La pugna Mas-Junqueras fa rebrotar les tensions internes a l'ANC
Després de revisar les actes de les assemblees territorials, sectors interns de l'organització han alertat que la declaració de Cornellà del mes de novembre no va reflectir l'opinió majoritària dels nuclis locals sobre la fórmula per concórrer a les eleccions
BarcelonaLa proposta de llista unitària llançada pel president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, i la pugna política oberta amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, han acabat traslladant la tensió política a l'Assemblea Nacional Catalana. El malestar va esclatar dissabte en la reunió del Secretariat Nacional de l'ANC a Alcover. Després de revisar les actes del procés deliberatiu intern de les assemblees territorials posterior al 9-N i a la conferència de Mas, sectors interns de l'organització van alertar que la síntesi que n'havia fet un consell polític i que va desembocar en la declaració de Cornellà –candidatura unitària i eleccions plebiscitàries urgents–, no reflectia allò expressat per la majoria de nuclis territorials i sectorials sobre la llista o llistes.
Què ha passat? Segons les diverses fonts consultades per l'ARA, en el procés de buidatge i síntesi de les actes dels nuclis territorials i sectorials es va obviar que la majoria d'assemblees havien deixat clar que la candidatura unitària no podia ser l'única aposta d'una entitat com l'ANC, que aglutina sensibilitats de tot l'espectre polític. Així, segons les fonts consultades, les territorials es decantaven majoritàriament per prioritzar el full de ruta i deixar oberta la fórmula per concórrer als comicis, sense apostar per cap de concreta –ni llista unitària, com vol Mas i CDC, ni separades amb paraigua comú, com proposen ERC i la CUP–, en la línia del que ha fet fins ara Òmnium Cultural o fins i tot el mateix Consell Assessor per a la Transició Nacional.
Però en canvi, en la declaració de Cornellà l'ANC va anar un pas més enllà i es comprometia a "implicar-se a fons" per "fer possible la construcció d'una àmplia unitat política i social entorn d'una candidatura transversal" independentista. Això fa que sectors de l'ANC recelosos amb la llista unitària de Mas -creuen que no serveix per ampliar el suport social a la independència-, un cop revisades les actes de les assemblees locals, hagin considerat que es va alterar el resultat real del procés deliberatiu.
Altres fonts consultades, però, relativitzen el conflicte, que el veuen "lògic" en una organització de gran transversalitat política. Aquestes mateixes fonts, coneixedores del procés de síntesi de la deliberació interna, admeten que "ningú" es tancava a una sola de les opcions, però que a la declaració de Cornellà –aprovada pel Secretariat, recorden– es va optar per la candidatura unitària perquè van interpretar que el clam per la unitat és sinònim de "desig general de candidatura única", i que les reserves al voltant d'aquesta fórmula venien més per la dificultat de materialitzar-la que no pas per un rebuig explícit. Una altra font que va participar directament en el buidatge del contingut de les actes territorials admetia a l'ARA que el procés de síntesi es va haver de fer molt de pressa i que no es va poder analitzar amb el detall necessari tota la informació. La crisi interna, avançada aquest dimarts per Nació Digital, està servida.
Reunió extraordinària
Sigui com sigui, i davant la crisi interna generada, el Secretariat Nacional ha convocat per dissabte que ve i de forma extraordinària una altra reunió per mirar de buscar una sortida al conflicte obert. De fet, al llarg de la setmana es preveuen contactes interns entre els sectors en conflicte per mirar d'arribar a dissabte amb una solució. Segons es desprèn de les versions de les diferents fonts consultades, "no és oportú" que de la reunió en surti una rectificació explícita de la declaració de Cornellà. Sectors interns de l'ANC crítics amb la llista unitària de Mas aspiren a forçar que els posicionaments públics de tots els dirigents de l'organització independentista siguin neutrals i no alineats amb una proposta de llista unitària que incomoda a les bases de l'ANC pròximes a la CUP, a ICV o a ERC.
Dirigents consultats que són obertament partidaris de la llista unitària, però, afirmen que dissabte s'haurà de començar a debatre també sobre un eventual escenari, ni que sigui remot, de no acord Mas-Junqueras per a l'avançament electoral, que el president de la Generalitat condiciona al fet que ERC accepti participar en la llista unitària que els republicans rebutgen. Dins les opcions que no vol descartar un sector de l'ANC hi figura la possibilitat de promoure una llista al marge dels partits que en cap cas podria ser la llista de l'ANC, perquè els estatuts de l'entitat ho impedeixen. "No som aquí per fer d'espectadors. Hi haurem de dir la nostra", alerta aquesta mateixa font, que també deixa clar que hores d'ara, amb les negociacions Mas-Junqueras en marxa, no és ni "oportú ni adequat" plantejar obertament aquesta possibilitat que, per altra banda, van rebutjar les assemblees locals. "Pensem que la majoria de la gent vol unitat, ja sigui per un camí (llista unitària) o per l'altre (llistes separades amb un acord programàtic i marca electoral compartida)", conclou, ara sí amb matisos, la mateixa font.