DESPRÉS DEL 20-D

Pressió empresarial a PP i PSOE per fer una gran coalició

Rajoy i Sánchez es reuniran per primera vegada aquest migdia a la Moncloa

El president de la CEOE, Joan Rosell, va participar ahir en l’entrega de premis de Foment del Treball, la principal patronal catalana, a Barcelona.
F.casas / J. Serra Carné
23/12/2015
3 min

Madrid / BarcelonaL’endemà que Mariano Rajoy iniciés el joc dels possibles pactes posant pressió al PSOE -sense citar-lo explícitament- per no haver de governar en minoria, l’empresariat va alinear-se amb el candidat del PP. El president de la CEOE, Joan Rosell, va instar els partits polítics a deixar enrere els “eslògans” de campanya i a formar un govern “de coalició” a Espanya, en una referència clara a la possibilitat d’articular una gran entesa entre les forces del bipartidisme tradicional. La verbalització de la pressió per part de l’empresariat -en l’acte de lliurament dels premis de Foment del Treball, la principal patronal catalana- es va produir en les hores prèvies a la primera reunió que mantindran Rajoy i Pedro Sánchez després de les eleccions del 20-D. Els líders popular i socialista conversaran aquest migdia a la Moncloa. Sobre la taula hi tindran possibles aliances postelectorals en un Congrés de Diputats més fragmentat que mai, sense una majoria de govern clara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Una vegada acabada la campanya, s’han acabat els eslògans”, va comentar Rosell. El president de la CEOE va manifestar que és el moment de deixar de pensar que la despesa pública és “infinita” i de centrar-se a fer “programes de govern”. Sobre la concreció d’una entesa entre PP i PSOE, Rosell va considerar que “tot és possible”. Segons el portaveu de l’empresariat espanyol, davant d’un escenari sense “majories” d’un sol partit a Espanya és el moment de les “coalicions”, una fórmula de govern “que funciona” i que ja apliquen 22 països europeus, tal com es va afanyar a remarcar. Rosell també va reclamar que el pròxim govern espanyol i la resta de partits, a banda de prioritzar la bona marxa de l’economia i la reducció de l’atur, es comprometin a mantenir una actitud de “tolerància zero” amb la corrupció i vetllin per la regeneració de la política espanyola. El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, també va subratllar la necessitat de “tancar acords i formar governs estables”, tant a Espanya com a Catalunya.

Un encaix de Catalunya

L’empresariat també es va referir a les possibles solucions al plet català. El màxim responsable de la CEOE va expressar que, si es posa sobre la taula “tota la informació”, és “possible” aconseguir un encaix de Catalunya a l’Estat. Per facilitar l’entesa que pregona l’empresariat -i que s’aturi el procés de desconnexió iniciat pel Parlament després del 27-S-, Rosell va instar els polítics catalans a imitar els de la Transició i posar fil a l’agulla per “arreglar aquest problema”.

En la qüestió catalana, Rosell també va tenir la complicitat de Gay de Montellà. Durant l’acte -en el qual van coincidir el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, també en funcions-, el president de Foment del Treball va exigir a la classe política una “gran responsabilitat” per no frenar les “bones perspectives” econòmiques. En aquest sentit, el dirigent empresarial va subratllar que “fins ara ha sigut possible que l’economia tingués un comportament positiu perquè, d’alguna manera, tant el govern espanyol com el de la Generalitat van ser ferms en els primers anys de la crisi, van aprovar decisions ben difícils i van transmetre seguretat i confiança”. Gay de Montellà va recalcar que els empresaris necessiten “seguretat jurídica” -una reflexió vinculada a l’avenç del procés- i que el país “continuï l’agenda reformista”.

Cimera empresarial suspesa

L’enorme incertesa postelectoral va fer que el Consell Empresarial per a la Competitivitat, un think tank que agrupa grans empreses i l’Institut de l’Empresa Familiar, suspengués una reunió prevista per ahir, precisament, per valorar els resultats dels comicis generals. La sessió es farà, diuen, quan estiguin més clars els pactes de govern.

stats