Partits polítics

El dilema d'ERC: pactar o no amb Collboni

La decisió divideix la federació a Barcelona, l'estructura nacional del partit i el Govern

BarcelonaNo és un debat resolt, però sí que està latent des de fa setmanes al partit. La decisió sobre si ERC ha d'entrar al govern municipal de Barcelona i firmar un pacte de coalició amb el PSC per dirigir el principal ajuntament del país té partidaris i detractors tant dins la federació de Barcelona com a l'estructura nacional d'ERC i també dins el Govern de Pere Aragonès. Entre les veus favorables a explorar el pacte, n'hi ha una que té un pes important i és la del president del partit, Oriol Junqueras, que segons diverses fonts consultades veuria amb bons ulls explorar una coalició de govern amb Jaume Collboni. On hi ha més reticències, en canvi, és al Palau de la Generalitat, perquè el president, Pere Aragonès, es mira de reüll aquesta possibilitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És imminent que s'obri una negociació oficial per a un pacte amb Collboni? No, perquè d'entrada ara mateix no hi ha proposta formal dels socialistes sobre la taula dels republicans. Ara bé, cap dels dos actors ha amagat que hi ha hagut converses en aquest sentit i, de fet, aquesta setmana s'ha visualitzat l'acostament amb l'acord per aprovar els comptes municipals. L'entesa s'ha llegit com un primer pas per a un pacte de govern: el mateix portaveu d'ERC al consistori barceloní, Jordi Castellana, deia que aquest pressupost "apunta políticament cap on ha d'anar Barcelona".

Cargando
No hay anuncios

Debat a la federació de Barcelona

El partit no preveu resoldre el debat a curt termini. Primer esperaran que els pressupostos facin el seu curs: ara hi ha trenta dies per tramitar-los i aprovar-los al ple. En aquest punt, caldrà veure si finalment els comuns els aproven tenint en compte que Collboni no els vol incorporar al govern municipal. Sigui com sigui, el debat és latent entre els quadres i hi ha moltes variables en joc. A la federació de Barcelona, les dues candidatures que es van enfrontar per presidir el partit no són dos blocs granítics a favor o en contra del pacte, sinó que hi ha veus amb una posició o una altra en cadascuna. De fet, no hi ha consens a l'executiva. La decisió la prendrà aquest òrgan, però sempre en coordinació amb la direcció nacional, que hi tindrà un paper important per tractar-se del consistori de la capital catalana, amb un pes específic al partit. La militància de Barcelona l'haurà de validar en un congrés.

Cargando
No hay anuncios

Els partidaris d'entrar en un govern amb Jaume Collboni ho defensen com una manera de donar més visibilitat a la seva acció política i tenir més capacitat d'incidència. Al llarg de l'últim govern d'Ada Colau i Jaume Collboni, ERC va apuntalar la governabilitat des de fora de l'executiu, però consideren que no ho van acabar rendibilitzant políticament ni electoralment. En canvi, els detractors del pacte no veuen clar que els acabi beneficiant a llarg termini. Consideren que tenen projectes antagònics amb el PSC i que contradiu l'estratègia que fins ara havia seguit el partit, que situa els socialistes com a principals rivals.

Vincular negociacions?

Al carrer Calàbria admeten que el PSC està "més entregat" del que s'esperaven a Barcelona i que l'evidència és el pacte de pressupostos municipals. Els republicans treuen pit d'haver aconseguit més inversió en habitatge amb mil pisos públics nous aquest any, o amb qüestions com l'Oficina de la Llengua Catalana o la T-Cultura. La portaveu republicana al consistori, Elisenda Alamany, s'ha passat els últims dies fent pedagogia públicament dels beneficis de l'acord. Que Junqueras no vegi malament parlar d'un pacte de govern és un aval important per als que en són partidaris. Ara bé, fonts del partit també admeten que la decisió és probable que vagi en paral·lel amb altres negociacions obertes, com les dels pressupostos a la Generalitat o fins i tot la dels comptes a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Ho constaten també al Palau de la Generalitat. Les reticències inicials a explorar un pacte amb els socialistes a Barcelona es neutralitzarien si tot plegat s'entrellaça, és a dir, si la Generalitat pot vendre abans el seu pacte de pressupostos amb l'aval, precisament, del PSC –l'acord continua bloquejat pel no dels comuns al Hard Rock–. Ara bé, el cert és que hi ha veus com la del viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, que han rebutjat diverses vegades pactes amb el PSC. Són declaracions que cobren una importància especial arran del debat obert a Barcelona.

La setmana passada, en concret, tancava la porta a un govern de la Generalitat amb els socialistes. "En cap cas és damunt la taula", deia en una entrevista a l'ACN. Fonts oficials del Govern prefereixen no opinar sobre altres negociacions, asseguren que estan centrats en els seus pressupostos i mantenen, això sí, que qualsevol decisió que es prengui a Barcelona es farà coordinadament. Ara bé, fonts socialistes asseguren que no "barregen carpetes, ni en pressupostos municipals, ni en govern de Barcelona ni amb la Generalitat". De tota manera, Collboni va dir fa poques setmanes que apostava per una triangulació pels comptes municipals, catalans i espanyols.

Cargando
No hay anuncios

Si s'acaba confirmant un acord per Barcelona, no seria el primer entre ERC i el PSC. Les dues formacions ja governen plegats en diversos ajuntaments del país i també a la Diputació de Barcelona. De fet, el pacte en aquesta institució –que es va gestar abans de les eleccions generals, però no es va anunciar fins després– va generar cert malestar pel relat que s'havia fet fins llavors dels pactes amb el PSC i per com es va prendre la decisió. Ara caldrà veure com acaba el debat sobre si compartir o no govern amb el PSC a la capital.