Política 12/12/2015

Nova etapa (per fi) al PSOE andalús: a Sevilla sense González ni Guerra

Pedro Sánchez aterra aquest dissabte a la capital andalusa amb Susana Díaz en un moment crític de la seva campanya sense cap dels dos històrics

Ferran Casas
3 min
Felipe González, Pedro Sánchez i Alfonso Guerra el 2014 / EFE

SevillaEl centre esportiu Pino Montano de Sevilla viurà avui l'obertura d'una nova etapa al PSOE i al socialisme andalús. Deixarà enrere, ara sí per sempre, els anys de tutela d'Alfonso Guerra i Felipe González, relegats per fi a un paper secundari al partit després de quatre dècades de presència constant. Pedro Sánchez i Susana Díaz fan aquest dissabte l'acte central de la campanya del 20-D a Andalusia i no hi seran ni l'un ni l'altre. Fa anys que l'expresident va preferir els negocis i ja no ocupa cap càrrec institucional, però Guerra no va deixar l'escó al Congrés fins l'any passat. L'havia ocupat des del 1977, sempre com a cap de cartell (i vencedor) per la circumscripció de Sevilla, icònica per al socialisme espanyol. Antonio Pradas, membre de la direcció, diputat i afí a la presidenta autonòmica, n'ha pres el relleu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El míting tindrà poc a veure amb aquells actes multitudinaris que, com a mínim un cop cada quatre anys, feien els socialistes al velòdrom de Dos Hermanas, amb una capacitat per més de 20.000 persones. Fa quatre anys, també a la campanya de les generals, van intervenir l'aleshores president andalús, José Antonio Griñán, enretirat pel cas dels ERO, el candidat Alfredo Pérez Rubalcaba i (a partir del minut 46 i 30 segons en el vídeo) González i Guerra, en el que seria el seu darrer míting conjunt. La mala relació entre els dos, ja abans que Guerra deixés la vicepresidència del govern espanyol a principis dels 90, no és cap secret, tot i que se'ls ha vist junts en actes de compromís com la commemoració dels 40 anys del congrés de Suresnes, quan es van fer seu el poder al partit.

El míting de fa quatre anys a Sevilla amb González i Guerra explicat a l'ARA

González i Guerra estan actius en la campanya del PSOE perquè encara són moltes les federacions que els reclamen. Segueixen tenint facilitat per omplir pavellons de vells militants del partit gràcies al seu carisma i verb esmolat. González serà dimarts a Badajoz amb Pedro Sánchez (l'única actuació conjunta) i la setmana passada al popular barri de Vicálvaro a Madrid va aprofitar la seva intervenció en un míting per alliçonar de valent Podem, que combat l'hegemonia del PSOE a l'esquerra. L'expresident tancarà la campanya divendres amb Susana Díaz. Més discreta ha estat la presència de Guerra, que visitarà Lleó, Galícia o les Canàries i dijous va ser a Caravaca (Múrcia). González fa anys que predica que el PSOE ha de "recomençar", però veu com el partit va reculant i es va empetitint a poc a poc.

Avui, per primer cop en molts anys al socialisme andalús, els ulls no estaran posats ni en Guerra ni en González, sinó en Díaz i Sánchez i el futur del PSOE, que marcarà la federació més potent del partit. Si Sánchez perd amb estrèpit diumenge que ve, la presidenta andalusa es veurà abocada a prendre el control de l'organització, com ja pretenien fa dos anys dirigents com el mateix González o José Luis Rodríguez Zapatero, que dijous va ser a Gijón amb Sánchez.

stats