El Diplocat avisa del “col·lapse de l’euro” sense Catalunya a la UE
Apunta la “sorpresa” d’estats europeus per l’immobilisme de Rajoy
Prada (Conflent)“La sortida de Catalunya de la Unió Europea suposaria el col·lapse de l’euro”. Ras i curt, és l’avís que va verbalitzar ahir el secretari general del Diplocat, Albert Royo, durant una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) a Prada. Si Europa ha fet esforços per evitar la sortida de Grècia de l’euro, el servei de la paradiplomàcia catalana també preveu una negociació entre Catalunya, Espanya i la comunitat internacional en cas d’una victòria independentista el 27-S. “No està en l’interès de ningú que Catalunya surti de l’euro”, va raonar Royo. De fet, va considerar que “seria el més raonable” per a totes les parts que tant que Catalunya conservi la moneda única com que els seus ciutadans continuïn formant part de la UE.
Per què? Els arguments són eminentment econòmics. Segons Royo, si els estats han fet mans i mànigues per evitar que Grècia quedés fora de la zona euro, encara s’haurien de preocupar més per si se’n va el 2% del PIB que Catalunya aporta a l’eurozona, una economia “més gran que la de Grècia o Finlàndia” i que suposa “un actiu i no pas un passiu” per a les finances del continent. Més enllà de la preocupació per l’economia de la UE, Royo va admetre que els estats europeus també tenen un ull posat en la política i va afirmar que “estan en contacte amb el govern espanyol per tractar la qüestió catalana”. El retorn que en té el Diplocat és que aquests països estan “descol·locats” per l’immobilisme de l’executiu de Mariano Rajoy i també del PSOE. Segons va dir, Europa esperava “un moviment dels dos principals partits espanyols que donés sortida al dret a decidir”.
En no arribar aquest acord, el cap dels diplomàtics catalans va assegurar que als socis europeus els sobta la “falta de cintura política” del president espanyol, que ha sigut “incapaç de dir res” ni de trobar una solució a les tensions territorials a l’Estat. Royo també va lamentar els “cants de sirena” sobre la proposta de reformar la Constitució.
Amb el 27-S marcat al calendari, Royo va explicar que si guanya l’independentisme el Diplocat reformularà el missatge que trasllada a la resta d’estats: si fins ara feien campanya pel dret a decidir, amb el “mandat clar” sobre la taula, intensificaran les negociacions per fer efectiva la continuïtat de Catalunya a la UE. De fet, va admetre que ja hi ha “molts contactes” amb la comunitat internacional per gestionar una eventual victòria independentista.
Diputats estrangers el 27-S
Per enfortir la xarxa de contactes, Royo va anunciar que el Diplocat ha convidat una delegació de parlamentaris d’altres estats perquè siguin testimonis de l’“ambient de campanya i de les eleccions” del 27-S. A més, també vindran parlamentaris d’“un país concret” per viure la Diada.
CDC, disposada a anar amb ERC a les generals
La fórmula de la llista unitària entre CDC i ERC es podria mantenir per concórrer a les eleccions generals. Així ho creu Jordi Turull, número 10 de la llista de Junts pel Sí i fins ara portaveu de CDC al Parlament. En una entrevista a l’agència Efe, Turull va obrir-se a repetir la candidatura conjunta, ja que “no es pot tancar cap porta” que pugui ser “positiva al servei de la causa independentista”. “Des de CDC no descartem cap escenari: en moments transcendents, decisions transcendents”, va argumentar. Amb tot, ERC no ha dit res sobre la qüestió. Sí que ho han fet membres de la llista de Junts pel Sí, com ara el número sis i líder de Súmate, Eduardo Reyes, que va afirmar que no preveu que es repeteixi la confluència a les generals. La llista de CDC i ERC, amb noms propis de les entitats sobiranistes, va anunciar ahir que ja tenen 40.000 candidats simbòlics que faran de voluntaris en la campanya.