Cas Pegasus

Un diputat del PP intenta boicotejar una entrevista deTV3 al ponent de l'informe Pegasus

L'eurodiputada Diana Riba denuncia al Consell d'Europa el silenci de l'Estat sobre el Catalangate

Pegasus
12/12/2022
3 min

ParísLa compareixença aquest dilluns de l'eurodiputada Diana Riba (ERC) a una audiència al Consell d'Europa ha acabat amb un incident protagonitzat pel diputat del PP Pablo Hispán, excap de gabinet de Pablo Casado. Hispán, que durant l'audiència havia interpel·lat Riba, ha intentat impedir –ja fora de la sala i quan l'acte havia acabat– que un grup de periodistes catalans entrevistessin el diputat neerlandès Pieter Omtzigt, ponent de l'informe sobre l'escàndol de l'espionatge amb Pegasus que està elaborant l'organisme europeu que vetlla pel respecte pels drets humans i la democràcia. "TV3 és una televisió independentista!", ha cridat Hispán al ponent de l'informe. "És del govern, no és una televisió objectiva", ha continuat dient en un to agressiu adreçant-se a Omtzigt davant dels periodistes catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat neerlandès ha acabat ignorant l'atac contra la llibertat de premsa del qui va ser mà dreta de Casado i atenent la premsa amb normalitat. Moments abans, el popular havia estat el diputat més crític amb Riba, a qui ha retret durant l'audiència que el seu partit "estigui donant suport al govern que els està espiant". En una intervenció molt tensa, Hispán també ha tornat a acusar el govern rus de "col·laborar amb el cop d'estat que Espanya va patir el 2017". Davant de les acusacions, Diana Riba ha negat "de manera categòrica" que la Generalitat hagués tingut cap contacte amb Rússia pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Durant l'audiència, l'eurodiputada d'ERC ha denunciat el silenci de l'estat espanyol sobre el cas del Catalangate, l'escàndol del ciberespionatge contra l'independentisme. Tant el Consell d'Europa com l'Eurocambra investiguen els casos d'espionatge il·legal per part de governs europeus i, segons ha denunciat Riba, Espanya es nega a oferir-ne cap mena d'informació. "Ens estem trobant realment amb un mur, amb un estat membre que fa tot el possible perquè no hi hagi una missió a Espanya, perquè no hi hagi una investigació i perquè no hi hagi respostes", ha destacat després de participar en una audiència a la seu que l'organisme té a París.

Espanya, l'únic estat que no ha respost

De fet, el govern espanyol és l'únic que no ha ofert cap resposta a la carta que el comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, va enviar a totes les capitals europees que han utilitzat el programa Pegasus per espiar polítics, advocats i periodistes. La voluntat del Consell d'Europa és recollir informació –també d'Espanya– i aprovar cap a la primavera una resolució amb recomanacions que pugui servir de guia per legislar sobre la matèria.

El parlamentari neerlandès Pieter Omtzigt està elaborant l'informe i aquest dilluns ha demanat als diputats i senadors del Consell d'Europa que li facilitin tota la informació que tinguin sobre l'espionatge als seus països. "Feu preguntes als vostres Parlaments", els ha exhortat. "Encara no sabem qui ha espiat i qui ha donat les ordres, però es tracta d'una qüestió molt preocupant i ho hem d'investigar", ha destacat. "Hem de treballar perquè Consell d'Europa tingui tota la informació", ha reclamat Riba, que és vicepresidenta segona de la comissió del Parlament Europeu que investiga el ciberespionatge de Pegasus.

Vulneració de drets polítics

Durant l'audiència, l'eurodiputada, que ha estat víctima del Catalangate, ha explicat que les dues vegades en què va ser espiada van coincidir amb moments clau per a l'independentisme. "L'estat espanyol té un clar interès per saber quines són les nostres estratègies polítiques i jurídiques en cada moment i utilitzarà qualsevol sistema a qualsevol preu per aconseguir aquesta informació. No els importa si vulneren cap tipus de dret polític, estat de dret o drets humans", ha assegurat.

stats