha impactat en la guerra interna d'Esquerra i en els últims dies roviristes i junqueristes s'han tirat els plats pel cap, perquè els primers acusen l'expresident d'ERC de desobeir les directrius del partit. El congrés del 30 de novembre haurà de servir per dirimir qui surt victoriós de la guerra interna. L'executiva d'aquesta tarda convocarà formalment un congrés en el qual, a hores d'ara, hi ha quatre candidatures que volen presentar-se: la d'Oriol Junqueras (Militància Decidim); Nova Esquerra Nacional, pròxima a Marta Rovira; Foc Nou, impulsada per l'exconseller Alfred Bosch i que liderarà Helena Solà, i Recuperem ERC, la candidatura del corrent crític d'ERC, Col·lectiu 1-O. Aquest cap de setmana es va presentar la candidatura de Foc Nou i aquest dilluns Solà ha explicat a TV3 que ja tenen "gairebé" tots els avals per presentar-se formalment.
Totes les candidatures es poden registrar fins al 14 d'octubre i, a partir de l'endemà, tenen un mes, fins al 15 de novembre, per recollir un mínim del 5% d'avals respecte al cens. El partit encara no ha donat la xifra exacta dels militants que podran votar, però en la consulta sobre la investidura de Salvador Illa van poder-ho fer uns 8.200 afiliats. Per tant, si agafem aquesta xifra, totes les candidatures haurien d'aconseguir al voltant d'uns 410 avals. Les candidatures que passin aquest filtre tindran del 16 al 29 de novembre per fer campanya electoral. El 30 de novembre, el dia del congrés, les votacions seran telemàtiques i hi haurà alguns punts de votació presencials.