El 'powerpoint' de Zapatero
El candidat del PP es defensa dels atacs dels rivals per l'aparent poc interès dels populars en el corredor mediterrani venent que ha estat ni més ni menys que Rajoy qui l'ha fet incloure als pressupostos europeus
BarcelonaPrimer dia de campanya i ja tenim 'hit'. El 'powerpoint' de Zapatero. Apunteu-lo. El sentireu de forma recurrent aquesta campanya de boca del candidat català del PP, Santiago Fisas. Un 'powerpoint'. Això era el corredor mediterrani per als governs socialistes de José Luis Rodríguez Zapatero, repeteix Fisas. Un 'powerpoint'. I res més. Qui ha convertit el corredor mediterrani en aposta pressupostada, afegeix a continuació, és el PP de Rajoy. És cert que Aznar ni tan sols va fer això, admet Fisas.
El candidat número 12 de la llista del PP s'aferra a aquest argument per combatre el que anomena "intoxicacions". Té la lliçó apresa. Sap que els rivals, que n'han fet cavall de batalla, li retrauran a la mínima ocasió que encara ara, a aquestes altures, el seu programa segueixi apostant per un corredor central al qual Europa ha deixat ben clar que no aportarà ni un cèntim. Però el tornen a portar al programa. "Ja dirà Europa que no", respon Fisas. Al PP sempre li serà més senzill explicar als seus 'barons' que en el virtual recorregut ferroviari central és Brussel·les qui no hi vol jugar.
"Sóc un fanàtic del corredor mediterrani", deia aquest divendres Fisas al debat de RAC1. Fanatisme ferroviari. Això deu explicar que Espanya lideri el rànquing de països europeus amb més quilòmetres d'alta velocitat ferroviària, a la vegada que lidera també, però aquest cop per la cua, el rànquing d'usuaris d'aquestes línies.
Coses del directe
Santiago Fisas va patir de valent en l'obertura de la seva campanya, dijous a la mitjanit a Castelldefels. L'alcalde popular del municipi metropolità, Manuel Reyes, i la líder del partit a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, li feien de teloners. Intervencions tan curtes i concises com previsibles. L'important, al capdavall, és la connexió en directe de TV3. Parla Fisas. Minuts de discurs i un "gràcies" sobtat per acomiadar-se. A l'escenari, Camacho apareix amb el cartell electoral que han de descobrir just en el moment que connecti TV3. Però la televisió pública nacional encara no connecta.
Fisas se n'adona. Camacho s'enretira. Comença un absurd diàleg –quina paradoxa– del candidat amb els 200 militants entregats –una bandera a cada mà– i rialles incòmodes. Xavier García Albiol sobresurt al costat de les banderes, i li serveix d'interlocutor. El públic es pregunta què passa. "TV3", diu un dels assistents. Ai. TV3. Tot d'una, esclat d'aplaudiments, oneig de banderes catalanes, espanyoles i europees. Ara sí, TV3 ha connectat. I els televidents hauran percebut fervor dels populars. Un clàssic. Com el cartell: "Vota PP", sense fotos. Cartell 'old school', 'vintage', polivalent, de quan els cartells electorals demanaven el vot explícitament. 'Vintage', com el 'powerpoint' de Zapatero.