La direcció de l'ANC planteja que la Diada visualitzi la judicialització del procés i la sortida del referèndum unilateral
Es mantenen els cinc emplaçaments de la mobilització descentralitzada a Lleida, Tarragona, Salt i Berga però es vol que Barcelona sigui el focus central. El resultat de la consulta interna de l'ANC sobre el RUI determinarà el contingut de la reivindicació d'enguany
BarcelonaAprofitar els últims esdeveniments per convertir la Diada d'enguany en una mobilització de "forta càrrega política". Aquesta és la voluntat que expressen fonts del secretariat de l'ANC que estan treballant en la proposta de l'Onze de Setembre d'enguany que, malgrat els estira-i-arronsa a dins de la direcció de l'entitat, es manté en cinc emplaçaments a Barcelona, Lleida, Tarragona, Salt i Berga, tal com ja va explicar l'ARA. Tanmateix, membres consultats de l'Assemblea apunten que la 'performance' a la capital catalana ha de ser el focus central de la mobilització. Serà a Barcelona, segons els consultats, on es vol que el món local tingui una "presència forta" pel paper que tindran els municipis en la culminació del procés. Una de les propostes que hi ha sobre la taula és la reunió de l'assemblea de càrrecs electes.
Una Diada descentralitzada amb l’epicentre a BarcelonaCom es planteja, doncs, la Diada d'enguany? Es pensa en un "únic acte" distribuït en cinc llocs que tindrà una "transmissió simultània": "hi haurà un escenari" a cada emplaçament i una 'performance' particular -apunten fonts de l'ANC- a cada lloc.
Tot i que en un primer moment es va presentar l'Onze de Setembre com el tret de sortida del procés constituent, segons fonts consultades els últims esdeveniments polítics canvien el plantejament. "S'ha de reorientar per veure com s'encara en el que ha de ser la culminació del procés", apunta un dels consultats que admet que el debat sobre el nou país pot quedar en segon pla tot i que hi seguirà sent present.
Així, una de les propostes és omplir el contingut de la Diada aprofitant els últims esdeveniments polítics, sobretot pel que fa la redefinició del full de ruta cap a la independència arran del 'no' de la CUP als pressupostos i el trencament del pacte d'estabilitat amb Junts pel Sí. És per això que un dels punts clau és la reivindicació d'un "referèndum vinculant" a les institucions catalanes, si així ho ratifiquen les bases de l'ANC en la consulta interna del proper 15 de juliol. En aquest sentit, es vol incloure la idea de la impossibilitat de canvi a Espanya després de la victòria del PP el 26-J per atraure els 'comuns' també en aquesta reivindicació.
Però es vol anar més enllà. Segons les fonts consultades un dels plantejaments és aprofitar els cinc escenaris de la mobilització descentralitzada per denunciar la judicialització del procés sobiranista tenint en compte les darreres decisions del Tribunal Constitucional de tombar les estructures d'estat o lleis de caire social i també la decisió de l'instructor del cas del 9-N que deixa a les portes del judici a l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel procés participatiu del 2014.
També es vol deixar constància de la "degradació democràtica" de l'estat espanyol després de la revelació de les converses entre el ministre Jorge Fernández Díaz i l'excap d'Antifrau a Catalunya, Daniel de Alfonso, en què maquinaven sobre com treure draps bruts a l'independentisme o la confirmació de l'existència d'una "Operació Catalunya" per part del comissari José Manuel Villarejo. Paral·lelament, també es tindrà present l'"oportunitat" que obre el Brexit en relació a un nou referèndum d'independència a Escòcia i el seu encaix amb la Unió Europea.
"Acostar la mobilització al territori"
Una de les qüestions que es plantejarà en la reunió del secretariat d'aquest dissabte, que incorpora un punt "informatiu" sobre la Diada en l'ordre del dia, és la possibilitat d'organitzar la mobilització per trams i obrir inscripcions tal com s'ha fet en els altres anys. "Això s'ha de parlar", apunta un dels membres del secretariat que una manera d'organitzar-se passaria per distribuir els participants en funció de la proximitat territorial. Per exemple, en el cas de Berga, acostar les territorials de la regió central de l'ANC a la mobilització prevista a la capital berguedana. La idea és "acostar la mobilització al territori" i permetre que els que no es poden desplaçar a Barcelona també es puguin mobilitzar.