Diputats de Westminster tornen a demanar al govern espanyol que dialogui amb la Generalitat
Un grup britànic dels observadors internacionals de l'1-O condemnen la violència policial
Londres"Vaig veure unes imatges que mai em pensava que veuria en una democràcia europea. Almenys de l’Europa occidental". Aquest ha estat el demolidor judici de la diputada del Partit Nacional Escocès (SNP) Joanna Cherry en referir-se, aquest dimecres al vespre, en una sessió informativa convocada pel grup interparlamentari sobre Catalunya del Parlament britànic, als esdeveniments que van tenir lloc al Principat durant la jornada del referèndum d'independència de l’1-O.
Cherry va formar part del grup de trenta-tres observadors internacionals que van assistir a la diada electoral, entre els quals també hi havia els diputats Hywel Williams (Playd Cymru, del País de Gal·les) i Douglas Chapman (SNP), i el membre de la Casa dels Lords pel partit liberaldemòcrata Chris Rennard. Els quatre van presentar les seves conclusions sobre l’1-O.
Així, la sessió ha esdevingut l’enèsim intent de fer una crida internacional a la intermediació entre els governs de Madrid i de la Generalitat just hores abans que expiri, el matí d'aquest dimecres, a les deu hores, el segon termini que el president espanyol, Mariano Rajoy, va donar al president Carles Puigdemont per aclarir si en el ple del passat 10 d’octubre va declarar o no la independència.
Realitat política evident
En cap moment els quatre principals intervinents s'han pronunciat sobre la conveniència o no, o la legitimitat o no en funció dels resultats del l’1-O, de procedir a tirar endavant una hipotètica declaració d’independència. Sí que s'han pronunciat, però, pels resultats, que sí que van exposar "una realitat política evident –en paraules de Williams–, la dels més de dos milions de persones que van participar al referèndum, a les aspiracions de les quals se’ls ha de donar una sortida política”. Unes condicions atesa la repressió policial que, segons Cherry, "potser van allunyar molta gent dels col·legis electorals després de veure les imatges de violència que hi va haver".
D'altra banda, els quatre membres britànics dels observadors internacionals han fet una condemna expressa de la violència que la policia i la Guàrdia Civil van exercir contra "pacífics votants que només pretenien exercir el seu dret a pronunciar-se sobre el futur polític del seu país", ha dit Joanna Cherry.
A més, la diputada ha volgut posar de manifest la contradicció en què, al seu parer, cau el govern espanyol en argumentar que "el compliment de la llei" facultava per una repressió com la que va tenir lloc: "El dret internacional no permet l’ús d’una força desproporcionada, com va ser el cas durant el referèndum celebrat a Catalunya".
Tot i la complicitat amb la causa catalana dels parlamentaris i lords presents aquesta nit a la trobada del palau de Westminster, la sessió també ha posat de manifest el principal problema amb què, a hores d’ara, xoca l’independentisme. I és que més enllà de les simpaties personals de molts membres dels diferents partits britànics, la posició oficial de Downing Street és de ple suport a Madrid. Aquesta postura, però, contrasta amb la del govern escocès de Nicola Sturgeon, que ha assumit el dret dels catalans a triar el seu futur. Escòcia, però, no té competències en política exterior.
En els darrers dies i hores, però, i gràcies a l’ANC England i a iniciatives personals de ciutadans catalans residents al Regne Unit, més de quaranta membres dels Comuns han estat advertits per carta personalitzada de la difícil situació que travessa l’autogovern de Catalunya. Una situació que encara es podria agreujar molt més a partir del matí de demà dijous.