Diada sense diàleg entre governs
Santamaría evita els contactes institucionals a Barcelona i Duran insta Rajoy a asseure’s a negociar
BarcelonaEl termòmetre de les relacions entre els governs català i espanyol va tornar a caure ahir uns graus més. Ni l’esperit festiu de la diada de Sant Jordi va aconseguir destensar unes relacions que des de fa mesos són glacials, i més encara a tan sols un mes de les eleccions al Parlament Europeu. La vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, no va aprofitar la seva presència a Catalunya per mantenir cap trobada institucional. De fet, la Generalitat va assabentar-se d’aquesta visita un dia abans per la premsa. Ara mateix els ponts de diàleg estan fets miques.
Santamaría havia arribat dimarts a la tarda a Barcelona -per veure’s amb el president de l’Equador, Rafael Correa, de viatge oficial a l’estat espanyol, i per participar en una reunió tècnica del PP- i va tornar cap a Madrid ahir a la tarda, sense haver fet cap declaració pública. Cap al·lusió a la consulta, únicament gestos d’imatge cap al col·lectiu d’editors -va prometre al gremi que estudiaria modificacions a l’IVA cultural- i una visita a una residència geriàtrica per regalar roses i llibres.
Tremosa hi troba tics “colonials”
L’agenda de la vicepresidenta va guanyar-se els retrets del cap de llista de CiU a les eleccions europees, Ramon Tremosa, que va titllar la visita de “colonial”. “Venir només en campanya electoral, reunir-se només amb sectors concrets i ignorar que hi ha un govern que planteja un referèndum em sembla frívol”, va denunciar. El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va afegir-se a les queixes, en titllar de “prepotent” l’actitud de Santamaría. Més indirecta va ser la crítica del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que tot i donar la benvinguda a Santamaría va llançar un dard irònic als dirigents del PP, vaticinant que “els veurem venir més sovint”, perquè ja s’acosta la cita electoral del 25 de maig.
Duran va redirigir el punt de mira cap a Mariano Rajoy, que el dia abans havia emplaçat Artur Mas a tirar d’“imaginació” per resoldre el procés català. “El problema no és d’imaginació, sinó que no tenim interlocutor. Rajoy no està disposat a asseure’s a la taula, no té el coratge i el sentit d’estat que caldria”, va protestar Duran, que va instar-lo a tancar-se amb el president de la Generalitat a buscar un acord.
Qui va prendre’s un dia de treva va ser el mateix Mas, que va depurar de tota càrrega política la seva declaració de Sant Jordi, transmesa per TV3 però tancada als periodistes que havien acudit al Palau de la Generalitat. Mas va permetre’s només una subtil referència a les formes amb què cal conduir el procés, en lloar la “diversitat” i l’esperit unitari que presideix la diada del 23 d’abril. “Així és com fem les coses i com les farem”, va proclamar.
En canvi, el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, sí que va voler respondre a l’emplaçament de Rajoy. “Per fer servir la imaginació ens cal llibertat per decidir”, va dir. Des de l’altre pol ideològic, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va aprofitar el silenci mediàtic de Santamaría per erigir-se en l’única portaveu dels seus. Camacho va acusar Mas de “segrestar” la festa de Sant Jordi amb “la seva obsessió” pel procés sobiranista.
I avui, nova oportunitat per escenificar el distanciament entre governs. Mas i Rajoy coincidiran al Palau de Congressos de Barcelona en un fòrum de grans marques comercials de l’Estat. Mas té previst parlar-hi a les 12.30, Rajoy ho farà allà mateix una hora i mitja més tard, però fonts de la Generalitat descartaven ahir que s’arribin a fer cap fotografia junts. La fase del desgel institucional encara és lluny.
Dos inspectors van investigar jutges sobiranistes
El comissari en cap de la brigada d’informació de la Policia Nacional a Barcelona va ordenar a dos inspectors del cos fer un informe sobre els 33 jutges favorables que van signar un manifest a favor de la consulta. Així ho van declarar ahir al jutjat els dos inspectors que van accedir a la base de dades del DNI per consultar les fotografies i els noms dels magistrats, que van incloure en la documentació lliurada al comissari. Dels 33 jutges, 26 van aparèixer amb la foto del DNI al diari La Razón, cosa que els va portar a posar una denúncia per revelació de secrets. Els inspectors, però, van afirmar que no van passar la informació al diari i només la van remetre al comissari.
Hores més tard, els jutges van avançar que reclamaran al jutge que imputi el comissari i dos inspectors de Madrid i Alcalá de Henares que també haurien accedit als fitxers policials. A més, sol·licitaran l’ampliació de la denúncia contra el diari com a persona jurídica i que se citi a declarar el seu representant legal. També demanaran que es faci un altre informe policial sobre l’origen de les fotografies i la seva coincidència amb les que consten a les bases del DNI, però demanaran que aquest cop l’elaborin els Mossos d’Esquadra.