Dimiteix el director d'À Punt després que Mazón oferís el seu càrrec a una periodista el dia de la DANA
Alfred Costa comunica que la decisió es deu a "motius personals" i que és "irrevocable"
BarcelonaEl director general d'À Punt, Alfred Costa, dimiteix del càrrec. Segons ha explicat la televisió pública valenciana, Costa ha enviat una carta a la plantilla en què argumenta la seva decisió per "motius personals" i assegura que és "irrevocable". La seva dimissió arriba després que la televisió arribés a xifres històriques d'audiència arran de la seva cobertura de la DANA. Precisament el dia 29 d'octubre, quan el temporal va arrasar nombrosos municipis valencians, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, hauria dinat amb la periodista Maribel Vilaplana per oferir-li dirigir la televisió pública. Així ho va traslladar el gabinet de Mazón que també va assegurar que Vilaplana va rebutjar l'oferta.
"La cobertura realitzada ens ha permès reconnectar com mai amb bona part de la ciutadania. Mai els nostres valors de transparència, independència i proximitat han ressonat tant a les cases de centenars de milers de valencians que han confiat en À Punt per a informar-se", diu Costa a la carta, on també posa en valor el "repte" de tirar endavant un projecte televisiu "en què se sentiren representats tots els valencians sense cap exclusió". El fins ara director de la televisió pública valenciana confia que la seva renúncia "permeti accelerar el procés de transformació dels mitjans públics de comunicació que preveu la nova llei".
Llicenciat en periodisme, Costa va assumir la direcció general d'À Punt el febrer del 2020. Havia iniciat la seva trajectòria professional a RNE a València l'any 1988, i al cap de dos anys es va incorporar a RTVV. El 2018 va arribar a À Punt com a cap d'emissions, fins que el 2020 va ser nomenat director general de la cadena de televisió pública. Costa se'n va després que À Punt hagi vist com la seva audiència creixia exponencialment amb l'arribada de la DANA. Al llarg d'aquest any, les xifres s'havien mogut al voltant del 2,5% de quota de pantalla i una audiència mitjana de 15.000 espectadors, però el temporal va impulsar les audiències fins al 12,3% el 29 d'octubre, el dia que la DANA va arrasar diversos municipis. L'endemà el percentatge encara va pujar fins al 13,5%, les dues millors xifres històriques fins llavors de la televisió pública valenciana. Els dos dies posteriors, el 31 d'octubre i l'1 de novembre, les xifres també es van mantenir en aquests nivells: el 31, un 9,6% de share; i l'1, un 12,6%.
À Punt rep una aportació de 84 milions d'euros de la Generalitat, que té preparada una nova llei que inclou mesures que canviaran el model de l'ens i que donaria més influència al govern del PP. Per començar, l'actual Consell Rector (on hi ha representats diversos sectors de la societat civil) deixarà pas a un Consell d'Administració a l'ús, on només hi haurà partits polítics i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, també controlada pel PP. A més, es canvia també el sistema de majories per nomenar els responsables de l'ens, de manera que només faci falta majoria absoluta i això faculta els populars a designar els consellers només amb el suport de Vox i sense haver-los de pactar amb l'oposició. Finalment, s'eliminen les referències a la protecció del valencià.
Un dels noms que el PP veu amb bons ulls per ocupar el càrrec seria Sergio Peláez, exdirector de la COPE a València i que va ser membre del consell d'administració de 13TV. De fet, algunes fonts consultades per l'ARA apunten que el dinar del dia 29 no va ser per oferir el càrrec a Vilaplana, que ja l'hauria rebutjat amb anterioritat.