29/08/2024

En què es diferencia de Junqueras la candidatura alternativa a presidir ERC?

2 min
Oriol Junqueras

BarcelonaEncara sense candidat, Nova Esquerra Nacional (NEN) s'ha presentat aquest dijous en societat amb algunes cares detacades del partit, però sobretot amb militants de base com a equip promotor. El missatge és "renovar" el partit i "regenerar les formes de fer política". "No som ni roviristes ni junqueristes", ha subratllat l'exconsellera Teresa Jordà. Durant la presentació han anat desgranant el model de país que aspiren per a Catalunya. En què es diferencien les seves prioritats de les que ha anat defensant la candidatura d'Oriol Junqueras?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A grans trets, des de Nova Esquerra Nacional reivindiquen la nació republicana, que ha de garantir "inclusió i prosperitat" per a tothom també abans d'assolir l'estat propi; es marquen l'objectiu de l'alliberament nacional; s'autodefineixen com una candidatura plenament d'esquerres; defensen l'habitatge per a tothom i la importància de tenir en compte el camp a més de la ciutat, a més de considerar la llengua catalana un element de comunicació i prosperitat col·lectiva. Encara cal que passin al terreny de la concreció, però de moment totes aquestes propostes les ha anat defensant també Junqueras. Amb l'expresident del partit també coincideixen en no mullar-se respecte a la relació que cal mantenir amb el PSC: "Aquí hi ha representants del sí i del no perfectament conjuntats", ha reivindicat l'exalcalde de Vilassar de Dalt Xavier Godàs quan se li ha preguntat per la consulta per fer Salvador Illa president. "Com que som una organització disciplinada i cohesionada, els acords als quals s’ha arribat s’hauran de complir", ha afegit respecte als acords amb els socialistes.

Alba Camps de Nova Esquerra Nacional: "Volem que els lideratges estiguin al servei de l'organització"

Què diferencia, doncs, les dues candidatures? "Junqueras ha presidit el partit els últims tretze anys i entenem que s'ha acabat aquest cicle polític. Calen nous lideratges i noves maneres de fer", ha sentenciat Jordà. "Nosaltres no elaborem un projecte al voltant d’una persona o dues, sinó que ho fem de manera diferent", ha afegit. "Volem que els lideratges estiguin al servei de l'organització i no l'organització al servei dels lideratges", havia sentenciat minuts abans la diputada al Parlament Alba Camps.

Jordà: "No som un projecte al voltant d’una persona sinó d’unes idees"

Plebiscit personal

Tot apunta que al novembre –o a l'octubre si finalment Junqueras se'n surt amb la proposta d'avançar unes setmanes el congrés– els militants republicans hauran de decidir en un plebiscit sobre la figura del fins fa poc president del partit. Sense grans diferències estratègiques, la polarització que internament genera ara el seu lideratge serà la clau per saber quin rumb emprendrà ERC per intentar refer-se d'un cicle electoral a la baixa. La candidatura alternativa no té encara candidat a president, però sí un leitmotiv que consideren que pot mobilitzar les bases: fer foc nou i frenar el retorn a la presidència de Junqueras.

stats