Política07/04/2020

Els diputats del Parlament es comprometen a destinar un 25% del seu sou a la lluita contra el covid-19

Es farà un informe jurídic per saber si és legal donar part del pressupost de la cambra a Salut

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEls diputats s'han compromès aquest dimarts a donar el 25% del seu sou per a la lluita contra el covid-19. Així ho ha acordat la mesa per unanimitat, de manera que cada parlamentari donarà aquesta porció del seu salari a les iniciatives que decideixin per pal·liar la crisi de coronavirus, i seran els grups parlamentaris els encarregats de donar publicitat al destí d'aquests diners –segons expliquen fonts parlamentàries.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'altra banda, la mesa també ha acordat demanar un informe jurídic per saber si legalment pot destinar part del pressupost de la cambra al departament de Salut per lluitar contra el coronavirus. Fonts parlamentàries expliquen que l'Estatut intern de la cambra obliga a destinar el superàvit a inversions per a la institució. A diferència del sou dels diputats, que es tractarà de donacions privades perquè les faran els mateixos parlamentaris un cop han cobrat el sou, en aquest cas s'ha de mirar si es pot transferir diners del Parlament directament al Govern.

Cargando
No hay anuncios

El president de la cambra catalana, Roger Torrent, va proposar destinar el romanent dels comptes del 2019, que ascendia a 2 milions d'euros, a recursos sanitaris, mentre que JxCat va reclamar que també s'usés per a aquesta finalitat la partida del pressupost d'enguany destinada a la commemoració dels 40 anys del Parlament. Aquesta darrera partida, de fet, va ser una de les que van generar tensió entre ERC i JxCat quan es van elaborar els comptes de la cambra.

Alternativa informàtica per al funcionament telemàtic

Finalment, la mesa també ha admès a tràmit la proposició de llei que va registrar ahir JxCat per reformar el reglament i permetre que el Parlament funcioni per la via telemàtica. Sobre aquesta possibilitat, la mesa ha valorat el darrer informe tècnic de la cambra sobre els mitjans necessaris per fer efectiva la reforma. Fins ara havien considerat que el Parlament no estava preparat i que la contractació pública de les qüestions necessàries podia allargar-se fins a la tardor. Aquest nou informe proposa una "solució informàtica" pròpia per poder-la aplicar abans, i provisional fins que es pugui fer una contractació formal externa d'un projecte que estigui al mercat.

Cargando
No hay anuncios

Perquè les decisions que s'adoptin en els òrgans del Parlament tinguin validesa plena, la nova eina informàtica haurà de garantir el reconeixement de la identitat dels participants i el sentit del vot de cada diputat. L'objectiu dels serveis de la cambra és, doncs, "donar resposta a la situació excepcional en el termini més breu possible", però tenint en compte les "característiques del debat parlamentari". En aquest sentit, s'estableixen tres requisits per assegurar el correcte funcionament: un guió previ de votacions que no s'alteri, fixar un termini per emetre el vot com més extens millor i determinar de forma anticipada quins són els diputats no presencials. A més d'un sistema dividit en tres mòduls diferents. El primer, per emetre el vot; el segon, per registrar i comptabilitzar-los tots, i un tercer per donar publicitat als resultats i als acords del Parlament de Catalunya.

En tot cas, l'informe remarca que es tractaria d'una solució temporal: "Un cop superada la situació d’excepcionalitat, si es considera convenient, es podrà substituir completament per una eina específica de mercat o un altre desenvolupament a mida que compleixi amb les funcionalitats requerides i dins dels paràmetres de seguretat establerts pel Parlament".