Una vintena d'entitats socials signen un “manifest contra la banalització del nazisme” i estudien emprendre accions legals
Creuen convenient actuar davant “l'elevada freqüència d'incitacions a l'odi i atacs a la memòria històrica"
BarcelonaLa Fundació Catalunya Fons, l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), la Comissió de la Dignitat i una vintena d'entitats socials més han presentat aquesta tarda en roda de premsa un manifest "per la dignitat democràtica contra la banalització del nazisme".
La iniciativa neix després que des de les entitats firmants del manifest s'ha detectat un increment "d'incitacions a l'odi contra Catalunya i atacs a la memòria històrica", no només des de les xarxes socials, sinó també des de tribunes públiques i mitjans de comunicació. L'objectiu del manifest és denunciar que "no existeix la voluntat política de condemnar aquests actes", i preveuen actuar amb mesures civils, administratives i judicials, tant per via civil com penal. El president de la ACDDH, Robert Sabater, ha afirmat que "les persones que inciten a l'odi dient que els ciutadans de Catalunya són nazis hitlerians han de ser perseguits i inhabilitats dels seus càrrecs, demanant disculpes públiques i prenent responsabilitats". El manifest denuncia la poca actuació de la policia, el ministeri fiscal i les administracions públiques en general, que afavoreix el clima d'augment d'aquestes acusacions i declaracions, fomentant el discurs de l'odi i la xenofòbia.
Des de les entitats es pretén actuar en la mateixa direcció de la Decisió Marc de la Unió Europea (2008/913/JAI del Consell), que obliga l'estat espanyol a legislar per perseguir el discurs d'odi i banalització del nazisme i alhora actuar en defensa de l'honor i la dignitat de les persones físiques, jurídiques i col·lectius afectats per aquests insults i vexacions.
Les entitats signatàries obren des d'avui un període d'adhesions per tal que es puguin sumar més entitats a aquesta iniciativa.