Dimiteixen sis dels 15 membres del secretariat de la CUP

Les sis persones són properes a Poble Lliure, però l'organització es desmarca de la dimissió i assegura que "no ha coordinat ni dirigit" aquest gest. Demanen un "canvi real del funcionament" del partit i avisen que les últimes decisions han allunyat la formació de "l'estratègia independentista i de la línia política històrica de la CUP"

El secretariat nacional de la CUP en un reunió al Casino de l'Aliança del Poblenou, el setembre del 2015
Laia Vicens
17/06/2016
3 min

BarcelonaDimissió en bloc de sis dels 15 membres del secretariat nacional de la CUP, l'òrgan executiu que gestiona el dia a dia de la formació anticapitalista, segons han informat a través d'una carta. Les sis persones properes a Poble Lliure, l'organització integrada a la CUP-Crida Constituent més procliu a l'acord amb Junts pel Sí, han decidit plegar i forçar una renovació urgent de la direcció cupaire. Tot i això, segons fonts de Poble Lliure consultades per l'ARA, l'organització sosté que "no té res a veure" amb la decisió. "No hem coordinat ni dirigit aquestes dimissions", afirmen, i les atribueixen a una "decisió personal molt reflexionada i fruit del cansament" i les tensions dels últims mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una carta duríssima, els sis dimissionaris (Joel Jové, Tomas Sayes, Roger Castellanos, Omar Diatta, Guim Pros i Ester Rocabayera) argumenten el seu gest perquè volen un "canvi real del funcionament" de la formació i refusen una dimissió conjunta de tot el secretariat –com havia de passar dilluns–, perquè seria una "imatge errònia i cínica de la situació real de l'organització".

En el text asseguren que "la deriva estètica" de la CUP ha provocat "perilloses vacil·lacions estratègiques" aquesta legislatura que han allunyat la formació de l'estratègia independentista i de la "línia política històrica" de la CUP i del "conjunt de l'independentisme revolucionari".

Segons diuen, el paper principal de la CUP és "ser garantia i accelerador del procés independentista". "Amb això no volem que se'ns malinterpreti, no som partidaris d'Artur Mas ni de qualsevol proposta de pressupostos", concreten a la carta, perquè no volen "restar culpa al paper jugat per Junts pel Sí". "Som autocrítics amb el paper que ha jugat la CUP en tant que agent polític i les seves mancances de funcionament", afirmen.

Retrets en clau interna

En clau interna, els dimissionaris lamenten que l'actual secretariat, escollit a l'Assemblea de Castelló el juliol de l'any passat, no ha pogut "revertir la inoperativitat" de l'anterior secretariat i ha tingut "actituds sectàries i maquiavèl·liques" que han estat decisives pels debats sobre la investidura d'Artur Mas i els pressupostos. Els membres propers a Poble Lliure fan una crítica velada als membres del secretariat propers a Endavant, l'organització més contrària a l'acord amb Junts pel Sí, acusant-los de condicionar la majoria dels debats, la selecció d'alliberats, els alts càrrecs dels òrgans nacionals i els diputats en funció de "la batalla per obtenir el control de l'organització".

Aquestes actituds, diuen, estan "generant greus disfuncions democràtiques" que qüestionen el model assembleari de la CUP. "S'ha jugat amb els mecanismes de presa de decisió per beneficiar posicionaments concrets; s'han interpretat o incomplert –interessadament– els estatuts de l'organització, i s'ha dificultat la participació del conjunt de la militància en els diferents espais de debat polític tot deslegitimant el que en pogués resultar", asseguren.

Per tot això, afirmen que hi ha un "degoteig important de baixes" de militants del partit. "No podem continuar sent partícips ni legitimant el màxim òrgan executiu de la candidatura", anuncien. Per últim, asseguren que tenen "esperança" en el futur equip que formi el secretariat nacional per "recuperar la dignitat i la credibilitat de l'organització". "Fem una crida a la unitat de la militància de la CUP [...] i a emprendre urgentment un canvi de rumb que ens permeti avançar de forma decidida" cap a la independència.

El secretariat s'havia de dissoldre dilluns

Aquestes dimissions arriben en una setmana intensa per a la formació anticapitalista. Tal com va avançar l'ARA, la CUP feia dies que estudiava renovar la direcció cupaire per buscar un equip que estigui més cohesionat. En la reunió del passat dilluns, alguns membres del secretariat no van acudir a la trobada, de manera que la decisió va ajornar-se per la setmana que ve. Tot i això, a mitjans de setmana, la CUP va anunciar que ja s'estava treballant per renovar els membres del secretariat, tot i que "de manera oficial" el procés electoral intern s'iniciaria dilluns.

L'exdiputat Quim Arrufat pilota el procés per escollir una nova direcció: onze dels quinze membres s'escolliran a través d'una llista conjunta (si rep el 65% dels suports) -per garantir que respongui a diferents sensibilitats però que alhora estiguin cohesionats- i els altres quatre seran candidatures individuals.

Amb aquestes dimissions, el sector més procliu a l'acord fa un gest de força i es distancia de la resta del secretariat per no donar la imatge, el proper dilluns, que la decisió de dimitir conjuntament és acordada o consensuada.

El portaveu del secretariat, Xevi Generó, va explicar a TV3 i l'ACN que "és necessari" que el procés de selecció dels nous membres acabi abans de l'agost, per poder enfrontar els "debats intensos", com la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont, amb un equip més cohesionat.

Es dóna el cas que l'actual secretariat va ser escollit també arran de la dimissió d'alguns dels membres de l'anterior direcció, també proper a Poble Lliure, que van dimitir ara fa un any, just després de les eleccions municipals i en plena preparació per la campanya del 27-S.

stats