Política17/06/2014

Diplocat qualifica de vergonyoses les "pressions de les ambaixades espanyoles i del ministeri d'Exteriors"

"Em sento una mica com un refugiat, avui", lamenta Viver i Pi-Sunyer després que el principal 'think tank' de Brussel·les hagi suspès un debat sobre Catalunya

Acn
i Acn

Brussel·lesEl secretari general del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), Albert Royo, ha denunciat aquest dimarts les "pressions de les ambaixades espanyoles i del ministeri d'Exteriors" per "intentar impedir" que el debat sobre el procés sobiranista "arribi a les capitals europees". "És una vergonya, no s'ha de tenir por del diàleg", ha lamentat Royo, després que el Centre for European Policy Studies (CEPS) hagi suspès a última hora un debat sobre Catalunya. El principal 'think tank' de Brussel·les hi havia convidat el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer, però finalment s'ha fet enrere i ha desconvocat l'acte, com ha avançat l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Em sento una mica com un refugiat, avui", ha reconegut Viver i Pi-Sunyer, que ha hagut de presentar el seu informe al marge del CEPS, en un espai alternatiu al Centre Internacional de Premsa de Brussel·les. Royo s'ha queixat que "en els darrers sis mesos", des que la consulta té data i pregunta, "en la majoria d'actes" organitzats per Diplocat a l'estranger "s'han rebut pressions, per part de l'ambaixada espanyola de torn o del ministeri d'Exteriors, sol·licitant-ne la cancel·lació". Normalment, Diplocat evita denunciar públicament aquestes pressions "per no posar en una situació complicada" les universitats i 'think tanks' que col·laboren amb els seus debats, "però en casos com el d'avui és evident què pot haver passat". "Són bastant sorprenents aquest tipus de pressions sobre debats públics o, encara més, sobre debats acadèmics com el d'avui", ha criticat Royo.

Cargando
No hay anuncios

"He d'admetre que no entenem aquest canvi en l'últim minut, creiem que és important que el debat sobre el futur de Catalunya, basat en l'opinió d'investigadors i experts, arribi a les capitals europees i especialment, a Brussel·les", ha insistit el secretari general de Diplocat.

Amb el títol 'In or out? Catalonia and the EU', el debat del CEPS havia d'analitzar l'encaix a la UE d'una Catalunya independent i ja s'hi havien registrat una seixantena de persones, entre diplomàtics i representants d'ambaixades a Brussel·les, funcionaris de les institucions europees, lobistes i membres de 'think tanks' i fundacions. Steven Blockmans, investigador responsable dels estudis de Política Internacional del CEPS i professor de les universitats d'Amsterdam i Lovaina, havia de moderar el debat, i Pi-Sunyer havia de presentar l'informe del CATN. L'acte s'havia convocat fa dues setmanes, la direcció del CEPS n'havia aprovat el format definitiu, però dilluns a les 11 del matí, amb menys de 24 hores d'antelació, ha decidit "ajornar-lo" al·legant que no havien trobat un segon ponent que pogués rebatre les tesis de Pi-Sunyer i el CATN.

Cargando
No hay anuncios

"El CEPS és un centre amb un gran prestigi, que treballa de forma molt professional, i aquests canvis d'última hora són molt sorprenents", sospita Royo.