PARLAMENT

La difícil convivència del PP i la CUP al grup mixt

Populars i anticapitalistes topen per qui dels dos vota a la comissió de l’estatut dels diputats

El líder del PP, Xavier García Albiol, en una intervenció al Parlament.
Mireia Esteve
02/05/2018
3 min

BarcelonaDivendres es va reunir la primera comissió de la legislatura després de sis mesos aturades. Va ser la comissió de l’estatut dels diputats i la trobada va servir per evidenciar la primera topada entre la CUP i el PP en el si del grup mixt, l’espai que els resultats del 21-D els ha obligat a compartir perquè cap dels dos va arribar als cinc diputats -el mínim per tenir grup parlamentari propi-. En aquesta comissió, al grup mixt només li pertoca un vot, i cupaires i populars no es van posar d’acord sobre qui l’exerciria. La comissió es va acabar suspenent a l’espera que la mesa resolgués aquesta situació. Després de consultar els serveis jurídics de la cambra, la reunió d’aquest òrgan convocada per a aquest matí haurà de decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara, la CUP i el PP només s’havien intercanviat retrets públicament a la cambra catalana durant els plens que s’han celebrat des que s’ha iniciat la legislatura. La convivència dins el grup mixt fins ara havia sigut plàcida, havien hagut d’interactuar poc. Una de les poques coses que havien hagut de repartir-se són els minuts d’intervenció en els plens, ja estipulats pel reglament. L’únic punt de fricció el podien tenir en les comissions en què el grup mixt només tingués un vot, com en la comissió de l’estatut dels diputats i la de matèries secretes i reservades. I encara no havien discutit com s’ho repartirien abans que es convoqués la reunió de divendres.

Per resoldre aquesta situació, el PP ja ha proposat als serveis jurídics de la cambra alternar-se cada any la representació al grup mixt en aquestes dues comissions, és a dir que, per exemple, la CUP exercís el vot a la comissió de l’estatut dels diputats durant un any i l’any següent el tingués el PP. “Com que ara les legislatures sembla que no arriben als quatre anys, proposem alternar-nos les comissions cada any”, justifiquen fonts del partit. De moment, aquesta proposta no l’han fet arribar a la CUP, sinó que només l’han exposat de veu als juristes del Parlament perquè la tinguin en compte quan la mesa hagi de decidir.

Els anticapitalistes no han rebut la proposta i de moment no volen entrar-la a valorar. De fet, el diputat cupaire Vidal Aragonés ja va posar sobre la taula dues alternatives diferents durant la reunió de la comissió de la setmana passada. La CUP va obtenir més vots que el PP el 21-D i fa servir aquest argument per demanar que el vot que es disputa en aquestes comissions se’l quedin ells en totes dues. Amb tot, estan disposats a cedir als populars de manera “subsidiària” el seu representant a la comissió de matèries secretes i reservades. En aquesta comissió, però, no s’hi vota.

El precedent de Cs i Solidaritat

No és la primera vegada que els diputats de dues formacions diferents xoquen en el grup mixt. El precedent més immediat el trobem l’any 2010, quan Solidaritat Catalana per la Independència compartia grup amb Ciutadans. La mesa va repartir les comissions a través de la llei D’Hondt perquè no es posaven d’acord. De les 22 comissions, Solidaritat se’n va quedar 13, i Cs, 9. La mesa també va acordar que els dos subgrups canviarien la representació a les comissions per garantir la rotació de tots dos en cada una de les comissions. Avui la mesa tornarà a tenir l’última paraula.

stats