Gabriel Rufián es pregunta: "Està amenaçat el castellà en un país que va tenir un president d'origen cordovès?"
El membre de Súmate, aquest dimarts en campanya amb Junts pel Sí, sosté que els seus avis andalusos estarien defensant ara el procés independentista
BarcelonaPoques persones deuen poder dir que parlen amb la mateixa tranquil·litat –aparent, si més no– davant de més d'un milió de persones i davant d'una trentena de periodistes. Arrenca exposant que Súmate és una "petita plataforma" de "gent que convida altra gent" per pensar què volen ser "sense voler saber d'on són". Feta la introducció, exposa breument la seva trajectòria vital i la dels seus avantpassats: "Sóc net i fill d'andalusos, una part venia de Jaén i l'altra de Granada. Van arribar fa 55 anys, i hi van deixar la pell per aquesta terra, i aquesta terra els va donar una identitat que mai van abandonar. Un avi posava totxos, l'altre feia de taxista, i sabien que això de la democràcia anava de votar". La conclusió del relat és diàfana: "Si ells encara visquessin, estarien aquí amb nosaltres defensant el dret a ser". Gabriel Rufián, membre de Súmate i portaveu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha saltat a primera fila des que va parlar des de l'escenari de la Via Lliure a la República Catalana, i aquest dimarts ha participat en un acte de campanya de Junts pel Sí a les quatre columnes de Puig i Cadafalch. A tocar de la plaça Espanya de Barcelona.
"Això va de que ningú renunciï a la seva identitat. Va de sumar una identitat més", resumeix Rufián. El seu discurs té la mateixa cadència que el de Pablo Iglesias, líder de Podem, però el contingut no hi té res a veure. Defensa sense embuts la independència i insisteix sovint que l'origen dels ciutadans no ha de ser tingut en compte a l'hora d'acostar-se a les urnes i votar per decidir el futur del país. Fins i tot té espai per a la ironia, ja a les acaballes de l'acte, quan se li pregunta sobre l'estatus que tindria el castellà en una Catalunya independent. "A vegades se'ns oblida dir que el tercer idioma del món [el castellà] està amenaçat en un país que va tenir un president andalús [José Montilla]. Em costa més de veure un president català en altres llocs, la veritat. I la immersió lingüística no és que sigui necessària, és que és imprescindible", assenyala sempre fent servir el castellà.
Eduardo Reyes, president de Súmate, diu que mai s'ha sentit estranger a Catalunya, i això que "sempre s'ha sentit cordovès". I, en un moment del discurs, canvia al català: "Som nosaltres, els andalusos, els qui vam començar la immersió lingüística". L'escolta de prop Raül Romeva, cap de llista de Junts pel Sí, que en tot moment evita fer més grosses les polèmiques amb Pablo Iglesias i el PP, a qui simplement acusa "d'enganyar" per posar en joc la qüestió de la divisió identitària a Catalunya. Tampoc vol comentar unes paraules d'Artur Mas en què comparava el discurs del líder de Podem amb el de José María Aznar. Junts pel Sí, coalició organitzada 'in extremis', també conté –com el país– diverses identitats.