El Diplocat diu que la persecució de polítics catalans té més ressò internacional que 'l'operació diàleg'

"Els nostres companys britànics s'estiren els cabells quan veuen el cas Forcadell", explica el secretari general, Albert Royo

El secretari general de DIPLOCAT, Albert Royo, durant la seva intervenció en l'esmorzar informatiu organitzat pel FOCIR
Ara
20/12/2016
2 min

BarcelonaEl secretari general del Diplocat, Albert Royo, considera que la campanya que suposadament ha endegat el govern espanyol per oferir una imatge de diàleg i negociació amb Catalunya està tenint un impacte "nul" a nivell internacional. "En canvi, sí que s'estan assabentant des de fora de la persecució de 400 càrrecs electes que està duent a terme l'Estat. Això està transcendint", ha afegit Royo aquest dimarts al matí en el marc de la xerrada 'La diplomàcia pública catalana en un món canviant', organitzada per la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR). El responsable del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya ha mostrat el seu neguit que aquesta campanya amagui legitimar a nivell internacional "futures mesures coercitives" contra Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Europa mira el cas Forcadell amb preocupació

"Mentre no es materialitzi i es tradueixi en fets concrets, no la veiem ni aquí a Catalunya ni la veuen des de l'estranger", ha subratllat Royo sobre el que s'ha batejat com 'operació diàleg'. "I ho veiem a l'exterior en tots els esforços del ministeri d'Exteriors, que inclouen pressions de tot tipus perquè la qüestió catalana no es pugui debatre a nivell internacional", ha comentat. Ha posat també com a exemple el fet que la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, hagi dedicat la seva primera visita a Barcelona de la present legislatura "a reunir-se amb els partits de la oposició en lloc de reunir-se amb els representants institucionals", recorda.

Per contra, Royo sí que ha indicat que, des de l'experiència del Diplocat "comencem a veure Parlaments que reaccionen" davant la judicialització de la política en fets com les accions contra Mas, Homs, Rigau i Ortega, i especialment, per la imputació de Carme Forcadell, la presidenta del Parlament, "que hauria de ser el temple de la democràcia", ha apuntat. "Els nostres companys britànics s'estiren els cabells, quan veuen això", ha explicat el secretari general del Consell de Diplomàcia Pública. S'ha referit a la moció presentada per 15 representants de la Cambra dels Comuns en què s'expressava la preocupació pel fet que Forcadell hagi hagut d'anar a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en qualitat d'investigada per desobeir presumptament el Tribunal Constitucional (TC) i permetre que en el ple del 27 de juliol es votessin les conclusions de la comissió d'estudi de procés constituent.

"Consideren que s'està creant un precedent perillós", ha comentat. "I estic convençut", ha prosseguit Royo, "que si l'ofensiva judicial i la persecució judicial de càrrecs electes de Catalunya per part del govern de l'Estat segueix, en els pròxims mesos veurem més Parlaments reaccionar", ha dit. "No es quedaran amb els braços plegats", ha sentenciat Royo, i ha destacat que la tensió política entre Catalunya i l'estat espanyol s'està desenvolupant en un context polític i social "molt complicat" a Europa. Un context on s'acumulen temes importants i a la vegada sensibles com el Brèxit, la crisi dels refugiats, la crisi econòmica, l'amenaça terrorista o la inesperada victòria de Donald Trump als Estats Units. "El que anem a denunciar és un conflicte polític però que no té, afortunadament, conseqüències en forma de violència", apunta.

stats