Onze de Setembre: Diada de Catalunya 2024

Paluzie a Aragonès: "President, faci la independència"

La presidenta de l'ANC reclama "lideratge institucional" i avisa que no hi haurà "concessions" en la taula de diàleg

BarcelonaProbablement aquesta era la Diada més difícil d'ANC i Òmnium després de deu anys de mobilitzacions i en un context de desunió palpable entre els partits independentistes per la manca de rumb compartit. Ara bé, això no ha impedit que milers de persones -400.000 segons els càlculs de l'organització i 108.000 per a la Guàrdia Urbana- hagin sortit un altre cop al carrer per reclamar la independència i pressionar al Govern, que des de finals del 2017 no respon a les demandes de l'Assemblea. "President, faci la independència", ha proclamat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, emulant la cèlebre frase de la seva predecessora, Carme Forcadell, quan el 2014 va demanar a Artur Mas, llavors president, que posés les urnes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d'aleshores ha plogut molt i l'independentisme civil i l'institucional han deixat d'anar de la mà. La reunió de la taula de diàleg prevista per a la setmana que ve no entusiasma l'Assemblea, que ha demanat "lideratge institucional i polític", a més d'un "projecte propi" per a Catalunya entorn de l'exercici de l'autodeterminació. Paluzie ha titllat l'Estat de "repressor" perquè no respecta els drets individuals i col·lectius de la ciutadania de Catalunya, però tampoc ha avalat l'actuació del Govern de la Generalitat. "S'ha de deixar d'esperar concessions que no vindran mai", ha demanat en un dard contra l'executiu presidit per Pere Aragonès, afegint que la situació s'ha fet evident aquesta setmana amb la suspensió de l'ampliació de l'Aeroport del Prat. Paluzie creu que cal tirar pel dret i "guanyar" la independència al carrer, perquè "el dret a l'autodeterminació ni es demana ni es pidola a l'estat opressor". "S'exerceix", ha clamat, entre crits d'independència dels assistents.

Cargando
No hay anuncios

Els missatges interns cap a les files independentistes també s'han produït per part de Jordi Cuixart, en la seva primera manifestació després de ser indultat i sortir de la presó, i per part del president de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni. El president d'Òmnium ha reivindicat el dret de la societat civil a "pressionar" els polítics, "els d'aquí i els d'allà", ja que aquesta és una de les funcions -ha recordat- que ha fet sempre per empènyer el Procés. Sense mullar-se sobre quin camí a seguir -a diferència de l'ANC que advoca per la unilateralitat Òmnium no defensa una estratègia concreta-, Cuixart ha demanat que els partits es posin d'acord en un camí compartit i perquè els seus líders "estiguin a l'alçada".

El president d'Òmnium ha fet vibrar el públic amb el seu lema "ho tornarem a fer" -al que Paluzie hi ha afegit "ho tornarem a fer millor"- i amb proclames a favor dels drets fonamentals i dels "milers" de represaliats arran del Procés. "Ni amb presons, ni amb exili, la dignitat d'aquest poble és insubornable", ha proclamat Cuixart.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'AMI, Jordi Gaseni s'ha desinhibit davant les milers de persones que l'escoltaven etzibant un "que es fotin" dirigit a tots aquells que volien que la Diada punxés. L'alcalde de l'Ametlla de Mar ha posat en valor la mobilització d'enguany, a parer seu tot un èxit, tenint en compte el desànim que plana a les files sobiranistes. "Ho hem tornat a fer", ha dit, reclamant noves mobilitzacions per "recuperar els carrers" i un acord entre els independentistes per "no posar més difícil" el Procés, que ja ho és molt -ha explicitat-.

Aragonès a la manifestació

La protesta s'ha iniciat als carrers de Barcelona cap a les cinc de la tarda, quan ja s'han començat a fer notar les estelades al voltant de la plaça Urquinaona, on començava el recorregut de la marxa. Un riu de gent ha desfilat per la Via Laietana amb moments de més i menys ambient, amb càntics com el "1 d'Octubre, ni oblit ni perdó", "independència" i pancartes reclamant que la Generalitat retorni a l'acció.

Cargando
No hay anuncios

Les formacions independentistes han aprofitat el 'meeting point' de l'ANC a la plaça Catalunya per enviar el seu missatge en aquesta Diada Nacional. Marta Vilalta (Esquerra) ha fet una crida per "sumar i fer pinya" per la taula de diàleg; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'ha negat a fer declaracions en castellà per ser Onze de Setembre, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de "torpedinar" la negociació amb la Generalitat; mentre que Edgar Fernández, de la CUP, ha reclamat no abandonar la confrontació amb l'Estat.

Però aquesta Diada no ha sigut la més còmoda pels polítics, ja que hi havia enuig entre les bases per les tensions constants entre socis. Segurament el més aclamat en aquest context ha estat Jordi Cuixart, que encapçalava la manifestació amb Paluzie i amb persones de la societat civil com el cantautor Lluís Llach, membre destacat del Consell per la República. Els polítics han quedat en un altre pla i alguns d'ells han hagut d'entomar mostres de rebuig. El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan ha fet acte de presència a la protesta, a la zona de la delegació d'Esquerra, ha estat la diana dels xiulets d'un gran nombre de manifestants, mentre d'altres intentaven que s'escoltés més el clam de "president, president. Un episodi, que s'ha esvaït ràpid, similar al que ja es va produir la vigília de la Diada al Fossar de les Moreres amb Oriol Junqueras (ERC).

Cargando
No hay anuncios

Qui també ha tingut un lloc reservat en la protesta han sigut els expresidents de l'Assemblea. Per primer cop després dels indults han pogut participar de forma conjunta en la mobilització Carme Forcadell i Jordi Sànchez, empresonats per l'1 d'Octubre durant gairebé quatre anys. També els ha acompanyat Agustí Alcoberro, que va agafar les regnes de l'Assemblea de forma transitòria quan Sànchez va ser privat de llibertat el 16 d'octubre del 2017.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació ha avançat sense incidents -només hi ha hagut tensió al final davant la prefectura de la Policia Nacional- i només s'ha vist interrompuda de forma momentània per exmembres de l'ANC. El col·lectiu escindit 'Donec Perficiam' ha irromput davant la capçalera amb una pancarta negra amb insults de "traïdors i botiflers", però l'ensurt s'ha esfumat al cap de pocs minuts quan han accedit a retirar-se sense més.