Tots els partits són els més empollons en transparència?
Les formacions estan fent servir l'últim examen de Transparència Internacional, en què van treure un notable de mitjana, per escudar-se d'escàndols de corrupció. Pedro Sánchez recorda en cada míting que han tret un 10
MadridFa un any, l'ONG Transparència Internacional suspenia la majoria de partits de l'Estat en transparència. I ho feia en plena campanya per a les europees. Només UPyD, IU i ERC aprovaven, mentre que la formació més opaca era Coalició Canària, seguida d'Unió i el PNB. Aquest any, l'organització va avançar la presentació dels resultats perquè no fes enrenou durant la campanya electoral de les municipals i autonòmiques del 24 de maig. Va argumentar, a més, que calia actualitzar el baròmetre perquè els resultats no es fessin servir de forma partidista. Però és, justament, el que està passant. Els sorprenents bons resultats de l'últim examen –en què es va criticar si l'ONG feia servir uns criteris prou exigents tenint en compte el degoteig de casos de corrupció– estan servint als partits per fer onejar una bandera de la transparència que a la majoria de ciutadans no acaba de convèncer.
Si fa un any la mitjana de tots els partits examinats era d'un 4,7, aquest any gairebé es duplicava i arribava a un 8,3 sobre 10, un notable alt. Les formacions amb la màxima nota eren tres: UPyD (que l'any passat treia la millor nota, un 9), Ciutadans i el PSOE. Totes tres van córrer a fer-ne propaganda a les xarxes socials. I el discurs ja ha calat en una campanya on tothom reivindica ser el més empollon en transparència, contràriament al que l'ONG, cada cop més qüestionada, defensava. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, presumia diumenge passat de ser "el partit més transparent d'Espanya". Una veritat a mitges, ja que comparteix podi amb C's i UPyD. "Altres partits, petits o grans, en transparència, de lliçons, cap", ha afegit en la majoria dels mítings d'aquesta campanya.
Des de l'organització sense ànim de lucre Civio, que treballa perquè les dades siguin més accessibles per a tothom, s'alerta del risc que els partits caiguin en l'autocomplaença davant d'un test bàsic com el de Transparència Internacional. Constaten, a més, que el nivell d'exigència respecte al test de l'any passat s'ha abaixat i critiquen que desvinculin transparència de corrupció quan una pregunta al seu test tracta del tema, una menys que l'any passat. En concret, en l'examen es pregunta si la formació declara que exclouran els processats de les seves llistes. L'any passat anava més enllà i insistia si també ho farien en el cas dels investigats per delictes de corrupció.
Pedro Sánchez, Albert Rivera o Rosa Díez poden anar presumint ara de transparència, però ningú ha revisat que la informació presentada sigui exacta. És més, Ciutadans s'emporta un punt sencer per tenir a la seva pàgina web uns pressupostos anuals farcits d'errors, tal com constata Civio. "Els partits que no compleixin uns criteris bàsics (publicació de les seves agendes de treball completes, pressupostos i liquidació de factura, informació sobre donants i condonacions de deute, ús de formats reutilitzables…) no podrien endur-se mai un 10 sobre 10. De fet, la majoria de les formacions polítiques a Espanya ara mateix suspendrien", conclou Civio en la seva anàlisi de l'informe de Transparència Internacional.
Mentrestant, però, la majoria de partits segueixen celebrant els resultats i entrant en una fase d'autocomplaença. Que una ONG de prestigi internacional et doni un 10 mereix difondre-ho als quatre vents. O no?